Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Traim vremuri istorice

Este o chestiune de poziție – dacă te afli prea aproape de un fapt sau obiect nu îl percepi corect, ba chiar poți să-l și ignori !! De aici și zicala că, dacă ești prins în vâltoarea evenimentelor, nu le sesizezi importanța istorică… Fără să mai vorbim că valoarea aceasta istorică se ajustează la fiecare nouă generație de observatori…
Cred că noi, astăzi, trăim un moment care, la scara istoriei culturii, va fi privit ca momentul explicit când „galaxia Gutemberg” iese din cursa milenară începută cu inventarea și răspândirea tiparului! Mulți analiști au prevăzut și studiat acest fenomen, doar că analiza lor s-a cantonat mai mult în sferele tehnice – decăderea importanței culturii scrise-tipărite, creșterea explozivă a suportului audio-vizual și, mai recent, a celui digital.
Suntem probabil singurele generații care avem în locuințe: cărți, colecții de periodice, manuscrise/ împreună cu radiouri, televizoare, casetofoane, magnetofoane, pick-up-uri și suporturile aferente – casete, benzi, videocasete, discuri de ebonită și vinilin / dar și calculatoare și gadgeturi electronice, cu anexele lor – dvd-uri, memorii mobile etc…
În fața acestei deversări de obiecte (de fapt niște suporturi media) s-a conturat chiar în arhitectură și în designul interior acest curent „minimalist”, care caută aproape inconștient să elimine haosul obiectelor din interior/exterior, mascând la maxim dotarea „hard” și „soft” atât în locuințe, cât și în spații publice și chiar în acele „mediateci”, urmașele tehnologizate ale bătrânelor biblioteci…
DAR, în tot acest iureș, datorat accelerării aplicațiilor tehnologiei în viața curentă, se uită mereu FACTORUL UMAN! Nu în sensul că, evident, omul este motorul inovației și al schimbării, ci în consecințele pe plan interior – urmările profunde pentru psihicul uman și pentru viața comunitară ale acestor schimbări de paradigme !! Este o certitudine că fiecare modificare de ordin tehnic implică o reacție specific umană la nivelul individului, dar și al societății – cum se și spune:  „High tech – high touch!”, adică la înaltă tehnologie apare și un răspuns accentuat pe plan uman. Toate ar fi bune și frumoase dacă ar rămâne la acest nivel „paradiziac-progresist”. DAR, după cum s-a dovedit în toată istoria civilizației, orice asemenea aparent progres tehnologic a adus de fapt și importante pierderi pe plan uman! Filosoful român H.R. Patapievici formula acest lucru la modul: „ Să fim atenți ce pierdem când câștigăm ceva!”
Iată ce constatăm după cca. 40 de ani de iureș mediatic:
- în multe din casele oamenilor nu mai poți zări măcar un raft de cărți ! Aici nu vorbim de o prezență vizuală, „la metru”, ci de faptul că LECTURA ESTE UN PROCES COMPLEX, care construiește/modelează creierul omului în același timp cu învățarea/practicarea scrierii cu mâna! Este un proces modelator spiritual, deci de mare adâncime, nu de ordin mecanic, de îndemânare.  Fapt demonstrat tocmai în raport cu cititul/instruirea la televizor-calculator, ce nu asigură nici 20% din procentul de succes al învățatului clasic, cu suportul de „rezoluție infinită” care este hârtia tipărită/ pagina scrisă !!!
- se constată, pretutindeni în lumea de azi, o creștere continuă a analfabetismului funcțional (adică știi să citești și eventual să scrii, dar nu înțelegi deloc ce ai citit) și a celui absolut ( aproape 2 miliarde de persoane n-au venit niciodată în contact cu „lumina textului”…)
- sunt presiuni teribile (mai ales din partea uriașelor firme I.T.) ca în procesul de învățământ să se renunțe la scrisul de mînă, ca un număr tot mai semnificativ de tineri să devină dependenți de jucăriile electronice, scumpe și în continuă modificare, pentru a susține vânzările la nesfârșit !!
- treptat, se elimină memorarea, din școală și din toate activitățile omului activ, pe principiul „internetul știe tot”, adică are toate răspunsurile…
- digitalizarea cărților induce obligația de a le citi (eu aș zice că numai a le „lectura”!) exclusiv pe suport electronic, ceea ce duce la fenomenul de baleiere neimplicată a textului de pe ecran…Nimeni nu se mai gândește la faptul că însuși suportul electronic este mult mai perisabil decât cele tradiționale, depinde exclusiv de o rețea stabilă de electricitate, și implică costuri mereu mai mari de utilizare a instrumentelor tip calculator, tabletă, afectând ochii omului de sute de ori mai grav decât textul citit de pe hârtie!
La final, aș enumera o serie de fenomene perfect congruente cu această părăsire a cărții ca proces intelectual: explozia artelor abstracte / muzica „serioasă” sau cea comercială devenită un zgomot, ritmat monoton și cu texte alienante, paralel cu eliminarea melodiei / urbanismul „explodat”, invadând necontrolat spațiile peri-urbane, agricole și forestiere, paralel cu eliminarea străzii tradiționale – locul unde în mod firesc se realiza contactul social și procesul de solidaritate comunitară. Iată principala cauză a lipsei de coerență din așezările lumii de azi, de pe toate meridianele.
Asta poate duce LA ORICE MANIPULARE ȘI LA ORICE CATASTROFE SOCIALE…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 432

Comentarii

1 comentarii

Odin

Acum 10 ani

Pornind de la premisa ca nu refuzam tehnologia si progresul tehnic, aici nu ma refer la telefoane mobile si alte jucarioare la moda, informatia accesibila este tot mai multa si mult mult mai \"perisabila\", aici ma refer in special la informatiile care tin de un context profesional. Suportul electronic are avantajul actualizarii informatiei cu rapiditate si costuri minime si impreuna cu portabilitatea ridicata este perfect adaptat pentru anumite contexte. Apoi mai este si mirajul noii tehnologi care atrage prin posibilitati.<br>Deplang declinul cartii tiparite, in special pentru senzatia si \"ritualul\" pe care le implica citirea unei carti, dar refuz sa cataloghez ceva nou drept daunator doar pentru ca e ... nou.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus