Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Festivaluri de teatru si benzi desenate, Focus Sibiu si "Pianul calator" in acest weekend la Sibiu

Două festivaluri, expoziții, un tur al bicicliştilor, sunt doar câteva dintre evenimentele care se vor desfășura la Sibiu în acest sfârșit de săptămână.

După cinci ani în care Silvana Armat, Sebastian Marcovici și invitații lor au prezentat anul cultural, social și evenimentele din Sibiu în fotografii, a venit timpul ca întreg conceptul acestei expoziții să fie dezvoltat într-o direcție firească. Expoziția Focus Sibiu devine multimedia începând cu acest an.

„Este un pas pe care ne-am dorit dintotdeauna să îl facem. Secțiunea video a expoziției va fi dezvoltată și în sesiunile de workshop pe care le vom organiza de-a lungul acestui an. Cred că este o completare foarte fericită pentru conceptul expoziției noastre”, spune Sebastian Marcovici, președintele Asociației Focus Sibiu.

Secțiunea video va fi realizată de Bogdan Brylynski și va cuprinde în imagini majoritatea evenimentelor culturale și sportive care au avut loc în anul 2013. Sistemul expozițional creat anul trecut pentru expunerea fotografiilor va fi completat astfel, anul acesta, cu cinci panouri multimedia care vor rula filmul rezumat al anului 2013. Cele cinci panouri multimedia vor avea o înălțime de 1.70 metri și vor păstra linia de design a panourilor expoziționale iluminate din interior.

Focus Sibiu este un rezumat în imagini a celor mai importante evenimente culturale, sociale și de presă ce au avut loc în anul precedent. Silvana Armat și Sebastian Marcovici vor prezenta cele mai bune 100 de fotografii ale anului precedent într-o expoziție ce va fi găzduită de Curtea Interioară a Primăriei Municipiului Sibiu în perioada 3 - 27 aprilie. Ediția din acest an va aduce și o nouă secțiune, cea de reportaj de presă. Fiecare dintre cei doi artiști fotografi vor prezenta un fotoreportaj de șase fotografii alb-negru.

Vernisajul va avea loc vineri, 4 aprilie, de la ora 19:00. Expoziția Focus Sibiu va putea fi vizitată până în 27 aprilie, în fiecare zi lucrătoare, între orele 8:00 și 16:00, în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu.

Asociația de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu » în parteneriat cu Asociaţia « Solidarité 35 Roumanie » din Franţa organizează în zilele de 4, 5 si 6 aprilie 2014 în Sala EXPO a Primăriei Sibiu a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Benzi desenate de la Sibiu.

Timp de trei zile, publicul va putea întâlni autori ai benzilor desenate şi vor descoperi operele acestora. Această ediţie a festivalului propune activităţi diverse pentru familiarizarea cu toate stilurile de benzi desenate (comics, manga, banda desenată europeană).

Festivalul îsi va deschide porţile pentru public în ziua de vineri, 4 aprilie 2014 la ora 18:00 în sala Expo aflată în sediul Primăriei Sibiu din Piaţa Mare, când va avea loc inaugurarea şi o prezentare generală a autorilor invitaţi.

Programul festivalului va cuprinde numeroase activităţi : expoziţii, vânzare de carte cu dedicaţii din partea autorilor, lansări de carte, workshop-uri, conferinţe, meciuri de benzi desenate: performanţe artistice în direct unde autorii vor lansa provocări pe hârtie.

În săptămâna «Să ştii mai multe, să fii mai bun» (7 – 11 aprilie 2014), Festivalul va continua cu ateliere de benzi desenate pentru elevii din şcolile şi liceele din Sibiu şi judeţ.

La această a doua ediţie sunt invitaţi trei autori francezi şi cinci autori români.

„Take, Ianke şi Cadâr” este spectacolulpe care sibienii îl pot vedea vineri seara la „Radu Stanca”.

„Take, Ianke şi Cadâr”, în regia lui Dan Glasu este un spectacol despre trei prieteni, între care se interpun diverse bariere sociale. “Take, Ianke si Cadâr” prezintă povestea unor negustori - un evreu, un român şi un turc, care îşi împart clientela. Fata evreului şi băiatul românului ajung să se iubească, povestea lor de dragoste fiind imposibilă, în concepţia taţilor. Bâtranul Cadâr, veşnic îndrăgostit şi mereu pus pe şotii, face însă în aşa fel încât istoria să aibă un final fericit.

Spectacolul va avea loc vineri, 4 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar redus 5 lei.

Turneul “Pianul Călător” susţinut de pianistul Horia Mihail ajunge la Sala Thalia din Sibiu vineri, 4 aprilie, de la ora 19:00.

Aflat la a IV-a ediţie, turneul “Pianul Călător” a debutat în 21 martie şi se va încheia în 14 mai după ce va străbate 13 oraşe din România. Repertoriul ales pentru programul de la Sibiu este unul integral Mozart. În recital Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană.

Dacă la prima ediţie, turneul lui Liszt în Ţările Române, însoţit de un pian de concert, era cel ce inspira această aventură muzicală menită să aducă bucurie melomanilor din întreaga ţară, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş, care nu avea un pian de concert, instrumentul cu drept de folosinţă în urmatorii ani, anul acesta Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, va fi muza călătoriei muzicale.

Teatru Become a pregătit două spectacole şi pentru acest weeeknd. Astfel, vineri, la Adore (Piata Cibin, nr 5), de la ora 20:00 se va juca „O aventură galantă” cu Adrian Grigoraş, după texte de George Toparceanu şi Ion Pribeagu. Preţul unui bilet este de 10 lei.

Sâmbătă, la Centrul de Tineret (str Nicolae Teclu, nr 41), de la ora 19:30 se joacă "Impro show", un spectacol de improvizaţie pe teme alese din public, cu Adrian Grigoraş, Radu Tudosie, Miky Paicu, Adelin Ilie, Cătălin Grigoraş şi Marius Tuţă la pian. Preţul unui bilet este de 15 lei sau 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.

Tot în acest weekend se va da startul maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”.

În zilele de 5 şi 6 aprilie 2014 Sibiul va fi împânzit de trupe de teatru şi de spectatori. Festivalul produs de Asociaţia Culturală BIS a reuşit să înscrie în program unele dintre cele mai originale spectacole produse de companii teatrale din toată ţara.

Printre acestea se numără şi producţia Companiei GroundFloor Group din Cluj-Napoca: „Parallel”. Spectacolul regizat de Ferenc Sinkó şi Leta Popescu are la bază experienţele protagonistelor Lucia Mărneanu şi Kata Bodoki-Halem şi este considerat ca fiind „spectacolul anului 2013” (Oana Stoica, „Dilema Veche”). În plus, anul acesta, Lucia Mărneanu şi Leta Popescu sunt nominalizate la Premiile UNITER la Secţiunea „Debut” pentru spectacolul „Parallel”.

În cadrul festivalului „25 de ore de teatru non-stop”, întâlnirea cu „Parallel” este programată în data de 5 aprilie 2014, la ora 23:00 la Teatrul Gong.

Social Act Theatre, prima trupă profesionistă de teatru independent din Galaţi, joacă duminică, 6 aprilie 2014 la ora 01:00, la studioul Cavas, din incinta Facultăţii de Litere şi Arte “Doggystyle”, un spectacol cu şi despre câini. O satiră plină de substanţă inspirată de polemica dintre “câino-filii” şi “câino-fobii” români de pretutindeni, care atinge pe lângă subiectul sensibil şi actual al câinilor comunitari o serie de fenomene şi atitudini caracteristice spaţiului românesc.

Programul complet al spectacolelor şi evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.respirateatru.ro şi pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru. Biletele sunt puse în vânzare în trei locaţii: Agenţia Teatrală, Librăria Humanitas şi Atrium Café.

Magic Hands Studio îi invită pe cei mici să descopere fantezia, să îşi folosească imaginaţia şi să îşi dezvolte creativitatea la Jucăriada lui Iepurilă, care se va desfăşura în perioada 5-6 aprilie.

„Dragi junioare şi juniori, mămici, tătici şi bunici, dragi învăţători şi profesori, Magic Hands Studio vă invită să descoperiţi fantezia, să vă folosiţi imaginaţia şi să vă dezvoltaţi creativitatea la Jucăriada lui Iepurilă, o scuză numai bună pentru a începe Sărbătorile de Paşti mai repede”, spun organizatorii.

Sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul „Radu Stanca”, se joacă ”Îmi place cum miroşi!”. ”Îmi place cum miroşi!” este o comedie spumoasa în trei acte după un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi scenarişti americani.

Textul pus în scena la Sibiu se concentrează în jurul a trei protagonisti: Andy Hobart (Adrian Matioc), Norman Cornell (Ciprian Scurtea) şi Sophie Rauschmeyer (Ofelia Popii). Povestea celor trei este fixată undeva în San Francisco, în anii ‘60, şi se desfăşoară în jurul unui triunghi amoros.

Duminică, de la 11:00, la Gong se joacă „Regele cocoșat”. Un rege cocoşat îşi deplânge urâţenia pe care nici strălucirea coroanei regale n-o poate şterge. Urâţenia lui exterioară este însă dublată de cea interioară. Datorită cerbului, regele reuşeşte să dezvăluie misterul tragediei lui, iar schimbarea intervine doar atunci când fizicul lui este doar o reflecţie a sufletului sau. O poveste simplă pusă în scenă printr-o scenografie care glisează cu uşurinţă între real şi fantastic, folosind masca, dansul, lumina de proiecţie şi muzică cu rol major, necesar subordonat ideii piesei.

Clubul de Tursim „Amicii Munţilor” invită sibienii în 6 aprilie, la cea de-a VI-a ediţie a Marşul Bicicliştilor.

Pentru sibienii interesaţi să se alăture acestei acţiuni, traseul propus de organizatori porneşte la ora 13:00 din Piaţa Mică, continuând apoi cu următoarele repere: Turnul Sfatului – Piaţa Mare – Str. Gheorghe Lazăr - B-dul Corneliu Coposu – Piaţa Unirii – Str. Revoluţiei – Str. Ştefan cel Mare – Str. Semaforului – Str. Rahova – B-dul. Mihai Viteazul – Calea Dumbrăvii – Piaţa Unirii – Str. Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare - Turnul Sfatului cu sosire în Piaţa Mică.

Ultimul spectacol din acest weekend, la ”Radu Stanca”, este „Puricele în ureche”.

„Puricele în ureche” impune un teatru de relaţii, un teatru în care predomina comicul de situaţie, iar situaţiile, deşi simple, cu cât sunt mai încurcate şi mai imposibil de rezolvat, cu atât devin mai verosimile şi mai profund umane. Universul personajelor este unul pestriţ, viu şi mereu în mișcare: înalta societate a saloanelor pariziene, doctorul, majordomul încornorat în faţa propriilor ochi, patronii unui bordel de lux, spaniolul împreună cu soţia, bucătăreasa cochetă, englezul-scoţian, toţi se perindă de la Hotelul “Motănaşul Gentilom” la Casa Chandebise, purtaţi de acelaşi carusel al încurcăturilor.

Spectacolul va avea loc duminică, 6 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus