Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Banii trebuie rulati: deputatii si-au asigurat masinile la Carpatica Asig

În plină derulare a urmăririi penale împotriva mai multor persoane și societăți, printre care și Carpatica Asig SA, Camera Deputaților a încredințat contractul de asigurare a celor 259 de mașini din parcul propriu firmei Carpatica Asig. Valoarea contractului este de 155.400 de lei, fără TVA, fiind semnat pe 27 februarie 2014. Când cei de la DNA anunțau faptul că urmăresc activitățile ilegale prin care proprietarii societății de asigurare s-au sustras de la majorarea capitalului social cu aproximativ 15 milioane de euro, după cum cereau normele legale.
Contractul de încheiere a polițelor de asigurare RCA pentru cele 207 autovehicule, două remorci și 50 de autoturisme Dacia Duster a fost atribuit prin licitație publică, fiind valabil timp de un an. Alături de cei de la Carpatica Asig au încercat să obțină acest contract și cei de la Astra și Omniasig.
Criteriul de atribuire al contractului a fost ”prețul cel mai scăzut”. ”Vor fi luate în considerare numai ofertele care asigură un nivel calitativ egal sau superior cerinţelor minimale din acest caiet de sarcini. Ofertantul trebuie să deţină o reţea de sucursale, filiale sau agenţii, cu autonomie gestionară, cel puţin una în fiecare judeţ al României. Ofertantul va prezenta lista unităţilor din teritoriu”, se arată, printre altele, în caietul de sarcini pe baza căruia contractul pentru RCA a fost încredințat celor de la Carpatica Asig.
Printre mașinile Camerei Deputaților asigurate acum cu RCA emis de Carpatica Asig se numără și Dacia Logan Ambition din 2005 și 2006, Mercedes E200 din 2001, Dacia Logan Prestige din 2007, Mercedes Sprinter din 2011, dar și Opel Vectra din 2007. Mașinile Dacia Duster au an de fabricație 2013.

În dosarul Carpatica – ASF, instrumentat de procurorii anticorupție, SC Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată ”sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni)”, după cum se arată în comunicatul DNA.

Concret, în schimbul protecției oferite de Mîrzac Marian societății de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A, Carabulea Ilie cu sprijinul lui Mustăţea Radu, Rusu Elena, Vinereanu Ioan-Dacian şi Crudu Ina-Ana, a dispus, în perioada 25 mai - 10 iunie 2013, ca un autoturism marca Audi A8, având valoarea de catalog de 81.370 euro, să îi fie vândut la un preț subevaluat lui Mîrzac Marian, cu plata în 40 de rate sub disimularea unei tranzacții de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar la 26 august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), sumă disimulată în modalitatea acordării unei prime, fără acoperire contractuală.

Pentru a da o aparenţă de legalitate cu privire la valoarea de înstrăinare a autoturismului Audi A8, mult diminuată, la solicitarea lui Mîrzac Marian şi Carabulea Ilie, inculpatul Opriş Ioan (acţionând în calitate de expert în cadrul Biroului Local de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Sibiu) a întocmit un raport de evaluare în cuprinsul căruia a menţionat date neconforme realităţii, cu privire la anul fabricaţiei (2001 în loc de 2011) şi existența unor defecte/avarii (care în realitate nu existau), stabilind valoarea autoturismului la preţul subevaluat de 31.000 de euro.

Urmărind acelaşi demers infracţional şi pentru a conferi tranzacţiei o falsă natură cutumiară, specifică companiilor private, prin care unui fost director i se înstrăinează autoturismul de serviciu la preţ preferenţial, inculpata Rusu Elena a dat dispoziţie directorului economic, în cursul primei săptămâni din luna iunie 2013, să întocmească, în fals, o factură fiscală şi o chitanţă care să ateste că inculpatul Mîrzac Marian a virat către S.C. CARPATICA ASIG S.A., în baza unui contract încheiat anterior datei de 22 mai 2013, o primă rată de 5.000 euro, dată la care ar fi avut loc şi întocmirea facturii susmenţionate. S-a procedat în acest mod pentru a preconstitui probe în cazul în care Mîrzac Marian ar fi fost acuzat de primirea de foloase necuvenite, prin atestarea faptului că, la data vânzării autoturismului acesta s-ar fi aflat încă în perioada de 30 zile, în interiorul căreia avea obligaţia să încheie orice raport cu societatea S.C. CARPATICA ASIG S.A (în condițiile în care acesta își încheiase activitatea la Carpatica la data de 23 aprilie 2013).

În schimbul acestor foloase necuvenite, Mîrzac Marian, în calitatea deja dobândită de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, a acţionat în aşa fel încât, şi prin influenţarea altor funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuție din cadrul ASF, nu şi-a exercitat funcţiile de supraveghere şi control, asigurând protecţie societăţii de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A.. Rolul protector al lui Mîrzac Marian a constat în tergiversarea luării unor decizii de către conducerea ASF privind dispunerea unor controale asupra activităţii S.C. CARPATICA ASIG S.A., prin divulgarea tematicii şi a datei controalelor inopinate, prin influenţarea membrilor organismului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la aprobarea concluziilor potenţialului control, precum şi prin orice altă modalitate prin care inculpatul Mîrzac Marian, în baza raporturilor colegiale sau de subordonare care existau între acesta şi funcţionarii ASF ar fi putut favoriza, pe căi ilicite, activitatea S.C. CARPATICA ASIG S.A.”, extras din rechizitoriul DNA


Foto: enational.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mihai

Acum 9 ani

\"Si-au asigurat\" e mai corect.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus