Miercuri,
24.07.2024
Partial Noros
Acum
21°C

"Nu vad niciun factor care ar impiedica votarea domnului Johannis ca si presedinte"

În urmă cu aproape șase luni devenea primul cetățean român ales în Bundestang. Spunea, la momentul respectiv, că va încerca din noua funcție, să îmbunătățească imaginea românilor în Germania și să sprijine integrarea lor. Între timp, lucrurile au mai evoluat. În ce fel crede Bernd Fabritius, aflați în rândurile următoare.

Reporter: Au trecut aproximativ șase luni de la investirea dumneavoastră în funcția de membru al Bundestagului german. Cum v-ați acomodat în noua funcție și cum vedeți acum ceea ceea ce v-ați propus să realizați la început?
Bernd Fabritius: Activitatea mea ca deputat este foarte variată şi în acelaşi timp extrem de captivantă. Momentan sunt membru a trei mari comisii, şi anume Comisia afacerilor Uniunii Europene, a drepturilor omului şi ajutorului umanitar şi membru în Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei . De asemenea ocup poziţia de membru supleant în comisia de politică internă. Toate aceste funcţii presupun un volum mare de muncă şi un nivel ridicat de responsabilităţi. Îmi doresc ca toate aceste sarcini să înlesnească o evoluţie favorabilă atingerii tuturor obiectivelor propuse.

Rep.: În urmă cu aproape șase luni ați declarat pentru ziarul nostru că veți reprezenta în primul rând poporul german, care v-a ales, dar că veți lupta și pentru imaginea românilor și a României. Ați identificat direcțiile concrete prin care puteți face acest lucru?
B. F.: Ocuparea scaunului de membru al Bundestagului German îmi oferă şansa de a reprezenta in principiu cauzele şi interesele poporului german, dar totodată mă preocupă şi chestiunile privitoare la minorităţile germane din România. Domeniile de interes menţionate mai sus facilitează printre altele încercările mele de a îmbunătăţi imaginea ţării mele natale în societatea germană, imagine care vine în întâmpinarea optimizării procesului de integrare a cetăţenilor români în Germania.  

Rep.: Nu cu mult timp în urmă, doamna Judith Urban – Consulul Germaniei la Sibiu, declara într-o conferință de presă că românii au, în general, o imagine prea pozitivă despre Germania, în vreme ce nemții au imagine ușor deformată negativ despre români. Împărtășiți această idee?
B. F.: În ceea ce priveşte prima opinie a doamnei Urban, nu aş dori să generalizez acest lucru. Sunt convins că în ultimii ani românii au reuşit să îşi facă o imagine reală a Germaniei, fie ea pozitivă sau nu. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană mobilitatea cetăţeniilor români spre vestul Europei a crescut considerabil, de aceea cred că fiecare dintre cei care au ajuns în Germania au avut posibilitatea să îşi formeze o opinie personală. Cât despre românii văzuţi prin ochii cetăţenilor germani tind să rezonez cu spusele doamnei Judith Urban. Într-adevăr imaginea de suprafaţă a românilor în străinătate este cam şifonată din varii motive. Asta însă nu înseamnă că este şi adevărat, din contra, consider că în această privinţă ar trebui să se lucreze intens pentru a înlătura aspectele deformatoare aduse imaginii României în Germania.

Rep.:  Ați trimis, la momentul respectiv, un comunicat de presă prin care salutați posibila numire a primarului Sibiului, Klaus Johannis, în funcțiile de vicepremier și ministru de interne în România. Acum că apele s-au liniștit iar domnul Johannis a rămas la Sibiu, considerați că sibienii au mai mult de câștigat în felul acesta?
B. F.: Cu siguranţă sibienii au mult de câştigat datorită faptului ca domnul Johannis a decis să rămână în Sibiu. Totuşi nu ar trebui să uităm de interesul intregii ţări. Cu toţii ştim că numirea acestuia într-o funcţie cheie la conducerea ţării ar fi necesară pentru trasarea valorilor democratice la nivel naţional.

Rep.: Îl vedeți pe domnul Johannis candidând la alegerile prezidențiale din toamnă? Ar putea românii să voteze un sas ca președinte al României?
B. F.: Cred că cel mai bine este să îl întrebaţi pe dânsul privitor la candidatura pentru prezidenţiale.  Nu văd nici un factor care ar împiedica votarea domnului Johannis ca şi preşedinte. Sunt convins că prin aptitudinile sale politice ar putea construi punţi solide de relaţionare între ţările europene, fapt care ar aduce România într-o altă lumina la nivel politic.

Rep.: Ați fost gazda președintelui României, Traian Băsescu, la Munchen, în luna februarie. Ce impresie v-a făcut?
B. F.: La întâlnirea cu domnul Preşedinte Traian Băsescu a luat parte şi doamna Gerda Hesselfeldt, liderul fracţiunii CSU şi domnul ambasador român în Germania, domnul Lazăr Comănescu. Am avut o convorbire interesantă de aproape două ore, timp în care am discutat atât despre dezbaterea privitoare la abuzul reglementărilor europene pentru dreptul la libera circulaţie, un subiect foarte controversat în ultimele luni, cât şi despre aderarea României la spaţiul Schengen.

Rep.: Credeți că Partidul Național Liberal din Romania ar putea intra în PPE?
B. F.: M-aş bucura dacă în România s-ar institui o putere democratică de centru, bazată pe tradiţii şi valori similară marii familii PPE. Dacă în România Partidul Naţional Liberal respectă şi urmează aceste traiectorii esenţiale, nu pot decât să salut bucuros şi să sprijin acest demers.

Rep.: Dumneavoastră pe cine ați vota la alegerile prezidențiale din România dintre un candidat PSD și unul PNL?
B. F.: Din fericire votul fiecăruia este personal, liber şi secret. În acest moment nu mă pot pronunţa, însă o decizie finală voi putea lua doar în momentul în care voi cunoaşte candidaţii pentru alegerile prezidenţiale.

Rep.: În încheiere, spuneți-mi, vă rog, dacă vă mai rămâne timp și pentru cabinetul personal de avocatură sau ați suspendat momentan activitatea.
B. F.: Sunt norocos să am colegi foarte bine pregătiţi şi calificaţi la cabinetul de avocatura. Suntem în strânsă legătură şi colaborăm după fiecare caz în parte pentru a asigura cea mai bună asistenţă clientelei mele.
 

Din Agnita am plecat la vârsta de doi ani, dar acolo mi-am petrecut mai toate vacanţele de vară, jucându-mă cu verişorii mei. Am pescuit pe Valea Hârtibaciului şi am călătorit cu mocăniţa, aşa ceva nu se uită. La Agnita mai locuiesc două verişoare, cu care ţin legătura după cum îmi permite timpul” – dr. Bernd Fabritius, deputat în Bundestagul Republicii Federale Germania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

orice sibian

Acum 10 ani

vis-a vis de titlu, nici noi :)
Raspunde

Ja,Ja,Ja

Acum 10 ani

Măi Bernd,warum bist du so Dumm păli-te-ar bomba rusă?singurul factor care ar împiedica votarea sasului iohannis ca președinte ar fi ca săsălăul nostru să se facă coleg de celulă cu gigi berbecali,cu bombonel și cu nea ilie-pușcărie...ce zăci de asta măi fabritius sasu din franzelă???
Raspunde

x

Acum 10 ani

Dupa interviul lui Base din seara asta pe realitatea tv eu cred ca johannis are tot sprijinul dreptei. Mingea e la Klaus in teren. Intra n lupta sau nu? Vom vedea dupa europarlamentare cand crin va vedea nivelul partidului
Raspunde

yz > x²

Acum 10 ani

sprijinul dreptei ? pai noi cu dreapta o tinem cand facem pipi.
Raspunde

oltean din cetate

Acum 10 ani

ba nu frustratule vezi de colegi tai care ati injumatatit centura sibiului cu 15 km mai putin decit era normal 32 km .si nu mai poza in ala de va ziceti salvatori neamului ,ati nenorocit o tara intreaga ,cautati contractul bechtel ,s-a vada romanii ce platesc 3 generati pe paguboasa centura care merge nici unde ,aia gilau -turda si arena cluj si alte mofturi facute lui boc de la cluj pe bani fraierilor din teritoriu s-a nu ajunga ,johannis acolo ca ai vazut ce sperietura au tras in doua rinduri sefi vostri ,2009 ,2014 ,voi sunteti uniti in ticalosi nu aveti nici o culoasre politica se vede coabitarea intre basescu si ponta se fac ca se injura dar in realitate fac jocurile impreuna ,asa ca dute dacos te asteapta nu te mai da pe breter si te da mare politician ca azi miine te va cauta DNA
Raspunde

Vm

Acum 10 ani

asta ar fi o mare umilinta adusa poporului roman ,sint convinsa ca poporul roman va avea destula demnitate si discernamint sa nu o faca ,
Raspunde

istorie

Acum 10 ani

bai dupa mica unire facuta de cuza voda de ce ati numit familie germanica s-a va scoata din *** si s-a vazut a domnit 47 de ani mai lasa patriotardele ce ,johannis este mai roman decit multi gugustuci de ai nostri se vede cum ginditi de 25 de ani la voi .bogatie si prosperitate ,intrat in politica niste coate goale si ajunsi intre timp bagatasi top 300 ,si noi astia 90 la suta muritori de foame si sclavi agriculturi europei ,ca in tara noastra numai voi aveti prioritati si servici cu circuit inchis restu se descurca cum poate ,va tot dati patri 0hoti s-a va mearga bine , ai vazut ce a facut ,johannis ca un bun roman ,a dat de lucru la 40 000 de sibieni s-au nu vezi cum misiuna masinile pe strazi ,in 2000 pe o strada vedeai 2 -3 masini acum pe orce mica straduta vezi sute de masini ,si inca ceva a dat de lucru si la vecini nostri din alba ,draimler s-au crezi ca aia au venit asa ca le placea de aia de la sebes ,blaj ,cugir .vino la aeroport cind vine cursa munchen -sibiu si vezi cine se da jos din aeronave aia de ii injuri tu patriotule ,de nu veneau astia nu mai eram populatie in tara ramineati nu mai voi ,atunci s-a fi vazut cum va mincati intre voi ,dute si vezi unde conduce patri -hoti ,moldova si oltenia si vezi in ce saracie se zbat oameni si mai lasa folcloru asta ieftin bai sovinule JOHANNIS PREMIER s-a scapam de mafia comunista care au distrus famili si a creat numai haos si baroni si ciocoi ,burghezia proletare de care se temea LENIN
Raspunde

VASILE

Acum 10 ani

pacat ca legea romaneasca interzice candidatura la presedentie a persoanelor cu cetatenie straina. Din acest motiv Johannis nu poate candida, are cetatenie germana ........sau nu ?
Raspunde

Bai Vasile,

Acum 10 ani

fa o cerere, poate obtii si tu cetatenia germana.
Raspunde

@istorie

Acum 10 ani

Mai istorie vezi ca si OPC a trecut ieri la Brasov...de deci s-amai dus inca o deconcentrata ...in timp ce tu stai si grohai ca un vier in calduri aia de la Brasov va devin sefi incetul cu incetul.. Acum clar ca tu ai fost obisnuit sa traiesti ca sluga dar parca si sluga se poate rascula asa un pic..nu numai sa dea din gura pe net..
Raspunde

@10

Acum 10 ani

E clar ca meciul s-a incheiat deja. Brasovul a luat aproape toate deconcentratele,toata conducerea regiunii. Meciul s-a terminat, spectatorii au plecat ,echipa adversa a plecat , nocturna s-a stins dar sibienii sunt inca pe teren si incearca sa marcheze
Raspunde

@10,11

Acum 10 ani

Asa-i numai ca morala crestina spune altceva-daca vrei sa ai...da, iar daca vrei sa n-ai ...ia .Ferice de cel ce da,nu de cel ce ia
Raspunde

ich

Acum 10 ani

Ne-au folosit destul strainii !!!! acum vor sa desfinteze si tara????? Mai bine ar infia niste copii , ca sunt destui amarati,asa ar intelege care e VIATA POPORULUI!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus