Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
0°C

Basescu a trimis la reexaminare Legea ”incompatibilitatii primarilor”. ”S-ar diminua activitatea ANI”

Președintele Traian Băsescu solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care primarii și președinții de consilii județene sunt reprezentanții orașelor și județelor în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, motivând că acest act normativ ar avea un impact negativ și ar diminua activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI), venind în contradicție cu recomandările din MCV. 
Camera Deputaților a adoptat legea în luna iunie și prin aceasta se stabilește că primarii pot fi și membri ai adunării generale a asociațiilor societăților de utilități publice, orice alte dispoziții contrare fiind abrogate. Până acum, ANI tocmai datorită prezenței edililor în aceste adunări generale le-a întocmit acestora rapoarte de incompatibilitate. La Sibiu, alături de primarul Sibiului, Klaus  Johannis, au mai fost declarați incompatibili alți 19 primari din județ, pe motiv că fac parte din adunarea generală a acționarilor a societății Apă Canal SA. Legea adoptată de Camera Deputaților a fost inițiată anul trecut de șase deputați PSD, printre care și trei din Sibiu: Gheorghe Frăticiu, Ioan Axente și Gheorghe Roman. Primul dintre aceștia spune că primarii care au procese pe rol nu sunt în niciun fel favorizați. ”Legea nu se aplică retroactiv. Prin urmare, cei care au procese pe rol le vor continua. Noi am inițiat un astfel de proiect deoarece consider că atunci când reprezinți interesele unei comunități, ca primar, ești cel mai în măsură să reprezinți interesele administrației locale în AGA societăților de utilitate publică. Nu poți trimite pe cineva din afara primăriei să reprezinte comunitatea”, a declarat Gheorghe Frăticiu, deputat PSD, pentru Turnul Sfatului.
 
Băsescu respinge actul
 
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 pe care a transmis-o președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
 
Președintele Băsescu arată în cererea de reexaminare că prin legea aflată la promulgare, primarilor și președinților consiliilor județene li se acordă calitatea de reprezentanți ai comunelor, ai orașelor, respectiv, ai municipiilor și județelor, în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilități publice. Totodată, potrivit noii legi, primarii și președinții consiliilor județene își pot delega, prin dispoziție, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociației, informează Agerpres. El mai precizează că, potrivit legislației în vigoare (art. 37 și 92 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001), persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităților administrativ-teritoriale în asemenea asociații sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean în condițiile respectării regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
 
"Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor și a președinților consiliilor județene în organele de conducere ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluția legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităților", susține șeful statului.
Președintele Băsescu subliniază că efectul noului text de lege este că Agenția Națională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor și a președinților consiliilor județene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociații. "Considerăm că o asemenea opțiune a legiuitorului diminuează activitatea Agenției Naționale de Integritate și vine în contradicție cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare din anii 2013 și 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupție și de asigurare a integrității", susține el.
Șeful statului arată că în contextul necesității combaterii corupției și asigurării transparenței și a integrității în sectorul public se impune menținerea acestei incompatibilități între calitatea de primar sau președinte al consiliului județean și aceea de reprezentant al comunelor, orașelor, municipiilor și județelor în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilități publice pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităților locale cu cele personale.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

unu\'

Acum 8 ani

Atit filo-iohannesienii cit si filo-cindrenii ar trebui sa fie revoltati sau fericiti:daca se va promulga legea,conform obiceiului geto-dacic,scapa toti.Auf wiedersehen Schengen(cei care cred ca Schengen inseamna exclusiv securizarea frontierelor sunt naivi,din pacate cu drept de vot)!
Raspunde

FIZICA

Acum 8 ani

Stai linistit. Cei doi impreuna cu altii au fapte mult mai grave decât incompetența, pardon, incompatibilitatea. Fiind intelectuali, sistemul lor funcționează altfel. Lumea lor este onge uri, culte, biserici care le aduc bani pe spatele tinerilor orfani, bolnavilor, etc. apoi lumea este a drumurilor, săpăturilor, locuinte sociale , etc. Eu doresc ca Johannis K Werner sa devina proprietar al Romaniei, nu doar al Sibiului. Ma rog bunului Dumnezeu sa castige bratara succesului: 50% pe dreapta si 50% pe stanga (!).
Raspunde

Vm

Acum 8 ani

subscriu celor scrise la 2
Raspunde

dw

Acum 8 ani

Nu-l vad bine pe Ioha, se apropie ziua scadentei...
Raspunde

unu

Acum 8 ani

pasarea malai viseaza si orbu s-a vada ,ba daca il vrei pe ,johannis la pripon s-a vezi pe felix al tau ,il asteapta nastase 9 case si termopan ca se plictisesste s-a tot isi scrie memorile de unu singur ,cred ca nu-si muta antenele la jilava ,ba tarane daca johannis era ce tot dai tu pe goarna la cita ura aveti voi regateni dupa ce va primit orasu asta si va dat de toate era de mult la pripon ,dar ce se intimpla acum cu icopatibilitatea este o facatura securista va este frica ca ajunge la butoane si gata cu risipa banilor publicvi si atunci s-a vezi nume sonore pe la dna nu de astia cu firfirici de dat la ospatari ciubuc ,aia cu mega tunurile ,sidex ,bechtel,petrom etc nu aia cu honterus prejudiciu de 100 de euro o suma ridicola pentru carenu sa-r murdari nici un boshetar ,mai lasa folcloru de spalat creiere ca toti la fel asa incercati s-a va acoperiti pe mari tepari ai tari
Raspunde

ptr unu

Acum 8 ani

As vrea sa-ti ceri scuze cand se va dovedi cate falsuri a operat Johannis al tau ca sa fure din proprietatea orasului, si ce si cat a primit ca sa incalce legea achizitiilor publice si in constructii, .
Raspunde

hei, unu

Acum 8 ani

Ia accesează, linkul...https://www.facebook.com/photo.php?fbid=670625006309431&set=a.166108363427767.28994.138926556145948&type=1&theater
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus