Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
2°C

Dumitru Budrala: ”Festivalul se muta in centrul istoric al Sibiului”

Luni debutează la Sibiu o nouă ediție a celui mai important festival al filmului documentar din România și din Europa Centrală și de Est - Astra Film Festival. Cele mai importante producții de profil din ultimul an vor putea fi vizionate, spre deosebire de anii trecuți, în centrul istoric al Sibiu. Directorul festivalului, Dumitru Budrala, explică de ce a luat această decizie, dar și ce alte surprize ne așteaptă.

Reporter: Anul acesta AFF ajunge, în premieră, în mai multe spații din centrul istoric. Cum v-a venit această idee?
Dumitru Budrala: Dacă e să vorbim de schimbări față de anii precedenți, cea mai vizibilă e o schimbare de ordin administrativ – ca să zic așa. Cei care au fost la Astra Film Festival știu că totul se petrecea la Casa de Cultură a Sindicatelor, o clădire mare și neechipată adecvat, pe care o transformam în cinema ”multiplex”, funcționau trei săli de proiecție acolo. În 2014, festivalul se mută în centrul istoric al Sibiului și va fi un du-te vino între cele cinci săli ale festivalului, un interludiu plăcut între vizionări pentru cei care cunosc și iubesc Sibiul și pentru cei care-l vor descoperi abia acum.

Rep.: Ne-ați obișnuit să aduceți la Sibiu cele mai bune producții românești, însă anul acesta duceți lucrurile și mai departe prin secțiunea ”Întâlnire cu Romania”. Ultimul an a fost unul bogat pentru filmul documentar românesc?
D. B.: An de an ne bucurăm să constatăm că în România se fac filme documentare. Producția lor este într-o continuă ascensiune, iar subiectele și abordările cinematografice sunt tot mai variate și aduc la lumină o Românie diferită decât cea pe care o cunoaștem noi: cum au fost vânduți etnicii germani către Germania în timpul comunismului? Istoria de 100 de ani a evreilor din România; a fost sau nu a fost Experimentul București, asemănător cu cel din Pitești? Sau ce complicații nebănuite a stârnit un cadou diplomatic dat de România lui Tito?  Mi se pare formidabil și un atu pentru profilul cultural al Sibiului, că cele mai proaspete producții de film documentar făcute în România sunt expuse pentru prima dată la Astra Film Festival.

Rep.: De asemenea, în ultimul an, Europa de Est, prin conflictul dintre Ucraina și Rusia, a fost în centrul atenției globale. Este acesta un motiv pentru care ediția din acest an a AFF acordă o importanță deosebită Europei de Est?
D. B.: Festivalul are acest focus încă de la începuturile sale. Europa Centrală și de Est, prin natura ei, a fost și este o altă față a Europei. Sunt povești și subiecte care dincolo de substanța lor, pot fi citite și ca o formulare a unui mod de a fi. Filmele din secțiunea Europa de Est oferă o scufundare directă în cotidianul din Abkhazia, Transnistria, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina sau al unui sat maghiar din Transilvania.

Rep.: Poate cea mai de succes secțiune rămâne AFF Junior. Ce vor vedea micuții anul acesta?
D. B.: Este o bucurie că mii de elevi din Sibiu și împrejurimi se mobilizează timp de 7 zile să ajungă în sălile de cinema amenajate de Astra Film. Este o responsabilitate, dar și o plăcere să lucrăm la programarea acestui festival îndrăgit, să reușim să selectăm un program de calitate adresat copiilor de toate vârstele și să-l menținem la standardele educației prin film practicată în Europa, ceea ce momentan lipsește din curricula oficială a școlilor din România. Anul acesta oferim un program educativ de top: filmul Drumul spre școală, laureat cu Premiul Cesar 2014 pentru cel mai bun documentar, un atelier de film cu ajutorul căruia liceenii sibieni învață să facă film documentar sau un matineu de weekend pentru familii care prin comediile mute ale lui Charlie Chaplin și muzica live care le va acompania vor recrea atmosfera de cinema de la începutul secolului al XX-lea.

Rep.: Filmele despre care ne vorbiți vor fi atent monitorizate de un juriu de prim rang. Cine vine anul acesta la Sibiu?
D. B.: Filmele din cele patru secțiuni competiționale vor fi evaluate de un juriu prestigios, care adună nume consacrate pe plan național și internaţional: Cristi Puiu, regizor român premiat la Cannes; Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra; Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev; Sorin Botoșeneanu, decan al Facultății de Film din cadrul UNATC; Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine din USA; Nicolas Feodoroff, selecționer de filme pentru FID Marseille; Mona Nicoară, regizor și producător, scriitor; Diana Tabakov, curatoriază programul platformei DAFilms; Eugenia Vodă, critic de film și realizatorul emisiunii Profesioniștii, talk-show-ul cultural cu cea mai mare audiență din România și Yang Yonghi; regizor japonez de origine coreeană.

Rep.: Să nu uitam însă de poate, cred eu, specificul festivalului, și anume atmosfera de după filme, discuțiile aprinse și poveștile care se leagă. Ce invitați vor cânta, ce mari regizori vor sta de vorbă cu spectatorii?
D. B.: În concepția noastră cel mai important rezultat al unui eveniment CULTURAL, fie el de orice fel, este să aibă loc o comunicare intensă la nivelul celor mai adânci registre ale conștiinței participanților. Filmele din selecția festivalului sunt instrumente puternice în acest sens, dar la fel de importante sunt și dialogul, schimbul de idei, de emoții cu care sunt însoțite proiecțiile. Ele ajută acest proces de comunicare și practic acesta este rostul, spiritul unui festival.  De aceea, punem accent pe acest aspect în organizarea evenimentului. Anul acesta 80% din realizatori vor fi prezenți la Sibiu și vor intra în dialog cu publicul după proiecția filmului. Avem 2 masterclass-uri, 2 discuții panel, toate sunt deschise atât profesioniștilor, cât și publicului interesat, plus barul festivalului și muzică așa cum se cuvine la Astra Film Sibiu.

Rep.: În concluzie, ne puteți ajuta cu o scutire de câteva zile de la serviciu pentru a putea fizic să vedem toate atracțiile AFF 2014?
D. B.: Cei care s-au virusat cu pasiunea vizionărilor la Astra Film Festival, își iau șapte zile libere de la serviciu, exact cât durează festivalul. Este o doză necesară pentru a fi conectați la lumea în care trăim. Vizionând filme, participând la discuțiile din programul festivalului realizăm cât de limitat, filtrat și procesat este mediul informatic care ne înconjoară și cât de puține lucruri ajung la noi prin mediul online, TV sau presă. Autorii filmelor lucrează 3-5 ani să aducă pe ecran niște experiențe umane contemporane, la care nu avem acces oricât de mari călători am fi.

Programe speciale, panel-uri și masterclass-uri

Comunități istorice și actuale în căutarea sistemului perfect; granița firavă dintre necesitate și exces atunci când vine vorba despre doza zilnică de internet; transformări ale orașelor, societății și culturilor prezentului; toate legate prin firul roșu al istoriei live și transpuse în filme de marcă pe marele ecran în programe speciale marca Astra Film Festival. Programul include și discuții panel cu Adrian Cioroianu, istoric – Cum a intrat și cum a ieșit România din primul Război Mondial?; Vintilă Mihăilescu, antropolog - Comune, comunități, utopii și practici; sau Michael Engel, arhitect – Urbanism contemporan în România, China, Venezuela. Liviu Tipuriță, regizor de film care a colaborat cu BBC sau CNN și David MacDougall, un cunoscător al antropologiei vizuale mondiale, susțin masterclass-uri la AFF. Ele sunt deschise atât profesioniștilor, cât și studenților, elevilor sau publicului interesat.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus