Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Premiera la Sectia Germana a Teatrului "Radu Stanca": "Tattoo" in regia lui Radu Afrim

Regizorul Radu Afrim, director artistic al Galei Hop 2014, creator a peste 50 de spectacole de teatru, montează pentru prima oară în cariera sa un spectacol la Teatrul Naţional „Radu Stanca” - Secţia Germană.

Spectacolul „Tattoo” de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes va avea premiera sâmbătă, 25 octombrie, de la ora 19:00. Spectacolul după textul celor doi autori elveţieni marchează o premieră absolută în România, până în prezent fiind montat doar în ţările germanice.

Fred, un scriitor ratat, și Lea, o actriță șomeră, care își umple timpul ca moderatoare a unei emisiuni radio pe net, sunt un cuplu cam fără bani, dar cu idealuri incoruptibile şi opinii artistice eminente. Amândoi trăiesc într-o garsonieră, pe care o folosesc şi ca birou. Într-o bună zi idila lor boemă este destrămată de apariția lui Tiger, un amic mai vechi şi o „stea în devenire” a scenei artistice din Los Angeles, prin proiectele sale de artă conceptuală. În mod surprinzător, problemele cotidiene legate de bani sau de traiul de zi cu zi nu îl prea ating pe Tiger. Este deschis, neconvențional și un singur lucru nu l-ar face: nu s-ar vinde pe sine. În spiritul acestor convingeri și sub forma unui cadou îi lasă moștenire amicei sale Lea, în cazul unui deces, corpul său decorat până la refuz cu tatuaje valoroase. Ce rămâne din idealurile lor și din prietenia ce-i lega, vom afla, nu fără a fi surprinși, pe măsură ce spectacolul evoluează. Textul lui Bauersima și Desvignes ne oferă senzația unui basm, dar care provoacă printr-o critică socială radicală.

„Trebuie să ai textul potrivit, pentru teatrul potrivit şi pentru oraşul potrivit”

După o lună intensă de lucru pentru realizarea spectacolului „Tattoo”, regizorul Radu Afrim a declarat că a descoperit la Secţia Germană o trupă de actori cu care a lucrat foarte bine, cu care a putut experimenta diverse situaţii şi stări ale personajelor în timpul repetiţiilor.

„Actorii de aici sunt deschişi la propriile trăiri, ştiu să „se joace”, nu le este frică de penibilul la care se poate ajunge în timpul repetiţiilor, de unde începe ulterior să se taie, ca să rămână exact ceea ce trebuie. Împreună am avut curaj să facem un spectacol atractiv şi colorat pentru spectatori, care sunt foarte importanţi pentru mine”.

Referindu-se la textul piesei „Tattoo”, Radu Afrim a spus că este un text cu mult umor, care spune lucrurilor pe nume, o critică subtilă a societăţii actuale, dar unde se regăsesc şi emoţii, care nouă ne lipsesc în aceşti ani. De altfel, regizorul spune că alegea textului este cel mai important lucru atunci când decide să monteze un spectacol: „Trebuie să ai textul potrivit, pentru teatrul potrivit şi pentru oraşul potrivit”.

Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar, care a reuşit şi de această dată să propună o formulă vizuală inedită în colaborare cu artistul video Andrei Cozlac.

Dragoş Buhagiar a declarat că pentru acest spectacol s-a inspirat în primul rând din textul piesei, şi apoi din viziunea regizorală a lui Radu Afrim, un regizor care are întotdeauna un concept clar despre spectacolul pe care îl montează. De asemenea, colaborarea cu artistul video Andrei Cozlac s-a dovedit benefică, deoarece acesta a adus cu adevărat un concept video în spectacol:

„Am putut să realizăm împreună un spaţiu de joc filmic, un spaţiu arhitectural, cu o lumină specială, fără proiectoarele clasice. Conceptul video nu se poate adapta oricărui spaţiu, are nevoie de o altă culoare de bază, de aceea eu a trebuit să regândesc proiectul în funcţie de aceste elemente. Ceea ce am făcut noi pentru acest spectacol e o premieră, şi este benefic şi pentru spectatori şi pentru lucrul nostru la proiectele viitoare”, a spus Dragoş Buhagiar.

Din distribuţie fac parte actorii Ali Deac, Daniel Plier, Emöke Boldizsár, Cristina Juks şi Daniel Bucher.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus