Zece bucătării din întreaga lume, maeștri culinari, o scenă pe care se vor desfăşura demonstrații culinare, concursuri, muzică și dans: sunt câteva dintre detaliile celei de-a II-a ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc în perioada 24-27 iulie, în Piața Mare.
Una dintre cele zece bucătării prezente în festival este bucătăria spaniolă.
Deosebit de gustoasă şi diversificată, bucătăria spaniolă produce mâncăruri consistente şi picante, cu numeroase mirodenii ce fac să se şteargă gustul specific al ingredientelor din diferite feluri de carne. Uleiul de măsline, legumele, orezul şi usturoiul ocupă un rol important în bucătăria spaniolă. Să defineşti Spania în termini gastronomici e uşor: măsline, ulei de măsline, alune, sherry, usturoi. Adaugă toate acestea la pui, cod sărat, fructe de mare, vânat sau carne de orice fel şi eşti în interiorul bucătăriei spaniole.
Ce servesc spaniolii atunci când merg la masă? Specialitatea este, oriunde în Spania, indiferent cât de departe de mare, peştele fript: calamaesr, boquerones, hamsii proaspete (se ronţăie toată partea crocantă), lenguado, gambas, creveţi, de obicei serviţi a la plancha (pane).
Alte mâncăruri tradiţionale sunt paella, tortilla (cartofi, ou şi ceapă prăjite în tigaie sub formă de omletă).
Dacă salatele nu sunt extrem de gustoase, spaniolii se revanşează pentru aceasta cu ceea ce constituie poate cea mai mare contribuţie a Spaniei la bucătăria lumii: gazpacho, o supă picantă, de vara, care este un lichid pentru salată, în care se pun bucăţi de pâine, bogată în ulei de măsline, usturoi şi oţet. Poate fi servită ca o supă sau simplu, ca o garnitură la peştele prăjit. Şunca este o delicatesă în Spania, care, ciudat, este denumită York Ham - jambon de York, dar nu este aşa cum o preparam noi. Varianta locală este, că şi şunca de Parma, jambon serano. Ideal, şunca spaniolă ar trebui să fie mai degrabă dulce decât sărată. Sunt câteva feluri de cârnaţi de porc, în special chorizo (iuţi şi subţiri) şi salchichon (uscaţi şi foarte asemănători cu salamul italian). Spania este unul dintre producătorii din top din lume.
Spania are o mare varietate de vinuri de calitate, din 57 de zone. Rioja este regele vinurilor spaniole, iar Sherry este vinul internaţional al Spaniei. Una din tradiţiile culinare spaniole o constituie, la micul dejun, faimoasele chocolate con churos, dar mai ales pan con aceite. O franzelă este tăiată în două, prăjită şi se presară cu pulpă zdrobită de roşie proaspătă, ulei de măsline şi puţină sare.
Reţetă tradiţională
Gazpacho
Răcoritoare, plină de vitamine şi antioxidanţi naturali (licopenul din roşii), o porţie de gazpacho este perfectă pentru zilele caniculare. Se prepară rapid, prin simpla mixare în blender şi este foarte gustoasă.
Pentru gazpacho se folosesc doar ingrediente crude, de cea mai bună calitate, bine coapte, pentru a oferi un gust aromat, perfect echilibrat. Este o reţeta vegetariană, perfectă pentru toate vârstele, sănătoasă şi dietetică.
Ingrediente:
-4-5 roşii bine coapte
-o jumătate de castravete
-un ardei gras roşu
-o ceapă roşie mică
-2 căţei de usturoi
-2 felii de pâine mai uscată (ideală este pâinea ţărănească, cu coajă)
-30 ml ulei de măsline extravirgin de foarte bună calitate
-2 linguri de oţet
-sare, piper (după gust)
-frunze proaspete de busuioc
-eventual, un sfert de ceaşcă de apă
Se spală bine legumele, se taie bucăţi şi se pun în blender. Pâinea se rupe şi se adaugă şi ea în blender.
Turnaţi uleiul, oţetul şi apa. Potriviţi de sare şi piper. Mixati. După 2 minute de mixare este gata.
Se serveşte rece, cu cuburi de gheaţă. Tocaţi fin busuiocul şi adăugaţi-l la final, în momentul servirii. Gazpacho se servește imediat sau după câteva ore.
Festivalul „de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Sibiu prin Consiliul Local Sibiu. Sponsorii evenimentului sunt Staropramen şi Trans Agape. Festivalul este cofinanțat și de Consiliul Județean Sibiu.
Spania
Regatul Spaniei este situat în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. După sfârșitul regimului Franco în 1975, Spania a devenit o monarhie, apoi o monarhie constituțională în 1978, când o nouă constituție a fost adoptată.
Spania este o națiune organizată teritorial în 17 comunități autonome și două orașe autonome. Comunitățile mai sunt împărțite la rândul lor în 50 de provincii, iar Asturia, Cantabria, Comunitatea Madrilenă, Insulele Baleare, Insulele Canare, La Rioja, Navarra și Regiunea Murcia au doar o provincie.
Spania are o suprafaţa totală de 504.645 km², o populaţie de 47.190.493 locuitori, iar moneda este euro. Limbă oficială este spaniola, dar în Spania se vorbesc patru limbi: spaniola, catalana, basca şi galiciana.
Printre personalităţile Spaniei se numără Pablo Picasso, Diego Velázquez, Salvador Dalí, Miguel de Cervantes, Federico García Lorca, Félix Lope de Vega, Isaac Albéniz și Manuel de Falla.
Sursă foto: www.seriouseats.com, en.wikipedia.org
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Uniunii Europene , Piata Mare , Consiliul Judetean Sibiu , Primăria Sibiu , Pablo Picasso , Consiliul Local Sibiu , Bun Gust , Comunitatea Madrilenă , Diego Velázquez , Federico García Lorca , Félix Lope , Insulele Baleare , Insulele Canare , Drumul Salvador Dali , Isaac Albéniz , Trans Agape , La Rioja , Regatul Spaniei , Regiunea Murcia , York Ham
Vizualizari: 1150
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Adrian
Acum 7 ore
Loijhbloijh
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Pastor marginas
Acum 7 ore
Emil