Miercuri,
09.10.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Incepe "de Bun Gust" – cel mai important festival culinar din Transilvania

Timp de patru zile, de joi până duminică, Piața Mare a Sibiului va găzdui cel mai important eveniment culinar din această parte a țării. Festivalul ”de Bun Gust” ajuns la a doua ediție, va reuni zece bucătării ale lumii din ale căror focuri sibienii vor putea gusta peste 50 dintre cele mai bune preparate de pe trei continente. Pe scenă vor avea loc demonstrații culinare, susținute atât de maeștrii în domeniu, cât și de personalități ale Sibiului. Mâncarea bună va fi însoțită de muzică bună: zilnic, pe scena festivalului vor avea loc câte două concerte. În plus, organizatorii vor construi un beach-bar unde veți putea regăsi cocktailurile specifice pentru cele mai celebre șase plaje din lume.

Joi, 24 iulie, va fi deschis Festivalul ”de Bun Gust”, ediția a doua, eveniment gândit să ofere sibienilor și musafirilor orașului gustul specific al bucătăriilor din zece țări de pe trei continente. Timp de patru zile, până duminică, 27 iulie, în Piața Mare a Sibiului vor funcționa zece bucătării cu preparate din India, Liban, Mexic, Spania, Ungaria, China, Statele Unite ale Americii, Cehia, Grecia și România. De la ora 15:00, în fiecare zi va începe și programul de pe scenă, unul extrem de amplu. Părinții sunt îndemnați să nu își lase acasă copiii: în cadrul Festivalului va fi amenajat și un loc de joacă pentru cei mici.

Pregătiți-vă pentru festin!

Bucătăriile vor fi deschise în fiecare zi între orele 10:00 și 23:00. De la cele aproximativ 1.000 de locuri la masă, amenajate în cadrul Festivalului, nu numai că sibienii se vor putea bucura de gusturile diverse ale bucătăriilor lumii, dar vor putea urmări și demonstrațiile culinare ale unor maeștrii în ale gătitului. Recunoscutul chef Horia Vîrlan va găti, în cursul zilei de duminică, o cremă de Liege cu crocant de cafea arăbească, dar și o salată de castraveți și pepene roșu în cremă picantă din brânza de capră. Vedeta TV Paprika, Antonio Passarelli, va urca pe scena „de Bun Gust” în zilele de sâmbătă și duminică și va prepara, printre altele, cotlet de porc în sos de busuioc cu salată de mere renette, dar și rețeta unei porții de file de lup de mare sau biban de mare în carpione cu salata de mere și măsline.

La fel ca și la prima ediție a Festivalului, pe scenă vor urca și o parte din concurenții Masterchef. Irina Bucșa, Ramon Chicirean și Anni- Anjani Jaiswal Kumar vor lăsa, acum, la o parte emoțiile competiției care i-a făcut celebri și vor prepara mâncăruri despre pe care și sibienii le vor putea reproduce, mai apoi, la ei în bucătărie: salată din rucola cu ficat de găină, ardei copți umpluți cu brânză sau piept de pui în stil asiatic cu salată caldă sunt doar câteva exemple în acest sens. Toate demonstrațiile culinare vor fi transmise și pe un ecran de mari dimensiuni amplasat pe scena Festivalului. Fiecare bucătărie prezentă în festival va avea momentul ei pe scenă, pregătind în fața tuturor câte un fel de mâncare.

Personalitățile ”au cuțitul”. Care va fi predat și publicului

Gătitul este o pasiune împărtășită nu doar de cei care au ales această meserie. Prin urmare, pe scena Festivalului „de Bun Gust” vor urca și personalități ale Sibiului. Consulul Germaniei la Sibiu, doamna Judith Urban, va urca pe scenă pentru a prezenta modul în care gătește o salată de cartofi à la Pfalz, iar vedeta TVR, Nicolle Stănese, nu va fi doar prezentatoarea Festivalului, ci va și găti pe scenă o porție de tagliatelle cu creveți și dovlecei, joi, de la ora 19:00.

Scena Festivalului va găzdui și sibienii care vor dori să participe la concursurile cu premii absolut delicioase. De acestea se vor putea bucura cei care curăță un măr astfel încât să rezulte cea mai lungă fâșie de coajă, cei care curăță cele mai multe legume într-o perioadă de timp dată sau cei care recunosc cele mai multe ingrediente dintr-un anumit preparat. În cadrul acestor concursuri premii vor acorda și cei de la Staropramen, sponsori ai Festivalului. De altfel, Staropramen este și berea oficială a evenimentului.

Cocktailurile celor mai recunoscute șase plaje din lume, în Piața Mare

Reprezentanții asociației ”De Bun Gust”, care organizează acest Festival, vor construi în Piața Mare și un ”beach bar”, unde trei barmani mixologi vor prepara cel puțin câte două cocktailuri de pe cele mai recunoscute plaje ale lumii. Printre cocktailurile cu iz tropical, perfecte pentru anotimpul călduros, musafirii Festivalului vor putea găsi Pina Colada și Caipirinha (specifice plajelor Negril, din Jamaica), The Margarita și Pablito (așa cum sunt preparate acestea pe plajele din Acapulco, Mexic). Aperol Spritz și Hugo sunt aduse din Sardinia (Italia), de pe plajele Ibizei (Spania) sunt inspirate cocktailurile Mojito și Mai-Tai, în timp ce de la greci vor fi aduse cocktailuri precum Strawberry Daiquiry și Konstantinos, iar de la americani - Sex On The Beach și Hurrricane, inspirate din cocktailurile pregătite pe South Beach, din Miami. Fără alcool vor fi cocktailurile Kiwi Frozen Mint Lemonade și Tropic of Capricorn. Toate cocktailurile vor fi pregătite în fața sibienilor, din fructe proaspete.

Concerte în fiecare zi

Seară de seară, pe scena Festivalului ”de Bun Gust” vor fi organizate și concerte susținute atât de artiști români, cât și de muzicieni din afara țării. Din Grecia vor veni, joi, Acropolis Band și Hiraklis Hrystopoulos, iar din Ungaria sunt Chameleon Jazz Band, cei care vor urca pe scenă duminică, de la ora 19:00.

Maria Cojocaru &  Vlad Simon Band vor concerta în fiecare seară, având de fiecare dată câte un invitat special: Vizi Imre va urca pe scenă alături de ei joi, Silviu Pașca – vineri,iar Mihaela Pâțan  - sâmbătă. Duminică, invitatul special va fi Iuliana Pușchilă.

Festivalul ”de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin intermediul Primăriei municipiului Sibiu. Ediția din acest an este cofinanțată și de Consiliul Județean Sibiu. Partenerii Festivalului ”de Bun Gust” 2014 sunt Staropramen și TV Paprika. Parteneri media sunt Turnul Sfatului, Zile și Nopți și Kiss FM.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

klaus

Acum 10 ani

Timp de patru zile, de joi până vineri........mai numarati
Raspunde

LaFlemme

Acum 10 ani

O sa fie plin de tigani ...
Raspunde

reclama

Acum 10 ani

Nici nu a inceput festivalul ca au si aparut deja frustratii sa faca reclama negativa, Doamne cita invidie se frustrare in tara asta pe Sibiu.
Raspunde

fast food festival

Acum 10 ani

adica al prostului gust, adica asa cum scriu organizatorii in textul lor de promo al bunului gust in ghilimele.
Raspunde

gusty

Acum 10 ani

da bubele pe voi husanilor ,mergeti la tara la voi ca se face mare bilci ,stropite din belsug cu manele si dupa trinta dreapta la cocina cu voi frustrati din toata tara lui copy -paste ,dupa umilntele pe care le suportati cu evenimente de talie mondiala mai vine acum si aceasta noua provocare la tara husanilor
Raspunde

pt. analfabet (gusty)

Acum 10 ani

Ba doua clase, ce-i aia \"husan\", lumineaza-ne si pe noi?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, 6, dacă nici atâta nu știi ce înseamnă husan, atunci n-ai ce caută printre sibieni.
Raspunde

pt. joseph

Acum 10 ani

Pai explica tu, ca esti atotstiutor. Pentru viza vin la tine sau la tatucul tau Klaus, pupa-l-ai in mouse!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus