Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Studentii Erasmus, la finalul Scolii de vara verzi: "ne dorim sa repetam aceasta experienta"

33 de studenți din patru țări, vorbitori a cinci limbi, au animat alături de profesori din Spania, Italia, Slovenia și România cursurile Școlii de vară ”Knowledge-based Green Economy”, proiect organizat de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, sub umbrela Erasmus, programul de mobilități al Uniunii Europene.

Școala de vară s-a încheiat zilele trecute, prilej cu care au fost înmânate diplomele de participare la cursurile intensive, care abordează din perspective inedite domenii conexe economiei. ”Sunt atât de bogată datorită vouă. Împărțim memorii, prietenii, sunteți cu toții uimitori. Ați dovedit că sunteți o echipă minunată. Sunt foarte fericită, iar fericirea este adevărata bunăstare. Cu siguranță nu vă vom uita și sunt sigură că veți fi ambasadorii noștri pe oriunde veți umbla”, a declarat coordonatoarea Cristina Tănăsescu, la închiderea Școlii de vară.

Scopul acestei școli de vară a fost acela de a aduce în discuție diferite abordări și concepte legate de modelul economic denumit Economia verde. Pornind de la scenarii concrete – cum ar fi sistemul bancar sau cel turistic – cursurile școlii de vară organizată în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au subliniat relațiile interne ale unor astfel de procese pornind din perspective culturale și sociologice. Printre cursurile ediției de anul acesta a școlii de vară s-au regăsit teme precum ”atenția asupra diversității culturale în Spania și Uniunea Europeană”, legătura dintre fenomenul migrației forței de muncă și criza economică, managementul mediului înconjurător și promovarea etichetei ”eco” în turism.

”Românii ne-au adus mai aproape de practică”

Adria Ranela este din Spania și a decis să vină la Școala de vară de la Sibiu pentru a povesti prietenilor care urmează să ajungă aici în cursul următorului an universitar. Spune că a rămas impresionat. ”Este un oraș foarte frumos, foarte viu, oamenii de aici sunt foarte deschiși cu străinii. Nu știam nimic despre români înainte să venim aici, în sensul că nu cunoșteam niciunul. Dar aici, toți pe care i-am cunoscut au fost minunați cu noi. Am avut numai experiențe minunat cu oamenii de aici.  Am ales să vin în România deoarece un prieten de-al meu va veni anul viitor la Sibiu, prin programul Erasmus și voiam să trăiesc experiența aceasta pentru a-i povesti prietenului meu ceea ce îl așteaptă, dar și pentru a cunoaște o altă țară, a voastră. Acum sunt sigur că prietenul meu și colegii lui care vor veni aici vor avea parte de o experiență minunată. Toți cei de aici au fost foarte prietenoși și apropiați de noi”, a povestit înainte de plecare Adria.

Tânărul student spaniol a apreciat în mod deosebit abordările profesorilor români. ”Am avut parte de cursuri interesante cu profesorii din cele patru țări, primele zile au fost mai mult teoretice, dar în zilele care au urmat profesorii români ne-au adus mai aproape de lucrurile practice, am lucrat la o serie de proiecte. A fost locul ideal pentru a învăța lucruri noi, dar și pentru a-ți face prieteni noi. Am petrecut clipe împreună”, este concluzia lui Adria.

Calitatea cursurilor a fost remarcată și de către Leja, venită din Slovenia alături de cinci colegi. "Vorbesc în numele tuturor colegilor mei atunci când spun că este o oportunitate să lucrăm în grupuri internaționale, în care se vorbesc mai multe limbi și de unde afli multe lucruri despre culturi diferite. Desigur, cursurile despre economia verde sau eco-turism au constituit de asemenea un punct care a contat în alegerea acestei Școli de vară", povesteşte acum tânăra studentă.

Înainte de a sosi la Sibiu nu ştia mai nimic despre România, în afară de numele capitalei şi de faptul că, la Sibiu, se întâmplă "ceva legat de cultură". "Cam atât, nu prea multe. Acum, când mă voi întoarce acasă voi povesti că Sibiul este un oraș minunat, care are o ofertă extrem de diversă, de la muzee, la pub-uri, priveliști minunate, oameni prietenoși și o climă adorabilă. Toată lumea ar trebui să viziteze Sibiul.  Plec de aici cu o mulțime de amintiri plăcute nu doar de la petreceri și excursii, ci și de la proiectele la care am lucrat împreună".

O Şcoală care schimbă stereotipuri

Studenţii care au venit la Sibiu din alte ţări au fost întâmpinaţi de studenţi din cadrul Universităţii "Lucian Blaga". "Ne-am ocupat de ei, de la preluarea de la Aeroport, prezentarea Sibiului, a facultății, a locurilor în care se desfășoară cursurile, ne-am plimbat cu ei, am făcut foarte multe excursii. Și le-am vorbit foarte mult despre viața noastră studențească, despre cum trăiesc studenții în Sibiu, mai ales, despre ce așteptări sunt de la ei", aminteşte Larisa, studentă în anul II la Facultatea de Științe Economice. Şi pentru ea, experienţa Şcolii de vară este demnă de povestit.

"Au fost foarte impresionați de ceea ce au descoperit la noi, de faptul că mulți cunosc limba engleză, dar și spaniolă. Că tot vorbim de economie, prețurile li s-au părut mici. Le-a plăcut și mâncarea, deci eu cred că s-au și distrat foarte bine. Pot spune că deja suntem prieteni și nu am crezut că fiind din mai multe țări ne putem împrieteni atât de mult".

Din Italia, la Şcoala de vară de al Sibiu a venit şi Marilena. Ea recunoaşte că a venit cu idei preconcepute, schimbate acum total. "Profesorul nostru ne-a întrebat dacă nu dorim să participăm la această Școală de vară și am considerat că este o oportunitate care ne permite să cunoaștem o altă țară. Cu atât mai mult cu cât există o sumedenie de stereotipuri despre România. Înainte vedeam această țară drept una ciudată, dar nu îmi dau seama de ce. Acum văd că sunteți niște oameni minunați, iar Sibiul este foarte ospitalier. Acum îmi dau seama cât de important este să îi cunoști pe cei din jurul tău, să descoperi popoare noi. Eu studiam educația socială, iar în cadrul acestei școli de vară am abordat acest aspect și din punct de vedere economic. Deci a fost chiar interesant pentru mine", povesteşte Marilena. Spune că, odată întoarsă în ţara ei, va dori să participe la organizarea unei şcoli similare. "La care – evident – să invit și studenți român", adaugă entuziasmată tânăra.

Școala de vară KbGE s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni. 14 – 25 iulie 2014. Proiectul este un Intensive Programme finantat de Lifelong Learning Programme Erasmus (LLP Erasmus).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus