Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Adolescentii se gandesc tot mai des la suicid. "Vina apartine parintilor"

Medicii de la Spitalul Clinic de Pediatrie și statistica de la Spitalul Județean de Urgență Sibiu atrag atenția asupra unei situații alarmante la nivelul județului: tot mai mulți adolescenți ajung la spital în urma tentativelor de suicid.

La Spitalul de Urgenţă Sibiu sunt aduși tinerii cu vârste cuprinse între 16-18 ani, iar de la începutul anului până în prezent, 77 de astfel de tineri au ajuns în faţa medicilor care au reuşit să îi salveze. Majoritatea, spun medicii, sunt externaţi și pleacă cu recomandare pentru un consult la Spitalul de Psihiatrie, dar foarte puțini dintre ei ajung şi acolo.

Dr. Cazan Corina medic în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu spune că există o explicație pentru care statisticile nu sunt foarte alarmante, deși numărul cazurilor ”fără nicio urmă de îndoială, este într-o continuă creștere”.

”La nivel internaţional se vorbeşte despre o creştere alarmantă a numărului de tentative de suicid în rândul minorilor. Situaţia este valabilă şi la noi. Aici ne referim practic la grupa de vârstă 10-18 ani, dar de 4-5 ani a crescut semnificativ numărul tentativelor la grupa de vârstă 10-14. De ce diferă statisticile de realitate? Este simplu, noi facem doar o statistică a internărilor în urma tentativelor, dar sunt mulţi care refuză internarea şi statistica se face doar cu cei care nu refuză internarea. Aşa că potrivit statisticilor poate părea că a scăzut numărul tentativelor de suicid, dar în realitatea numărul lor a crescut. Părinţii vin speriaţi sau supăraţi şi aproape toţi au tendinţa să intre în salon şi să îi certe. Le explicăm la fiecare că nu e momentul, că trebuie să fie răbdători cu copilul, să caute o cale de comunicare cu el. Sunt multe cauze, multe situaţii, dar privind din afară, cu experienţa cazurilor pe care le-am văzut eu cred că principalul vinovat este părintele. Părintele nu mai ştie să comunice cu copilul, nu îşi cunoaşte propriul copil, câteodată nu îşi face timp să petreacă nici măcar o oră pe săptămână cu el şi atunci normal că acel copil face un gest disperat ca să îi atragă atenţia”, povestește dr. Corina Cazan.

Motivele pentru care recurg la astfel de gesturi sunt dintre cele mai diverse, de la faptul că părinţii nu le mai acordă atenţie, la faptul că părinţii ”nu le-au cumpărat adidaşii doriți sau un tricou foarte scump sau mai des fetele recurg la tentativa de suicid când părinţii nu le lasă să meargă la o petrecere sau să aibă un anumit prieten”.

Depresia și evitarea psihologului

Cel mai des adolescenții încercă să se sinucidă cu  medicamentele din casă sau consumând alcool cu medicamente, iar alții cu etnobotanice, în cantităţi foarte mari, metodă apărută în ultimii patru ani.

”Partea bună e că cei mai mulţi, mă refer la care încercă să se sinucidă cu droguri, după ce ajung la spital realizează ce au făcut și după şoc ajung să renunţe să le consume”, spun medicii.

Psihologii spun că mare parte dintre cei care recurg la astfel de gesturi sunt în depresie și situația ar putea fi remediată sau chiar rezolvată cu terapie, dar părinții ignoră sau refuză să îi ducă la psiholog.

”Pentru riscul psihologic privind suicidul avem depresia. Sentimentul de inferioritate și prezența sindromului „copil nedorit” împing copilul spre sinucidere tocmai pentru a nu mai fi o povară pentru părinți. La factorii psihologici, depresia, ca tulburare afectivă, este caracterizată printr-o stare depresivă, sentimentul durerii morale, al devalorizării, S-a dovedit că depresia, alcoolismul și anumite medicamente, droguri angajează cel mai mult adolescentul în actul sinuciderii. Ca semne de atenționare pentru cei din jur,  a se lua în considerare actele de automutilare, cadouri, scrisori și mesaje pe rețelele de socializare lăsate prietenilor că se va sinucide”, spune și psihologul Alin Leș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus