Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

La facultate fara Bac: De la ”masura de tara bananiera” la ”un plus de venit”

Niciunul dintre cei trei rectori ai universităților din Sibiu nu laudă măsură Ministerului Educației de înființare a Colegiilor Postliceale și de a permite admiterea fără diplomă de Bacalaureat. Doar patru posibili cursanți s-au arătat interesați de aceste studii la Sibiu.
 
Singura universitate sibiană care a percutat la decizia ministerului este Universitatea Româno-Germană. Deși s-a organizat admitere fără diplomă de Bacalaureat, interesul a fost însă foarte scăzut. Rectorul universității, profesorul Gheorghe Bichicean, spune că era de datoria lui să facă toate demersurile pentru ”diversificarea obiectului de activitate” și pentru ”asigurarea unui plus de venit”. Dar ideea nu funcționează, deocamdată. ”Am înființat Colegiul Postliceal pentru a ne diversifica obiectul de activitate într-un moment în care numărul studenților a scăzut. Există însă mai multe probleme. Acest colegiu funcționează și se finalizează cu obținerea unui certificat de absolvire care atestă niște abilități în anumite domenii, ce coincid cu domeniile noastre de licență. Noi nu agreăm ideea ca după absolvirea acestui an, în care ne asumăm și pregătirea pentru Bacalaureat, absolventul să intre în anul doi. Ar fi discriminatoriu pentru studenții cu Bacalaureat și ar fi ilegal”, a declarat Bichicean. Rectorul Ro-Ger a mai spus că studiile postliceale costă 1300 de lei, avantajul cursanților fiind acela că dobândesc o certificare pentru piața muncii și se pregătesc temeinic pentru Bacalaureat, la toate domeniile. 
Și Universitatea Alma-Mater din Sibiu oferă cursuri postliceale prin fundația cu același nume. Și asta nu doar recent. Rectorul Alma-Mater, Nicolaie Georgescu, a declarat pentru Turnul Sfatului că aceste cursuri postliceale și-au dovedit eficiența și prezintă interes, însă măsura recentă a ministerului, în forma în care a fost prezentată ea, este nocivă. ”Să te înscrii la facultate fără a avea diplomă de Bacalaureat este o măsură demnă de țările bananiere”, a concluzionat Nicolaie Georgescu.
Conducerea Universității ”Lucian Blaga” a fost și ea tranșantă. ULBS nu va înființa un colegiu postliceal și nu va permite accesul la studii niciunui candidat fără diplomă de Bacalaureat. “Este foarte important ca de fiecare dată când la nivel de guvernare se ia o decizie, aceasta să fie explicată tuturor celor vizați de ea. În cazul de față, ordonanța guvernamentală nu facilitează accesul de studenți fără diplomă de bacalaureat în universități, ci permite universităților să înființeze aceste colegii postliceale, nu universitare, pentru a oferi tinerilor o calificare. Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu nu are în acest moment în plan înființarea unui astfel de colegiu și cu siguranță nu vor fi admiși la nici una dintre cele nouă facultăți ale noastre studenți care nu au promovat examenul de bacalaureat”, a declarat rectorul ULBS, Ioan Bondrea.
Bondrea a explicat că, odată cu începerea anului universitar se va discuta și analiza în Consiliul de Administrație și în Senatul universității dacă este oportună înființarea unui colegiu terțiar. Însă doar ca măsură în parteneriat cu mediul de afaceri. ”O astfel de decizie trebuie să se bazeze și pe input-ul venit de la partenerii noștri din mediul de afaceri, fiindcă împreună cu ei ar trebui gândite specializările și o eventuală programă de studiu pentru a pregăti lucrători de care au nevoie și care vor putea să se integreze pe piața muncii” a mai completat Ioan Bondrea, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

student

Acum 9 ani

bai copii care nu ari luat bacu si nu va gasiti loc la facultarile din sibiu ,dati fuga repede la chioscurile de diplome universitare din ,cluj ,bucuresti ca si bani parintilor trebuie la [rofesorasi precum tanti KATY [andronescu ]fosta menestera acum invitata la toate talk -soourile televizate unde se dezbate cum s-a imbogatit ,johannis ,dar muierea asta nu ne explica cum s-a imbogatit ,ca la atitea diplome a semnat este plina tara de savanti de renume mondial; si noi traim tot ca secol 19
Raspunde

lup singuratic

Acum 9 ani

Asa ceva nu este posibil . In tara noastra mai este mult de lucru pina sa ajungi la concluzia mea o sa treaca multi ani pina in momentul in care o sa fim ca dincolo .
Raspunde

Serginio Alex

Acum 9 ani

Nu mergeti la Sibiu la facultate ca uitati ce student avem noi,cel mai bine pregatit si cel mai capabil.Incercati sa intelegeti ceva din comentariul lui de mai sus si asa veti alege sigur alta facultate.
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

e o aberatie fara sens, un fel de meditatii \"particulare\" pentru bac sau ce se va invata si cu ce scop in acest an ? Ce pregatire pentru \"piata muncii\"? Piata muncii nu are nevoie de lenesi si incapabili.
Raspunde

Studiern ohne Abitur

Acum 9 ani

Mit Studieren ohne Abitur ist in der Regel das Studieren ohne schulische Hochschulzugangsberechtigung gemeint. In allen Bundesländern gibt es Möglichkeiten, zum Studium ohne Abitur zugelassen zu werden. Die Zugangsvoraussetzungen für ein solches Studium sind von Bundesland zu Bundesland unterschiedlich. Einen Überblick über die Landesregelungen für das Studieren ohne Abitur finden Sie unter Studieren ohne Abitur – Informationen der Bundesländer. Da die Zugangsbedingungen für ein Studium ohne Abitur von Bundesland zu Bundesland unterschiedlich und zudem zahlreiche Studienmöglichkeiten zulassungsbeschränkt sind, sollten Sie sich in jedem Fall von der Studienberatung an Ihrer Wunschhochschule beraten lassen. Bevor Sie jedoch auch ohne Abitur studieren können, müssen Sie einige Voraussetzungen erfüllen. Studieren ohne Abitur ist generell nur dann möglich, wenn Sie über einen anerkannten Berufsabschluss und/oder mehrjährige Berufserfahrung verfügen.
Raspunde

ger

Acum 9 ani

D-lui Nicolaie Georgescu Dupá cum se poate citi - ín fiacare \"Land\" din Germania, se poate merge la Studii - FÁRÁ BACALAUREAT ! Vezi mai sus - \"Studieren ohne Abitur\" Asadar - sá ínteleg cá Germania este o tará bananierá ?
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Beruf= Profesie; Berufserfahrung=Experienta (acumulata) in profesie (practicata cativa ani)..Studieren= a studia, dar nu totdeauna UNI..E vorba de Institute si facultati de profil, uneori de fapt un fel de Scoli Tehnice ... (in niciun caz Medicina de.ex.)__SI nivelul de scoala ACUM in Germania, desi mult sub nivelul celui din Romania anii 60 sec XX, ramane totusi mult peste ce vi se ofera acum LOCO...Daca nici manual ptr. cl. a I-a si a II.-a nu ati primit...ce sa zic de restul? SCOLARIZAREA este OBLIGATORIE si CONTROLATA...Nu se pot compara...Nu gandit ca in Capitala Culturala, ci aduceti-va aminte ca exista si Bratei, Vurpar, Copsa Mica, dar si Slatina, Vaslui, Braila, Constanta, Alexandria...Cu DOI REGI si un IMPARAT...
Raspunde

@Georg

Acum 9 ani

Din pacate, in Romania invatamantul de \"stat\" este manelizat. Copiii pot fi pregatiti numai in invatamantul particular, care este de DOUA feluri: invatamant particular pe bani (dai bani ca sa obtina odrasla o diploma fara valoare reala) si invatamant particular tot pe bani (dai bani pentru meditatii ca sa invete odrasla cate ceva, si mai bine te apuci si iti inveti copilul ceea ce ai invatat si tu ). TOATE performantele romanesti actuale din orice domeniu sunt rodul eforturilor individuale plus eforturile familiei. La dracu\' cu capitalismul de cumetrie , de tranzitie catre economia de piata!
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

Într-o tara bananiera precum Franta, se pot face studii universitare fara bac.
Raspunde

florea

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

viola

Acum 9 ani

la casketaru de bikicean i trebuie sa faca si pe rekt-oru, asa ca ar vindeo si pe ma-sa, necum diplome fara acoperire. O porcarie facultatea roger, plina de casketari analfabeti si infractori
Raspunde

@3 Serginio Alex

Acum 9 ani

Poti sa sti ca e cel mai pregatit, tot ce o spus s-o adeverit si tot ce o sustinut o ajuns acolo sus unde trebuie, dar se pare ca esti prea prost ca sa vezi faptele, sau esti unu din absolventii de la chioscurile de diplome de la care facea referire.Se pare ca esti prea prost ca sa reusesti sa intelegi ceva
Raspunde

@3

Acum 9 ani

probabil ca ai facut scoala la chjoscurile de diplome de la cluj de nu vezi cit adevar spune
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus