Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Dictionarul prosperitatii

Ne aflăm cu toții, chiar dacă unii cred că ei sunt scutiți, în cea mai gravă criză a acestei națiuni – extrem de jos pe orice scală de apreciere – mai ales pentru că e vorba de o criză morală, care ne-a și adus în situația de a fi conduși de cea mai slabă galerie de figuri politice din istoria locală și europeană...

Tocmai în această situație, care ne umilește pe toți deopotrivă, trebuie să ne reconfortăm sufletește frecventând istoria culturală a acestui neam, dar și compunând, ca demers individual, un dicționar al prosperității – deocamdată virtual, greu de pus în practică, dar având darul de a ne proiecta într-o lume normală, pe care o merităm, cel puțin aceia care ne iubim țara și dedicăm munca noastră bine făcută prosperității neamului și României!

Dicționarul pe care l-am construit tocmai spre a ilustra o cale către prosperitate cuprinde o schemă foarte simplă, care, în condițiile unei dezvoltări normale, ale unei societăți bazate pe muncă onestă și eficientă, ar asigura un mers absolut natural către siguranța unei vieți decente pentru marea majoritate a populației. Iată principalele noțiuni din acest dicționar:

- DURABIL/SUSTENABIL – orice program economic, educațional, cultural, de cercetare și inovație, trebuie subsumat acestei cerințe de a fi posibil și eficient pe termen lung, utilizând resursele teritoriului fără a le epuiza complet sau a lăsa urme atât de greu de reparat încât tot câștigul să se năruie rapid... Asta implică și o gândire etică, relaționată cu necesitățile vitale ale generațiilor următoare, cărora nu trebuie să le grevăm iremediabil posibilitățile de dezvoltare !!

- ECOLOGIC/BIOLOGIC – este vorba despre modul în care gândim funcționarea societății noastre ca un proces cu cât mai variate resurse, cu echilibru în utilizarea energiei și cât mai puține reziduuri nocive (gunoaie greu de tratat). Și tot aici se include calitatea vieții noastre, prin calitatea aerului, apei, a hranei și a produselor de care ne folosim zilnic (cosmetice, îmbrăcăminte, scule, etc.). Aici apare importanța fundamentală acordată agriculturii/silviculturii, dovedite mereu domenii strategice pentru orice popor !!

- TRADIȚIONALISM – după toate experiențele îngrozitoare ale revoluțiilor de orice fel, dar mai ales cele zise „iluministe”, „socialiste”, „comuniste” etc., am ajuns să realizăm ce valori de neegalat sunt valorile tradiționale – familia normală multigenerațională, educația normală, cultul muncii bine făcute, patriotismul, personalismul și subsidiaritatea. Aici este locul în care promovăm calitatea relațiilor interumane, calitatea vieții în comunitate, în orașe și sate!

Toate acestea trebuie subsumate unui PROIECT DE ȚARĂ, ca să știe toată lumea spre ce ne îndreptăm, cu ce resurse și cu ce mijloace !! Așa ne dăm seama ce departe de normalitate suntem conduși astăzi, deci cât de aproape de prăpastie !!! Înainte de orice - Proiectul României, abia apoi federație europeană, globalizare, și alte false ținte, spre falsă prosperitate pentru noi și avantaje numai pentru alții...

Apoi, dicționarul nostru ajunge pe un palier superior, unde găsim:

- CONTEXTUALISM – permanenta relaționare la ceea ce este specific mediului (natural - ca biodiversitate, construit – ca moștenire și patrimoniu așezat în straturi de mii de ani), evitarea modei, a monoculturii, în sens fizic și spiritual !

- EDUCAȚIA PERMANENTĂ – o cheie a succesului unor națiuni mici, cum  este Danemarca, premiza utilizării energiilor pozitive ale tuturor categoriilor de vârstă, a existenței celor mai buni părinți posibili pentru copiii unui popor !

- DISTRIBUTISM – sistemul socio-economic dovedit superior neo-liberalismului, pentru că evită capcana „progresului nelimitat” și a polarizării excesive a societății în super-bogați (tentați de voluntarism politic-militar) și o masă uriașă de sclavi, mai mult sau mai puțin fericiți...

- CONSERVATORISM – cea mai echilibrată doctrină pentru a gestiona comunitățile umane, pentru că se bazează pe Creștin-Democrație, adică pe o idee a sistemului economic de inițiativă privată, dar cu o componentă de contrabalansare socială.

Aici ajungem, iată, la formula de viață datorată ideii CREȘTINE, ideea care a eliberat spiritul omului și a făcut posibilă dezvoltarea civilizației pe coordonatele cele mai favorabile unei societăți atât de complexe. Cu toate meandrele istorice, prin care răul s-a insinuat în societate nu chemat de Creștinism, fundamentele civilizației și instituțiile care mențin echilibrul social astăzi sunt opera Creștinismului !!

Și toate acestea mai au o șansă – politică, pragmatică și spirituală – prin MONARHIA CONSTITUȚIONALĂ !! Ni se aduc mereu dovezi, chiar și involuntare, că acesta este sistemul cel mai echilibrat – politic, pragmatic și spiritual ! – care poate duce lumea înainte, tocmai prin acțiunile atât de încrâncenate ale adversarilor lui: aceștia sunt, mereu și mereu, numai exponenții cercurilor de putere oculte, mafii politico-militare și financiare, toate scursorile acestei planete, care nu pot oferi lumii proiecte durabile, ecologice, conservatoare și Creștine!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 269

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus