Sâmbătă,
22.01.2022
Cer Senin
Acum
-6°C

Pedeapsa sau binecuvantare ?

Zilele trecute, în curtea catedralei ortodoxe sibiene, un părinte spunea copilului de vârsta „clasei zero”: „Azi te voi pedepsi – nu mai ai voie la calculator, nici cu telefonul, nici la desene!”

Ca sa fie clar – la calculator însemnând jocuri de toate tipurile și pentru toate vârstele, piratate pentru cei mici… / telefonul însemnând joaca de același tip pe ecranul infim al unui mobil, la început al părinților…/ iar desene însemnând șiruri nesfârșite de filme de animație, unele mai stupide și mai violente decât altele…

Aparent, în umbra binefăcătoare a bisericii, aceste interdicții sunau firesc. Dar tocmai acest tip de pedeapsă, pentru un copil de câțiva ani, indică „normalitatea” prezenței acestor jocuri, acestui gen de petrecere a timpului în tot restul zilelor – la o vârstă când creierul lacom de INFORMAȚII, TIPARE DE COMPORTAMENT ȘI CONTACT CU SEMENII ar trebui hrănit cu cele mai bune ale spiritului și omeniei!

Iată cum, din lipsa de preocupare adecvată a părinților și goana după profit a celor ce pun pe piață astfel de produse, mintea și sufletul preșcolarilor se umplu cu GUNOI INFORMAȚIONAL, nemailăsând loc hranei vii pentru personalitatea în formare a unui OM ÎNTRE OAMENI, nu a unui robot autist pentru o comunitate destrămată!

În această idee atrag atenția psihologii și psihiatrii de azi asupra insuficientei informări a părinților, care devin, inconștient, adversari ai dezvoltării normale a copiilor lor… Pentru că toți părinții ar trebui să fie perfect informați asupra unui lanț de evenimente generat de simpla abandonare a copilului în seama „distracției electronice”: jocul de calculator/desenele animate – generează lenevirea creierului – duc la efectul unui drog – ceea ce duce la imposibilitatea concentrării asupra temelor școlii și provocărilor din viața colectivului de copii – ceea ce înseamnă o candidatură la depresie încă la anii formării – eșec profesional asigurat+eșec familial+eșec spiritual!

În fața unei asemenea perspective, orice părinte responsabil ar trece problema timpului liber al copiilor pe primul loc în lupta pentru binele și fericirea viitorului tânăr. Și avem, din păcate, numeroase exemple în societatea de azi, printre cei apropiați nouă, de acest tip de rezultat al adevăratei pedepse (distracția electronică):

- eșecuri pe toate treptele școlii, inclusiv la nivel de profesori tineri.

- fuga după joburi nesolicitante, inclusiv prin evadarea la capetele continentului (unde se descoperă, în fond, valoarea „muncii de jos”!)

- noile „obiceiuri” de pe piață – la multe canale tv. nu te mai poți uita, ptr. că montajele au încăput pe mâna tinerilor crescuți cu jocuri de calculator, și care orice fac, tot ca un joc stupid de imagini iese – deși lucrurile se adresează unui public larg, ce nu dorește să-și strice ochii cu flashuri interminabile, serii de imagini fără cap și coadă etc. În același context se poate aminti la ce a ajuns „muzica” de azi, care ne invadează spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, piețele, spectacolele – un amestec de simple zgomote/ritmuri electronice obsedante/texte oligofrene și mai ales totul dat la intensitate maximă, ca să nu se observe lipsa de melodicitate și de spirit…

Așa că pedeapsa îndepărtării copiilor de aceste metode satanice de risipire a timpului, de chinuire a sufletelor nevinovate, este de fapt o BINECUVÂNTARE! Sperăm ca tot mai mulți părinți și prieteni ai tinerelor generații să se trezească și să-și dovedească adevărata dragoste pentru cei mici. Ca să nu mai avem generații pierdute spiritual, după atâtea altele pierdute politic!

Vizualizari: 316

Comentarii

1 comentarii

nope

Acum 7 ani

Interesant articolul ! Inca un inadaptat al vremurilor, un superficial atotstiutor scrie cateva randuri \"indignate\" si pline de \"intelepciunea\" vremurilor traite. Dupa ce zdrobeste pana la anulare un om necunoscut, il face hot si prost acuzandul de piraterie electronica si de permisiunea stupiditatii, se lanseaza intr-o peroratie fara scop, generalizand masiv si acuzand o alta serie de oameni pe care nu ii cunoaste. Slab, foarte slab \"articolul\".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus