Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Iliesiu, scrisoarea a III-a, "Demisia". Textul integral

Senatorul de Sibiu, Sorin ILieșiu, și-a înaintat edmisia din PNL în urma unei noi scrisori adresate liberalilor. Ilieșiu își arată dezamăgirea față de președintele partidului, Crin Antonescu, față de colegii din Biroul Politic Național care au cerut demisia senatorului și față de președintele de grup parlamentar al PNL. Senatorul invocă în scrisoare o înțelegere între președintele Traian Băsescu și Crin Antonescu, înțelegere ce a condus inclusiv la demiterea sa. 
 
A treia şi ultima scrisoare deschisă către membrii Partidului Naţional Liberal
 
DEMISIE
 
Stimaţi colegi,
1. Nu mă aşteptam ca preşedintele Partidului Naţional Liberal să propună conducerii PNL excluderea mea din partid pentru culpa de a spune ceea ce gândim aproape toţi: fiind un partid naţional, nu avem voie să punem între paranteze interesul naţional şi să-l sacrificăm din cauza unor ambiţii minore, nu avem dreptul să împiedicăm mersul ascendent al României care, datorită guvernării Uniunii Social-Liberale, a devenit ţara cu cea mai mare creştere economică din întreaga Uniune Europeană. În plus, pentru un dialog constructiv în cadrul USL astfel încât ţara să poată ieşi din criză, am propus să-i acordăm încrederea noastră domnului Călin Popescu Tăriceanu - fostul Prim-Ministru al României în perioada de maximă bunăstare a românilor din ultimii 70 de ani, crezând că actualul preşedinte ar putea să facă un pas înapoi, inclusiv pentru că o viitoare alianţă politică a PNL cu domnul Traian Băsescu ar însemna sinuciderea politică şi morală a PNL, trădarea votului covârşitor dat de trei ori de români împotriva politicii domnului Băsescu, aruncarea României într-o gravă şi interminabilă criză, amplificarea, în anii care urmează, a circului politic dirijat de domnul Băsescu.
2. Nu mă aşteptam ca din cei 67 de membri ai Biroului Politic Naţional al PNL care au votat propunerea de excludere a domnului preşedinte, doar doi să fie împotrivă. Sper din tot sufletul că votul să fi fost de fapt fraudat după metoda stalinistă, adică nu contează cine şi cum votează, contează doar cine şi cum numără.
3. Nu mă aşteptam ca preşedintele Senatului României să mă numească “nătărău”, respectiv neghiob, nătâng, gogoman sau dobitoc, pentru ca apoi să dispună excluderea mea - atât ca secretar cât şi ca simplu membru - din Comisia pentru Cultură şi Media, fiind singurul parlamentar doctor în Cinematografie şi Media (Magna cum laude), autor a trei cărţi de specialitate de nivel academic şi al unor documentare apreciate, precum filmul “Apocalipsa după Cioran” (realizat împreună cu domnul Gabriel Liiceanu). 
4. Nu mă aşteptam ca liderul grupului parlamentar al PNL să-mi spună să nu mai particip la şedinţele grupului chiar dacă propunerea de a fi exclus nu a fost validată de către Delegaţia Permanentă a PNL, întrucât aceasta ar putea fi convocată doar peste câteva luni în care ar fi bine să nu mai iau cuvântul.
5. Nu mă aşteptam să fiu certat de către o persoană care reprezintă interesele politice ale domnului preşedinte al PNL, pentru că, într-o emisiune televizată de dezbatere politică, à propos de faptul că domnul Băsescu a declarat că va scoate lumea în stradă, am considerat că Senatul României pe care îl reprezint şi eu, ar trebui să ia atitudine faţă de abuzurile repetate şi faţă de încălcările Constituţiei de către domnul preşedinte. Am mai spus că Parlamentul ar trebui să adopte o scrisoare către forurile de conducere ale Uniunii Europene în care să prezinte lista abuzurilor repetate ale celui demis de peste 7.400.000 de români, în condiţiile în care domnia sa a fost şi este încă susţinut de respectivele foruri. Am mai spus că orice abuz nepenalizat al domnului preşedinte se va repeta în formă accentuată şi că e foarte grav că aceste abuzuri au devenit ceva normal astfel încât nici măcar nu mai sunt percepute ca abuzuri. Nu mă aşteptam să mi se spună să nu fac aceste propuneri în plenul Senatului României, ci doar, dacă insist, în grupul parlamentar al PNL, într-o şedinţă nepublică a acestuia.
6. Nu mă aşteptam ca preşedintele Senatului României, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, preşedintele unui partid cu zeci de mii de membri martirizaţi de regimul totalitar comunist, să refuze să dea curs apelului meu din 9 decembrie 2013 pentru adoptarea de către membrii Parlamentului României a condamnării morale - în spiritul iertării creştine şi al reconcilierii naţionale -, a crimelor totalitarismului comunist, în baza unui raport incontestabil, elaborat de Academia Română - cel mai înalt for ştiinţific şi, totodată, o autoritate neangajată politic. Nu mă aşteptam la refuzul unui asemenea apel doar ca să nu se supere domnul Băsescu care şi-a dat seama că în acest fel va intra în istorie fără nici o îndoială, ca cinicul farsor al condamnării comunismului.
7. Demisionez aşadar, considerând că nu mai există nici o speranţă pentru invalidarea propunerii de excludere a mea din PNL, făcute de domnul preşedinte.
 
Sorin Ilieşiu – senator de Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

alzara

Acum 10 ani

PNL -Bucuresti, vedeti ce ne -ati propus sa votam in numele \"dreptatii pana la capat \"? Cata iresponsabilitate ! Oricum, nici productia locala nu -i de lauda.
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Exista totusi o intrebare,tu esti bun,ca si liberal mai alzara?nu de alta,dar pe viitor poate te voi vota,sigur vei fi ca nivel intelectual și ca pozitie peste iliesiu asta penibil,iar daca productia locala nu-i de lauda e si vina ta ,ca stai ca un popandau dupa tastatura,critici,in rest no action din partea ta!
Raspunde

octavian 6

Acum 10 ani

Vai de noi! Sa-l faca NATARAU pe un NATARAU !Unde dreaqu mai este originalitatea?
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

Fii linistit,fac ce trebuie, dar politica nu e u gest individual, e necesara in partide o \"masa critica \'\' cetateneasca, altfel te ingroapa activistii. Experienta de 24 ani.
Raspunde

un fripturist mai putin

Acum 10 ani

Nu ma asteptam sa fii atat de prost domnule senator, dar se pare ca esti si traiesti intr-o lume paralela. Nu ma asteptam ca dupa nealegerea ta pe listele de europarlamentare sa vorbesti asa urat de conducerea partidului. Nu ma asteptam sa fii votat acum 2 ani, dar ai avut noroc cu regimul precedent. Bine ca demisionezi, poate ca la urmatoarele alegeri iti vezi de cinematografia ta. Bafta
Raspunde

@alzara

Acum 10 ani

Imi pare rau pt tine ...mult timp am crezut ca Ghise e cel mai natarau liberal dar vad ca Iliesiu l -a depasit cu brio... Acum ce se va intampla cu brosura Sibiu , Capitala Regionala o istorie obiectiva...editata cu ajutorul ULBS si scrisa de un natarau.....hahahaha....simpatici sunteti.. Astept cu nerabdare epitetul \" liberaral \" pentru Mesia Johannis....
Raspunde

calin

Acum 10 ani

hai pa domnu senator al lui peste. Daca ai onoare demisia din parlament. Dar asta iti lipseste: onoarea. Pariem ca se inscrie in alt partid iute, iute?!
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Si daca nu se inscrie iute,iute in alt partid,ci se angajeaza iliesiu asta la Takata sau Continental in 3 schimburi ce zici??ai fi uimit??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus