Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
10°C

Documentare de la Astra Film Festival proiectate la Cluj

O selecţie best of care include 12 documentare din programul aniversar Astra Film Festival 2013 va fi prezentată la Casa Tranzit din Cluj, între 5 şi 8 martie 2014. În fiecare zi, proiecţiile de film încep la ora 17:00 şi sunt urmate de discuţii tematice.

Miercuri, 5 martie, trei documentare desconspiră realităţi româneşti mai puţin cunoscute şi aproape deloc mediatizate din perioada comunistă: de la vânzarea evreilor de către statul român („Evrei la vânzare”, regia Radu Gabrea), la operaţiunile secrete de asasinare a dizidenţilor români comandate de Ceauşescu („Afacerea Tănase”, regia Ionuţ Teianu), pâna la plecarea definitivă a românilor din ţară în anii ’80 („Anatomia plecării”, regia Şerban Oliver Tătaru). Documentarele vor fi urmate de o discuţie despre Antropologia socialismului real.

În a doua zi, joi – 6 martie, programul este deschis de cel mai bun documentar românesc al anului 2013, „În numele primarului” (regia Anca Hirţe), premiat la cea mai recentă ediţie AFF. Protestele provocate de proiectele de exploatare a gazelor de şist ale corporaţiei Chevron fac tema documentarului „Blestemul gazelor şist” (regia Lech Kowalski) şi a discuţiei despre Activismul ecologic de după proiecţie. Ziua se încheie cu filmul ”Regulile lui Matthijs” (regia Marc Schmidt), marele câştigător la AFF 2013, care va genera şi o discuţie pe tema Autismului şi alteriatea psihică.

Vineri, 7 martie, filmele „Copiii mei germani” (regia Tom Pauer) şi „O scurtă istorie Astra Film” (regia Carmen Vidu) vor fi proiectate în prezenţa lui Dumitru Budrala (director fondator AFF) şi Csilla Kato (director de programe AFF), care vor susţine o sesiune de Q&A la final. De la ora 20, filmul „Google şi creierul mondial” (regia Ben Lewis) va prezenta proiectele controversate ale gigantului Google şi va fi urmat de o discuţie despre Antropologia multipoziţională: de la teren la internet.

Ultima zi din program – vineri, 8 martie, este dedicată femeii şi include proiecţii speciale, de la omagiul adus femeilor muncitoare („8 martie”, regia Alexandru Belc), la mărturiile a şapte fete implicate fără voia lor în traficul de carne vie („Speranţe la vânzare”, regia Cecilia Felmeri), până la copilăria chinuită a unei tinere din Germania („Dansând de unul singur”, regia Biene Pilavci). Programul se încheie cu o discuţie care-şi propune să analizeze „Poziţia femeii în societatea de astăzi”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus