Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

”Vrem sa se pastreze sensul unic pe Calea Dumbravii”

Cum în ultimele săptămâni în spațiul public au reînceput mai multe discuții pe tema sensurilor unice din zona Calea Cisnădiei - Calea Dumbrăvii – Octavian Goga, inclusiv procese derulate la Tribunalul Sibiu, reprezentații unei asociații de locatari de pe Calea Dumbrăvii au decis să transmită un mesaj public: nu vor să se modifice aceste sensuri. ”Asociația consideră că singura variantă era crearea acestor sensuri unice și dorește susținerea lor, datorită îmbunătățirii nivelului de trai în această zonă și așa greu încercată zeci de ani de traficul greu care a tranzitat-o”, se arată în mesajul făcut public de reprezentanții asociației. Aceștia subliniază că nu sunt împotriva acțiunilor altor locuitori, dar consideră că este corect ca traficul să fie egal împărțit. Din partea Asociației care a transmis mesajul referitor la menținerea sensurilor unice vorbește Teodosia Pop, de asemenea locuitoare a Căii Dumbrăvii.

Reporter: A trecut aproape un an de la schimbarea sistemului de circulație din zonă. Cum se circulă?
Teodosia Pop: Suntem mulțumiți că pe Calea Dumbrăvii este sens unic. S-a descongestionat circulația și, în mod civilizat, se poate traversa strada. Noi stăm chiar la intersecția cu strada Gheorghe Dima, iar acolo este un trafic ridicat chiar și acum. Dar, oricum, se circulă mai bine. Mi se pare civilizat să împarți traficul orașului pe cât mai multe străzi. Nu pe una să fie circulație foarte mare, iar pe alta, deloc.

R.: Cât de repede s-a resimțit efectul introducerii sensurilor unice?
T.P.: Două-trei zile, cât a fost nevoie pentru acomodare. Dar, după aceea s-au obișnuit șoferii și totul a fost în regulă.

R.: Știți că alte asociații din zonă doresc redeschiderea circulației în ambele sensuri pe Calea Dumbrăvii. Cum vedeți acțiunea lor?
T.P.: Știți cum e… Strada Octavian Goga este una cu vile și probabil că îi deranjează traficul, dar nu cel al autoturismelor, ci probabil al autobuzelor transportului local. Acum, fiecare trebuie să înțeleagă faptul că traficul trebuie să fie egal pentru toată lumea. Odată ce s-a reglementat această chestiune, s-a făcut o treabă foarte civilizată, străzi cu sens unic și așa este corect, de ce să îl stricăm? Este important de subliniat faptul că noi nu suntem orientați împotriva locuitorilor de pe Octavian Goga, nu suntem împotriva lor, îi înțelegem și dorim să se găsească o cale de mijloc, nu știu ce să spun. Eventual să se scoată traseele Tursib de pe strada Octavian Goga, dar nu să se elimine sensurile unice din zonă.

R.: Cum intenționați să atrageți atenția asupra faptului că nu vreți ca lucrurile să se schimbe?
T.P.: Vom face și o acțiune de strângere de semnături de pe Calea Dumbrăvii, să spunem că suntem mulțumiți de actualul sistem de circulație.

R.: Aveți mașină, consumați mai mult combustibil decât înainte?
T.P.: Acum, știți cum e… Siguranța în circulație e mai importantă decât consumul de benzină. Cât se poate consuma? Este o chestiune minoră pentru noi, ocolul care trebuie făcut din cauza sensurilor unice este foarte mic, deci nu cred că se poate pune așa problema. Este un consum suplimentar foarte mic. Vă spun eu, taximetriștii se plâng, dar acum nu poți împăca pe toată lumea. Dar este mult, mult mai civilizat așa.

R.: Vă simțiți mai în siguranță să ieșiți în fața casei?
T.P.: Absolut. Și ca zgomot e mai bine, acum, e mai liniște. Stând de vorbă cu vecinii, așa pe stradă, mi-am dat seama că oamenii sunt foarte mulțumiți de faptul că circulația s-a mai micșorat. În plus, și circulația pietonilor, atunci când traversează strada, este mult mai sigură. Și ieșirea cu mașina din fiecare curte este acum mult mai lejeră, căci sensul este acum într-o singură parte.

R.: Nu există chiar niciun dezavantaj al acestui sistem de circulație?
T.P.: Eu nu văd. Nu văd niciun fel de dezavantaj. Din câte am auzit eu, singurii nemulțumiți sunt cei de pe strada Octavian Goga, din cauza faptului că, înainte, cartierul lor era mult mai liniștit, iar acum traficul este mai mare și îi deranjează zgomotul. Dar numărul locuitorilor afectați de pe strada Octavian Goga este mult mai mic decât cel al locuitorilor de pe Calea Dumbrăvii, unde sunt și blocuri mai mici. Sunt mult mai mulți locuitori pe Calea Dumbrăvii.

R.: Înainte de a fi implementat acest sistem de sensuri unice ați fost întrebată dacă ați fi de acord?
T.P: Nu. A fost, probabil, o decizie luată în cadrul Primăriei, nu cunosc amănunte din acest punct de vedere.


Mesajul Asociației 74 de pe Calea Dumbrăvii

”Asociația Calea Dumbrăvii 74 dorește susținerea sensului unic ce a fost creat la sfârșitul anului trecut de către Primăria municipiului Sibiu. Trebuie subliniat că această acțiune nu este îndreptată împotriva  ONG-urilor ce doresc revenirea la dublu sens pe Calea Dumbrăvii, ci dorește să păstreze avantajele create: atât siguranța circulației, cât și reducerea poluării (atât praf, cât și gălăgie) sunt avantaje create în mod direct locuitorilor de pe strada Calea Dumbrăvii, în mod special celor care locuiesc în zona Gheorghe Dima - Argeșului. Aceste intersecții erau extrem de uzitate, astfel că deseori se creau ambuteiaje lungi, până la giratoriul din Piața Aurel Vlaicu, respectiv Cimitir. Asociația consideră că singura variantă era crearea acestor sensuri unice și dorește susținerea lor, datorită îmbunătățirii nivelului de trai în această zonă și așa greu încercată zeci de ani de traficul greu care a tranzitat-o. Atât lipsa claxoanelor, a prafului, dar și a poluării este benefică pentru zonă. Singura, dar și cea mai optimală modificare este introducerea acestor sensuri unice. Nu dorim desființarea spațiilor verzi de pe Calea Dumbrăvii pentru a crea un bulevard pe patru benzi. Totodată, sensul de mers este potrivit mai ales dimineața, când locuitorii doresc să ajungă cât mai repede la serviciu, școală etc. Siguranța circulației a crescut, intrarea în trafic, dar și traversarea nu mai înseamnă un calvar. De asemenea, accidentele din zona celor trei intersecții (Dima, Argeșului, Siretului) s-a redus semnificativ. Este adevărat că sensul de urcare a fost împărțit în două pe străzile O. Goga și Calea Cisnădiei. Prin mici modificări, considerăm că s-ar putea îmbunătăți semnificativ traficul: semnalizarea grădinii Zoo/Păltiniș să se facă pe Calea Cisnădiei și crearea a două benzi pe urcare pe Calea Cisnădiei până la giratoriul cu str. Gheorghe Dima. Eliminarea trecerii de pietoni semaforizată înainte de virarea spre Calea Cisnădiei și reamplasarea ei pe bulevardul Mihai Viteazu în zona Bancpost ar duce la descongestionarea traficului”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Ha?

Acum 8 ani

In numele cui vorbeste doamna?
Raspunde

radu

Acum 8 ani

in numele meu ca cetatean al sibiului. vorbeste corect si sincer. ador aceste sensuri unice. poate trebuie sa mergeti prin alte orase europene ca sa intelegeti cum stau lucrurile.
Raspunde

x

Acum 8 ani

in numele aasociatiei pe care o reprezinta si care coabiteaza in zona Cl. Dumbravii
Raspunde

Ha? @2,3

Acum 8 ani

Doamna se reprezinta pe ea insasi. Atat! Nu are legatura cu asociatia respectiva, decat ca este membru. Ma credeti? Radu?
Raspunde

radu

Acum 8 ani

ma repet, vorbeste in numele meu ca cetatean al acestui oras care se doreste european
Raspunde

lelo

Acum 8 ani

cer ca cetatean al sibiului ca cei de pe str o goga s-a faca schimb de locuimte cu cei de pe bulevardu constitutiei ,bilea ,stf cel mare ,semaforului numai un an de zile ,si felicitari ,primariei pentr-u incepera noului giratoriu de la cimitiru comunal astep executia si celor inca vreo 6-7 in puncterle cheie ,si sunt intr-u totu deacorf cu initiativa doamnei cu sistemul unic ,este o siguranta mai mare a pietonilor si descongestionarea circulatiei ,asa cum spune doamna ,asta este un sistem in toata in toata europa civilizata ,johannis fa ce se practica in europa cine vrea liniste s-a se mute in padure s-au la tara ,toti cetateni sibiului suntem platitori de taxe si impozite ,pe domeniu public este propietatea la toti cetateniu acestei tari nu este domeniu privat
Raspunde

Ulos

Acum 8 ani

O mare cretinatate sensul unic de Alba Iulia, Banatului si Dumbravii. La fel si cate a giratorii din Sibiu care incurca circulatia.
Raspunde

ULOS

Acum 8 ani

Alta idiotenie \"pietonii se simt mai in siguranta\". Pai ce au facut sens unic pe trotuar?
Raspunde

ce inseamna ULOS?

Acum 8 ani

unii looseri o 5ug. frate traiesti in epoca de piatra.
Raspunde

40000

Acum 8 ani

Acest articol e reacția primăriei? 40000 au cerut desființarea sensului unic si in acest sens au predat taloanele primarului in fata consiliului local. Presa aservita nu a relatat nimic.
Raspunde

@ 40000

Acum 8 ani

poate ati adunat in jur de 400 de semnaturi...nu ne mai aburiti...asa cum e acu e foarte bine...cui nu-I place sa se mute
Raspunde

tarkus

Acum 8 ani

Nu numai unele sensuri unice principale sunt cretine, ci si multe din cele pe strsdutele de legatura. Ca sa ajung de pe Dumbravii pe Iorga trebuie sa ocolesc pana la giratoriul de pe M. Viteazul, pt. ca niste cretini s-au gandit ca toate stradutele dintre Cisnadiei si Dumbravii trebuie sa aiba sens unic spre Dumbravii. Ce sa mai zic ca legatura dintre Hipodromului si Dumbravii e pe stradute gandite initial ca alei intre blocuri, in ambele sensuri. Capete seci.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

10. Aa, nu, răspunsul Primăriei e asta: \"Stimați locatari de pe str. O.Goga, va anunțăm că în urma petiției înaintate de d-vstră semnată de 40.023 (în urma verificărilor noastre minuțioase am constatat că ați greșit cu 23 de persoane) vă anunțăm că începând cu 1 oct. 2014 traficul auto pe str. d-vstră va înceta de tot. Ca urmare a neplăcerilor produse în tot acest timp în care s-a circulat în sens unic, Primăria este dispusă să va renoveze termic absolut toate casele de pe această stradă, inclusiv cotețele câinilor aferenți, iar pentru a vă convinge de bunele noastre intenții, va anunțăm că sunteți scutiți și de la plata impozitului pe locuințe și teren timp de zece ani. \"
Raspunde

Gheorghe

Acum 8 ani

E tare intrebarea \"Va simtiti mai in siguranta sa iesiti in fata casei?\" :)) pe Dumbravii trotuarul are cel putin 3 metri latime... daca nici 3 metri nu ajung ca sa te simti in siguranta, atunci cel putin jumate din oras nu se simte in siguranta!
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

bade gheorghe, faci pe prostu. era vorba de traversarea strazii in siguranta. poate vrei sa ti se spuna pe litere. in alta ordine de idei, lasam avocatul de pe goga sa faca ce vrea in orasul asta? in curand va trebui sa-l platim ptr ca avem onoarea sa-l avem printre noi. tu, sibianule care iti platesti toate darile iti convine ca un smecher plin de bani nu va plati impopzit 10 ani?
Raspunde

fluidizarea circulatiei

Acum 8 ani

Vrem 2 benzi la circulatia pe strada Octavian Goga, evident cu mentinerea sensului unic dinspre Transilvaniei spre Argesului. Parcarile din fata caselor de pe Goga sunt inutile sa isi puna masinile in curte ca de aia au...
Raspunde

Mihai

Acum 8 ani

Cate autobuze trec pe \"minunata strada\"? 42 pe zi (L-V), 26 sambata si 18 duminica? Rusine mare locatarilor...la fel si Tursib ce asigura un transport \"foarte des\"!
Raspunde

Matei

Acum 8 ani

pe Vlahuta nu exista nicio trecere de pietoni. Nu exista limta de viteza. E GROAZNIC. Calea Dumbravii este una din cele mai late strazi. Primaria nu-i in stare sa construiasca parcari, din acest motiv au instaurat de capul ei sensuri unice aberante. Pai sa se mai uite Herr si prin Jermania cum au rezolvat adevaratii nemti problema parcarilor. Bina ca dam 6 milioane de euro pe tot felul de festivaluri si nu se aloca nici macar un procent pt constructia de parcari. Domnule Johannis, redeschideti odata circulatia asa cum a fost si contruiti parcari ca-n Germania. Sunt parcari ieftine, construite pe structura metalica, cu un etaj.Are Bulboaca de la Con-A proiectul, ieftin
Raspunde

jes

Acum 8 ani

pietonii ar trebui sa caste ochii inainte sa treaca strada, nu sa sara pur si simplu in fata masinii, si atunci sa mai discute doamna de circulatie; sensul unic in sibiu este cea mai mare porcarie, te invarti pe toate stradutele de ametesti, poate doamna circula pe jos si nu baga mana in buzunar sa scoata bani de combustibil; Asa Matei se vede ca ai iesit din tara, in Germania sunt parcari pe 6 nivele, de aceea au toti loc de parcheze; in Sibiu......festivaluri, adunaturi culturale....acolo se invart banutii....Unele sensuri giratorii din Sibiu chiar nu-si au rostul....dar de acolo a iesit malaiul....Ce sa facem, asta-i Romania noastra.
Raspunde

...

Acum 8 ani

dupa ce i-ati lasat atatia ani sa tot ridice limita de inaltime si sa construiasca la limita (si peste) legii prin mai tot orasul acum degeaba va luati de guler intre voi. Construit parcari? Ma faceti sa rad. Sunt atat de putine locuri in care se mai poate face ceva. Trebuia sa incepeti campanii de genul asta cu mult timp in urma impotriva oricaror initiative care urmau sa mareasca aglomeratia. Dar ati preferat sa va vedeti de treaba pentru ca nu va afecta direct la momentul acela. Dar in timp toti vom suferi efectele aglomerarii. Daca s-ar fi luat atitudine si nu se mai aprobau atatea aberatii urbanistice Sibiul de azi ar fi fost mai suportabil decat este acum cu toate sensurile astea unice sau ce inginerii disperate se mai incearca.
Raspunde

adiarc

Acum 8 ani

mai mergeti si prin alte tari mai civilizate , sa vedeti ca 70% din trafic este pe sens unic , ceea ce implica o aerisire a intersectiilor , a traficului in general , cresterea sigurantei in trafic si a nr locurilor de parcare
Raspunde

@adiarc

Acum 8 ani

In partile vechi ale orasului e de inteles sa ajungi la asa solutii si chiar restrictionare, insa pentru cartiere de locuit si mai ales pentru zonele rezidentiale noi nu ar trebui sa ajungi la asa ceva daca urbanismul ar fi facut de niste oameni bine intentionati. Da o raita prin zonele amintite si o sa vezi acolo ce fel de civilizatie avem noi. Si asta nu pe vremea baronilor medievali ci in vremurile baronilor actuali. Unde mai pui ca si pe strazi vechi s-au facut constructii noi si mult prea mari (culmea, legal). Nu mai vorbiti de civilizatie cand avem ce avem aici. Cand o sa vedem demolate cladiri ridicate abuziv chiar daca sunt ale nu stiu cui, cand o sa vedem bagati la parnaie contzopishtii care au semnat avize contra shpaga, atunci sa ne atentionezi cu privire la civilizatia de dincolo...
Raspunde

in concluzie

Acum 8 ani

Sensul unic e bun si trebuie pastrat. Restul frustratilor comozi si fuduli sa mearga in Medias sa-si aduca aminte cum erau drumurile la noi pana sa vina Johannis. Cat il injuram, nu cred ca ar face ceva in interesul lui cu acest sens unic si nu cred nici ca ar fi interesul altcuiva. Locuiesc si eu in zona si, da, era destul de dificil sa traversezi chiar si prin locurile special marcate. Sustin in continuare ca sensurile unice sunt singura solutie intr-un oras sistematizat in anii 30 care prin ridicarea contiuua a nivelului de trai a dus la cresterea numarului de masini dar si la comoditatea multora
Raspunde

Matei

Acum 8 ani

in concluzie.....sensul unic nu-i bun. Mai mergeti prin tari civilizate si vedeti cum s-au construit parcari. In Germania, pe o straduta mica...de ex Vlahuta, traficul este restrictionat la 10 km/ora. La noi nici macar o trecere de pietoni nu s-a facut.......doar bataie de jos si festivaluri cu milioane de euro. Bataie de joc,
Raspunde

Alin

Acum 8 ani

E o mare porcărie sensul unic de pe dumbravii.
Raspunde

BRAVO

Acum 8 ani

Felicitari celor care au demarat actiunea legata de Calea Dumbravii. O initiativa cetateneasca care arata ca politica pumnului in gura nu tine la nesfarsit. Primaria trebuie sa reactioneze.
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

S-au strans 40.000 de semnaturi din partea cetatenilor nemultumiti! Prea putine reactii am vazut prin presa! Prea putine! A iesit o tanti, care nu reprezinta pe nimeni, mai ales, 40.000 si ne spune ca doreste \"muschiul\" ei sa ramana sensul unic. Asta este politica primarului din Sibiu, ce zice el, atat si nimic altceva. Cetatenii responsabili pot sa semneze pentru o normalitate si el nu face nimic.
Raspunde

lolek & bolek

Acum 8 ani

1. Toate sensurile unice sunt foarte bune si asa trebuie sa ramana. 2. Toate giratoriile sunt foarte bune si asa trebuie sa ramana. 3. Traficul auto trebuie interzis pe o raza de 10 km in jurul Pietei Mari. Incercati sa mergeti pe jos sau cu bicicleta. Veti trai mai mult si mai sanatos (ca sa va bucurati de sensurile unice, nu de alta) 4. Sigur nu exista 40.000 de sibieni care sa fi semnat impotriva sensului unic cu pricina. Poate 400 si de restul gogosi. 5. Referitor la mersul prin alte tari. Va sugerez sa vizitati India. Acolo nu sunt sensuri unice si/sau giratorii. No sa vedeti acolo trafic mirific. 6. Referitor la parcari. Ba puturosilor care nu mai puteti fara masina parcata la 1 mm de locuinta! pe ce teren? din ce bani? la ce cost? le vreti si gratis probabil. Mai subtire cu masinile. Pe jos ca e sanatos! 7. :)
Raspunde

@lolex&borex

Acum 8 ani

orice cācat in mijlocul drumului sa fie declarat giratoriu. lolek & bolek, esti un giratoriu !
Raspunde

...

Acum 8 ani

ramane cum am stabilit
Raspunde

@lolek&bolek

Acum 8 ani

sa vezi ce fain este cand ai nevoie urgenta de o ambulanta sau de pompieri pe strazile sugrumate si incalcite din orasul asta in care totul e perfect (dupa unii ca tine). Sau cumva esti unul dinala care a dat cu subsemnatul la toate ilegalitatile urbanistice din urbe?
Raspunde

lolek&bolek

Acum 8 ani

...si am uitat sa precizez: sper ca impozitele pe autoturisme sa creasca macar de 50 de ori! :) la fel si impozitele pe cladirile din zona A. Strazi incalcite in zona Calea Dumbravii?? prietene te-ai nascut ieri?
Raspunde

x

Acum 8 ani

Sunt de acord cu loleck și boleck. Când auzi salvarea sau pompierii tragi pe dreapta. Nu cred ca a murit cineva ca nu a ajuns salvarea ca era gâtuit drumul. Și am văzut în cazuri extreme ca salvarea sa vina pe dumbravii în sus. Și tot nu a murit nimeni. Eu zic sa încheiem prin a spune ca sensurile unice sunt extrem de bune. Și așa sa rămână.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus