Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Concesionate de la Primarie, vandute pe net la suprapret

Cumperi de pe net biciclete. Un telefon, poate chiar și o mașină. Net-ul tocmai ce și-a diversificat oferta. Cu locuri de veci. Morminte, mai pe românește spus. Oricât ar părea de ciudat, pe tocmai.ro sau pe Mercador găsești oferte pentru morminte în Cimitirul Municipal, cu toate că din punct de vedere legal, locurile de veci nu se pot vinde, ci doar concesiona.

Cimitirul Municipal Sibiu se află în subordinea Consiliului Local Sibiu și este administrat de Serviciul Public pentru Administrarea Cimitirului Municipal Sibiu, care funcționează ca instituție cu personalitate juridică proprie.

În Cimitirul Muncipal Sibiu sunt 85.700 de locuri de veci, dintre care concesionate 78.844. Restul de 6.856 costă 310 sau 1.000 lei. „Locurile de veci se pot concesiona pe o perioadă de 25 de ani. Astfel, dacă s-a produs decesul şi familia doreşte să concesioneze un loc, preţul este de 310 lei, iar dacă o persoană doreşte să concesioneze înainte să se fi produs decesul, atunci preţul este de 1.000 lei. Pe lângă aceşti bani, aparţinătorul mai trebuie să plătească anual taxa de salubrizare de 12 lei”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Prețul din târg e unul, cel de pe net cu totul altul. Pe Mercador, un loc de veci se vinde cu aproximativ 1.200 de euro.  Potrivit unui anunț, un arădean vinde loc în Cimitirul Dumbrava, „concesionat până în 2031, la preţul de 1.200 euro”. Omul explică: „Eu sunt de loc din Arad, dar am avut un unchi în Sibiu care a murit în 1995 şi i-am cumpărat loc şi l-am îngropat. În 2010 am revenit la Sibiu ca să plătesc taxele de administrare şi acum aş vrea să vând locul. Locul e cu capac, cu două ghivece de flori, vă rog să îl vizitați și dacă vă convine să mă sunați”.

Surprinzător, omul spune că sibienii sunt interesați și sună.Arădeanul dă îndicaţii destul de precise – locul e cum intri pe poarta principală, în stânga, faci între 20-50 de metri, apoi cauţi un mormânt pe care scrie Ioan O.

Ilegal și fără contract

Și cei care știu că nu e legal și cei care nu știu cum să procedeze, bat la ușile notarilor încercând să vândă locurile concesionate cu câteva sute de lei, la prețuri de mii de euro. „La biroul nostru vin persoane care vor să facă contract de vânzare-cumpărare cu locuri de veci. Noi le explicăm că nu se poate, că aşa ceva nu este legal, pentru că aceste locuri sunt concesionate”, spune notarul sibian, Delia Piloiu.

Dacă vrei să concesionezi un loc în Cimitirul Municipal, mergi la administraţia cimitrului, unde completezi o cerere, ţi se arată pe hartă locurile disponibile, alegi unul, după care mergi în cimitir să vezi exact unde este poziţionat şi locul îţi este repartizat, cu încheierea unui contractul în maxim 30 de zile. Cel puțin teoretic, însă actele se semnează mult mai repede ”dată fiind natura situaţiei”, spun reprezentaţii Primăriei.

Locuri sunt suficiente, numai anul trecut cimitirul a fost extins cu 684 de locuri, trasate pe harta cimitirului în zona dinspre Calea Cisnădiei. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

B.Utoru

Acum 8 ani

Dorina, omul nu vinde terenul, care e al primăriei, ci mormântul, care e al familiei, respectiv, crucea, bordura, capacul, gărduleţul, băncuţa, cripta, mausoleul sau ce altă construcţie mai are la acel mormânt. Cine cumpără, continuă contractul de concesiune cu administraţia cimitirului. De ce ar fi ilegal?
Raspunde

Zaharia

Acum 1 an

Pentru ca nu se ofera factura fiscala pe acele accesorii adiacente ... ca totul sa fie legal trebuie sa fie taxabil e o regula destul de simpla, iar cum legal nu exista taxe pentru accesorii de mormant deja instalate cum ar fi capac mormant, beton turnat etc... automat is ilegale. daca cumva a-ti putea scoate factura si oferi garantie pe acele lucruri care se afla pe langa si pe mormant (terenul unde e ingropata persoana decedata) atunci automat sunteti in legalitate dar cum asa ceva nu exista ... adica o persoana fizica sa poata emite o factura fiscala.... atunci e automat ilegal sau mai bine zis, fals in acte care e ilegal. Ce puteti face e sa inregistrati un srl sau pfa care ofera servicii de infrumusetare locuri de veci si emiteti factura pe obiectele produse de firma dumneavoastra celui care va lua prin concesiune locul de veci concesionat de la primarie de pe numele dumneavoastra. e multa hartogaraie sa poti face treaba asta legal si sa iti platesti si taxele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus