Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Maghiarii din Sibiu, alegatori pentru Parlamentul de la Budapesta

Peste 600 de etnici maghiari din Sibiu şi împrejurimi au obţinut dubla cetăţenie: din aceştia, cei majori reprezintă electorat pentru politicienii care, duminică, se aşteaptă să fie votaţi pentru Parlamentul Ungariei. Am ales trei maghiari din Sibiu pentru a ne povesti dacă şi cum au urmărit campania ungurilor.

La peste 50 de ani, Nagy Attila a venit din Sfântul Gheorghe la Sibiu şi a deschis un magazin chiar în centrul oraşului, după ce iniţial a pus pe roate o afacere cu kürtőskalács, alături de fratele său. Magazinul din centru nu prea merge, va închide şi în loc va deschide un restaurant. Nu este membru de partid şi nici nu are simpatii, aşa că poate fi caracterizat foarte bine drept un om de rând. "Nu am nicio opţiune politică. Nici nu ştiu dacă o să votez. Pentru alegerile din România am votat de fiecare dată, dar nu cunosc politica din afară atât de bine încât să fiu foarte hotărât", povesteşte bărbatul ce s-a oprit preţ de câteva minute din lucrul cu aprovizionarea.
A dobândit cetăţenia maghiară în vara anului trecut, alături de toţi membri familiei. "A durat puţin mai mult, căci era multă lume atunci care voia să aibă şi această cetăţenie. De câştigat nu am prea mult, dar nici de pierdut nu am", motivează Nagy Attila decizia de a obţine această cetăţenie.

Munca e mai importantă

La evenimentele organizate mai ales în ultima perioadă de către organizaţiile mai mult sau mai puţin politice, Attila nu a participat. "Pentru mine, pe primul loc este job-ul, în ceea ce priveşte activitatea. Să mă deplasez 200 – 300 de km până la câte o adunare de genul acesta, eu pierd, nu am de câştigat nimic. Campania nu mă interesează în mod deosebit. Aşa, seara, câte zece minute mă mai uit ce se întâmplă şi cum, dar nu mă omor eu după ştiri în mod deosebit. Am urmărit viaţa politică din Ungaria la fel de mult sau puţin cum o urmăream şi înainte de a avea şi cetăţenia maghiară". Omul e ocupat cu lucrul de dimineaţa până seara, aşa că ce oferă un partid sau altul nu poate spune cu precizie. Nici discuţiile din presă nu a stat să le urmărească. "Ştiţi că nici nu am citit. Eu de dimineaţa până seara stau aici, îmi văd de treabă, mă duc după marfă, seara la zece când mă pun în pat nu am ore întregi să stau la televizor. Iar la vară, când lucrez până pe la 12, unu noaptea şi dimineaţa la cinci – şase ne trezim... cine mai are timp?". Aşteptări de la politicienii maghiari spune că nu prea are, iar despre cei români s-a lămurit. "Am avut aşteptări, dar, până acum, zero... Înainte de alegeri, toată lumea bla-bla şi apoi...".

"Şi acolo şi aici trebuie să lucrezi ca să faci. Degeaba merg acolo, ca să iau de la zero totul. Nici acolo, nici aici, nu e din cârnaţ gardul", Nagy Attila, comerciant


"Este dreptul meu"

Agnes are 28 de ani, şi în urma terminării studiilor superioare şi postuniversitare este economist. Şi-a dobândit cetăţenia maghiară, alături de cea română, pentru că şi bunica ei a fost cetăţean maghiar. Nu a stat nici ea să vadă care este treaba cu campania din Ungaria, dar de votat a votat deja, prin poştă. "De la politicienii maghiari nu aştept în mod special nimic de la ei. Am votat pentru că era dreptul meu şi am decis să îmi folosesc acest drept precum îl folosesc de fiecare dată şi aici în România. Cei pe care i-am votat i-am ales datorită simpatiilor mele politice". Nu a urmărit campania din Ungaria, după cum nu le urmăreşte nici pe cele din ţară. "Ştirile, însă, le urmăresc aşa că o părere pot să îmi formez".

"Am votat deja"

Spre diferenţă de cei doi, Levente Serfőző, 42 de ani, este mult mai implicat în viaţa publică, organizând inclusiv evenimente adresate comunităţii maghiare din Sibiu şi nu numai. Spune că a urmărit campania electorală, a votat deja şi spune şi cu cine: Fidesz, partidul aflat acum la guvernare. "Respect acest partid, pentru că ne-a respectat si el", susţine Serfőző. Personal, aşteptările lui de la politicienii maghiari sunt legate de atenţia faţă de etnicii maghiari de aici. "Aşa cum şi România se simte direct interesată de românii de pretutindeni, guvernul maghiar şi instituţiile din Ungaria pot oferi sprijin în păstrarea tradiţiilor, a limbii maghiare ca limbă maternă pentru persoanele de această etnie, nu în ultimul rând pot oferi sprijin în tot ceea ce poate însemna dezvoltarea comunităţii maghiare din Sibiu şi aici nu mă refer doar la partea materială a lucrurilor. Poate fi consultanţă, specialişti etc.", arată Serfőző.
El remarcă faptul că, în Ungaria, "nu a fost o campanie tocmai murdară" şi subliniază că în ţara vecină traiul se ieftineşte.

Votul prin poştă s-a încheiat

După înscrierea în registrul central al Biroului Electoral Naţional din Ungaria, românii ce au şi cetăţenie maghiară au putut vota prin poştă utilizând buletinul de vot prin corespondenţă. Acesta putea fi trimis la Biroul electoral central din Ungaria, astfel încât scrisoarea să ajungă la destinatar până cel târziu duminică, 5 aprilie, la ora 24:00. Acelaşi buletin mai poate fi depus, până duminică inclusiv, la misiunile diplomatice ale Ungariei în România, situate în Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Cifre neoficiale arată că, din România, politicienii unguri pot cere aproximativ 200.000 de voturi.

Actuala guvernare, favorită

Partidul actualului premier Viktor Orban este principalul favorit la alegerile de duminică, se arată într-o analiză publicată de agenţia de presă Mediafax. "Partidul său - al cărui slogan «Ungaria o duce mai bine» este omniprezent pe ziduri, la posturile de radio sau la televiziuni - este cotat în sondajele de opinie cu puţin sub 50 la sută din voturi. Principalul adversar, alianţa de stânga condusă de socialişti, este cotată cu 30 la sută. Aproximativ 20 la sută dintre alegători nu s-au decis încă asupra votului”, se mai arată în comentariul agenției de presă. Formațiunea extremistă Jobbik, care a provocat agitație inclusiv în România, speră - potrivit sursei citate – la un rezultat cuprins între 15 și 18 la sută din voturile exprimate.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

...

Acum 8 ani

daca noi romanii nu mergem la vot si ii lasam pe unguri sa mearga sa voteze ce vor ei, asa ne trebuie. daca toti romanii ar merge la vot, ar vedea ungurii cum nu mai ating pragul electoral, si gata cu ei.
Raspunde

...

Acum 8 ani

uite la ei inapoiatii..calare prin oras
Raspunde

ger

Acum 8 ani

kürtöskalács = Baumstriezel
Raspunde

bugs bunny

Acum 8 ani

foarte faina parada. cand a fost?
Raspunde

@4iepurașu bugs bunny

Acum 8 ani

Poimâine a fost...ești mulțumit de răspuns tu Karla?
Raspunde

Le Blond

Acum 8 ani

Fix 2 km in fața organului ma doare.
Raspunde

attila

Acum 8 ani

Cind a fost festivalul medieval
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

peste putin timp o sa vrea sa voteze la sibiu pentru nagyszeben!
Raspunde

Salvati Rosia Montana

Acum 8 ani

Duminica, 6 aprilie, ora 16, Piata Mare, Sibiu! <strong>Ziua Nationala ANTI-Fracturare hidraulica.</strong> Event Facebok: facebook.com/events/272826889545175 Cititi, nu va lasati manipulati! Nu aveti voie sa fiti impasibili la otravirea Romaniei!
Raspunde

Feri

Acum 8 ani

votam
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Să facem o asociaţie pentru promovarea labei în natură !
Raspunde

@11joseph

Acum 8 ani

De unde ți-a venit ideea asta revoluționară slugă ce ești.....asta dezbateți pe la FDGR??....MĂGARULE:)))))))))))))))
Raspunde

@12

Acum 8 ani

N-ai nimerit, 11 este Ioji;))), sau Iosif...
Raspunde

andrei3

Acum 8 ani

afara cu ungurii din tara
Raspunde

NeC

Acum 8 ani

Ei, cei din etnia Maghiara, nu au nici o vina. Isi respecta limba, traditiile, tara si originile. Problema e ca noi, Romanii, nu suntem mai categorici cu ei. Toleram invatamant in limba Maghiara dar cu obligativitatea doar pe hartie de a invata limba Romana. La examene, obtin cele mai mari note la Limba Romana desi abia stiu sa spuna \"Buna Ziua!\" Am locuit ani de zile in mijlocul cominitatii Magiare. Nu m-a interest nici cum se spune Buna Ziua in limba lor, intotdeauna am fost demn si am vorbit clar, tare si raspicat ceea ce vreau sau am nevoie in ROMANESTE. Atunci cand mi se reprosa ca nu ii accept sau ca nu vreau sa ii inteleg le aminteam ca DEOCAMDATA ei sunt cei care se afla in Romania, nascuti si crescuti aici, si e pentru ei rusinos sa nu cunoasca limba macar. Spre exemplu, daca mergi in Germania, Franta, Italia etc fara sa stii limba tarii respective ai sanse minime sa fii angajat, respectat, inteles, ajutat. Deci, thimk again...
Raspunde

@15.

Acum 8 ani

Veneticule, niste cifre din alt ziar sibian de azi: \"în 1910, populaţia Clujului era astfel structurată: 41.658 maghiari, 10.005 români, 6.546 evrei, 1.571 germani, 1.020 alţii. În 1938, românii erau 47.200, iar maghiari 46.200, ceilalţi nici nu mai contau.\" Atit ati protejat de bine minoritatile si le-ati permis sa aiba scoli in limba materna de or disparut aproape toate. Exemplele date cu alte tari din Europa sunt gresite, maghiarii din Ardeal traiesc in tara lor natala. Deci, think again...
Raspunde

@16 ce vrajeala

Acum 8 ani

nu au fost niciodata unguri mai multi in cj si in general in Transilvania, erau Silaghi, Pap, Farcas... etc, romani a caror nume a fost maghiarizat, a fost politica de stat asta pentru a falsifica istoria si pretinde ca sunt majoritari
Raspunde

@17.

Acum 8 ani

Romani n-au fost pana la 1918. Inainte se chemau vlahi, in limbile \"nationalitatilor conlocuitoare\" pana in ziua de azi. Istoria Romaniei a devenit politica de stat dupa 1947, dupa modelul sovietic. Citeste de ex. pe Dionisie Ghermani. Sunt sigur ca nu vei citi, asa ca n-am sa mai stric orzul pe gaste. Pa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus