Din această lună, contribuțiile de asigurări sociale sunt reduse la angajator de la 20,8% la 15,8%, proiect lansat în vară și aprig discutat după imaginile cu ”emtio-ul” dintre președintele României și primul ministru. Prin urmare am întrebat angajatori sibieni ce vor face cu economia de cinci procente.
Răspunsurile celor care au angajați mai mulți au fost aceleași: o măsură foarte bună. Când am discutat, însă, cu proprietari ai unor firme care au un fond de salarii de câteva mii de lei pe lună, entuziasmul a scăzut simțitor. Ba mai mult, unii spun că mai necesare erau alte măsuri de stimulare economică, temându-se de faptul că ”reducerea asta o să ne-o scoată pe nas”, cu referire la guvernanți.
De o astfel de părere este și proprietarul unei firme de contabilitate, care nu a vrut să își dea numele și care lucrează în special cu IMM-uri. ”Eu am un fond de salarii undeva la 7.000 de lei, lunar. Deci aș avea o reducere de aproximativ 350 de lei, pe lună. La firmele mari, probabil se simte ceva. Dar la cei mai mici, nu prea. Dacă asigurau stabilitate fiscală, era altceva. Nici nu știi cum plătești la anul impozitul, din moment ce se discută iar de impozitul forfetar. Nu consider că ajută economia”.
Angajatori mari: cele 5% merg în salarii sau investiții
Vasile Presecan, proprietarul uneia dintre cele mai mari firme de panificație din Transilvania, spune că reducerea este semnificativă. El spune că în cazul firmelor sale, banii rezultați din reducerea CAS-ului vor merge la salarii. Eu zic că e una dintre cele mai bune măsuri după cea cu reducerea TVA-ului la pâine. Practic, de luna viitoare, din 25, ai mai mulți bani în buzunar. Este de bun augur, chiar dacă unii nu o înțeleg. Salariile trebuie crescute permanent câte puțin, din când în când, pentru că așa merge economia noastră. În Sibiu șomajul este aproape zero și nu ai cum să ții salarii mici. Un angajat bun trebuie să îl remunerezi corect”, explică Presecan de ce va duce banii rămași din reducerea CAS-ului tot în fondul de salarii.
Tot înspre salarii înclină să aloce mai mulți bani și președintele grupului Construcții SA - Sinecon SA, Ioan Tușinean. ”Aș majora salariile oamenilor, dar încă nu am făcut un calcul. Înclin să cred că de la începutul anului viitor, o să îl aleg creșterilor salariale. Oamenii muncii merită cinci la sută mai mult la salariu”.
Pe de altă parte, Mircea Vescan – proprietar și administrator al Armax Gaz – arată că banii vor merge și în altă direcție. ”În investiții și, bineînțeles, eu investesc în inteligență. Eu investesc în continuare acolo”.
Statul este tot slab…
Indiferent de zona în care vor redistribui acești bani rezultați de pe urma reducerii CAS-ului, oamenii de afaceri din zona superioară a IMM-urilor sau din rândul angajatorilor importanți cer același lucru: controale riguroase care să elimine zona ”gri”.
”Majoritatea firmelor lucrează la gri, adică plătesc salariul minim pe economie la vedere, iar restul banilor sunt la negru. Se vede din avion firma care practică sportul acesta. Te uiți la salariu mediu pe firmă: cei care au salariul mediu brut sub 1.500, sub 1.200, lucrează la gri. Și e evaziune grosolană deoarece nu se impozitează corect nici profitul. Într-o țară în care e o tradiție și un sport național munca la negru și la gri, CAS-ul micșorat nu joacă niciun rol în afară de firmele care plătesc tot la vedere”, arată Tușinean.
Vasile Presecan consideră că, pe lângă întețirea controalelor, este nevoie și de înăsprirea amenzilor. ”Dacă nu vii cu o măsură coercitivă, nu obții rezultate. Amenzile ar trebui să crească acolo, pentru a-l determina pe angajator să scoată economia gri la suprafață”.
Prin urmare, am întrebat și un angajator care funcționează într-un domeniu cu multe ”pete gri” *(este vorba de domeniul restaurantelor), dacă el consideră că reducerea CAS-ului va determina în domeniul lui o creștere a salariilor înscrise în contractele de muncă. ”Salariu minim va rămâne pe cartea de muncă. Piața este de așa natură. Nu cred că e o măsură constructivă și mă tem că în maxim un an vor crește taxele în alte părți”, este răspunsul pe care l-am primit.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 768
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
HBomb
Acum 4 ore
HBomb
Acum 4 ore
Rob
Acum 4 ore
Pensionar
Acum 5 ore
Oare cand se va interzice aceasta barbarie?