Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Povestile a 47 de copii lansate in volumul "Spune-mi o poveste despre satul tau!"

Joi, 20 martie 2014, de la ora 13:00, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (corp A) va avea loc ceremonia de lansare a primului volum din antologia „Spune-mi o poveste despre satul tău!”, în cuprinsul căreia au fost alese 47 de povești scrise de 47 de povestitori copii din 6 localități sibiene: Gura Rîului, Turnu Roșu, Loamneș, Păuca, Micăsasa și Sadu.

Apariția cărții reprezintă o etapă din programul de educație non-formală - biblio-atelier de scriere creativă și a artei de a povesti - propus și implementat de Florinela Anca Vasilescu, bibliotecar-coordonator al departamentului Metodic. Comunicare. Programe, în cadrul celor două ediții ale Zilelor Culturale ale județului Sibiu din 2013.

Evenimentul se bucură de susținerea librăriei on-line O carte și Diverta Sibiu – Librăria Dacia Traiană.

„A rezultat o profuziune fermecătoare de povești despre lume, așa cum e ea văzută de cei aflați în intermundiul dintre copilărie și adolescență; o lume cumva nediferențiată total de universul fabulos al copilăriei din experimentele Zaica, și neintrată încă de-a binelea în story-urile cu vampiri ale teenager-ilor. Copiii universurilor rurale din jurul Sibiului scriu despre o lume contiguă încă basmelor – povestașii puberi din Gura Râului scriu Povești din Inima Pădurii, cei din Turnu Roșu Povești din Turnul de Veghe al Munților, cei din Alămor Povești din Ținutul Dochiilor Albastre, cei din Păuca despre Tărâmul Timpului Fericit, cei din Micăsasa se simt De demult..., iar cei din Sadu vin din Sfatul Înțelepților. Însă, cu toate titlurile și scenografia rurale, poveștile lor sunt foarte actuale, se simte de îndată că e vorba de lumile unor copiii intrați binișor în Evul Media, cu un imaginar nutrit de lumile fabuloase ale phantasy-urilor și feeriilor holywoodiene. În satele lor, de asemenea fabuloase, din jurul Sibiului, micii povestași sunt și ei niște „nativi digital”, foarte bine adaptați lumii în care se mișcă”, spune poetul Radu Vancu.

Ziua lansării nu a fost aleasă întâmplător, de 20 martie întreaga lume îi sărbătorește pe toți povestitorii și tot ceea ce presupune arta de a povesti, de Ziua internațională a Povestirii. Astfel, cu ocazia lansării volumului va fi prezentat publicului și grupul de studiu și de lucru cu cuvintele, numit Ordinul Povestașilor, care în această etapă de început va funcționa în formula unui cadru informal în care cei mai talentați tineri sibieni vor fi îndrumați, încurajați și promovați.

„Intenția care a generat existența Zilei Internaționale a Povestirii a fost, este și va rămâne celebrarea artei de a spune povești, la nivel global. În fiecare an, Ziua Mondială a Povestirii se sărbătorește la echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și în prima zi a echinocțiului de toamnă, în sud. În această zi, oameni din întreaga lume, se întâlnesc pentru a spune și asculta povești. Originea acestei sărbători provine din Suedia, prima țară din lume care a creat un eveniment (Alla berättares Dag) dedicat acestei îndeletniciri ancestrale și universale, într-o zi de 20 martie în anul 1991. A fost startul dezvoltării unei rețele internaționale care a menținut fermentul sărbătorii, pe toate continentele lumii. Multe țări din America de Sud au declarat ziua de 20 martie sărbătoare națională a Povestirii. Internetul a mijlocit creșterea interesului acordat artei de a spune povești, consacrând pe plan internațional această sărbătoare, la care este locul și timpul să ne acordăm și noi”, spun organizatorii. Foto: mamicaurbana.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus