Miercuri,
01.12.2021
Cer Senin
Acum
3°C

”Clopotelul de argint” a intrat in reabilitare. Biserica nu comenteaza

Capela Sfânta Cruce din Piața Gării, sau Clopoțelul de Argint – cum este cunoscută în rândul comunității, este fără îndoială unul dintre cele mai iubite lăcașuri de cult din Sibiu, fiind apreciată deopotrivă de credincioși din toate confesiunile. În acest moment capela se află în plin proces de restaurare, urmând a-și primi credincioșii în straie noi.
Lucrările de restaurare au început vara aceasta și se află în plină desfășurare. Cea mai mare parte a acestor lucrări vizează exteriorul capelei și înfățișarea ei, însă au și rol de protecție. Zidurile exterioare au fost decopertate în totalitate, urmând a fi așternută o nouă tencuială și a fi rezugrăvite. Măsura a fost primită cu entuziasm de către credincioși, Clopoțelul de Argint fiind vizitat zilnic de zeci de oameni. ”Cred că fac foarte bine, din câte țin minte arăta ponosit, era de culoare gri și părea murdară. Este o bisericuță superbă, la care vin să mă rog de ani de zile și mă bucur că acum va arăta așa cum trebuie”, a declarat Mariana Proca. ”Sunt peste 20 de ani când vin periodic aici, eram copilă când am venit prima oară, și bisericuța este neschimbată. Mă bucur că cineva s-a gândit și la ea și că va fi mai frumoasă. Nimeni nu vine aici pentru cum arată, venim să ne rugăm, dar nu poate fi decât un lucru bun că este restaurată”, a declarat și doamna Ruslan, o altă credincioasă. Capela ”Sfânta Cruce” este deschisă în fiecare dimineață, până la ora 13:00. Cei mai mulți credincioși vin aici pentru rugăciuni și acatiste, însă nu puțini sunt și turiștii care-i calcă pragul. Pentru ei există un specialist în domeniu care explică oricui este interesat istoria de secole de ani a bisericii.
Capela Sfânta Cruce aparține administrativ de Parohia Romano-Catolică din Piaţa Mare. Repoterii Turnul Sfatului au încercat, în repetate rânduri, să vorbească despre lucrările de restaurare cu părintele Oscar Raicea. De fiecare dată însă părintele Raicea a refuzat orice formă de dialog, fără vreo altă explicație.
Din punct de vedere istoric, Capela Sfânta Cruce a fost construită pe locul unde exista, încă dinainte de anul 1242, o biserică a Ordinului Călugărilor Dominicani - ordin călugăresc romano-catolic. Conform istoricilor, în anul 1417 sculptorul austriac Peter Lantregen a realizat din piatră un crucifix de mari dimenisuni, cu Maica Domnului Îndurerată şi sfântul apostol Ioan. Uriaşul crucifix se afla în biserica mănăstirii. Aflându-se în afara zidurilor cetăţii, mănăstirea dominicană a fost frecvent expusă atacurilor inamice, motiv pentru care călugării au părăsit-o în a doua jumătate a secolului al XV-lea construindu-şi ulterior un nou aşezământ, actuala biserică a Ursulinelor. După incendierea şi demolarea vechii biserici dominicane, uriaşul crucifix a rămas căzut la pământ şi acoperit de moloz până în anul 1683 când Sfatul oraşului a reînălţat crucea.  În anul 1755 consilierul transilvănean Martin Wankel von Seeberg a dispus construirea, în jurul crucii monolitice a unei capele, în forma pe care o păstrează şi astăzi. În anul 1954, capela „Sfânta Cruce a fost declarată monument istoric.
 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

credincios

Acum 7 ani

sper ca si spatiu din apropierea ,sfintei biserucute ,va fi igenizat ca sta cam de mult zona ravasita si plina de urit este poarta de intrare a sibiului siu nu de alta dar aceasta busericuta este vestita in toata tara , ,acolo cu minim efort se poate amenaja un parc cu a fost inaite de refigurare a zonei ,alea si castani aia falnici din care a mai ramas 2-3 si aia precajiti
Raspunde

SB

Acum 7 ani

Are dreptate cel ce la @1, Primaria sau proprietarul de drept de langa bisericuta ar trebui sa construiasca un mic parc in zona.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus