Sâmbătă,
18.09.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Istoria legaturii de carte intr-o expozitie la Brukenthal

Expoziţia „legătura de carte între meşteşug şi artă” îşi propune să aducă în faţa publicului unele dintre cele mai frumoase şi interesante legături de carte începând din secolul al XVI-lea şi până la începutul secolului al XX-lea.

„Criteriul de alegere nu a fost nici vechimea lucrării şi nici conţinutul, ci originalitatea, frumuseţea şi ingeniozitatea alcătuirii copertelor. De la coperte din pergament având ştanţate figuri ilustre ca Luther sau împăratul Carol al V-lea la frumoasele legături de piele brună pe carton cu ornamente aurite şi cotoare încasetate de secol XVIII; de la cartea veche românească cu legătură de piele pe lemn şi cheutori la cartea de rugăciune arabă şi fără a uita lucrările având legătura Brukenthal cu supra ex librisul cu însemnul heraldic al baronului, organizatorii au avut în vedere prezentarea exterioară a lucrărilor. Pentru o expunere mai atractivă s-au folosit de asemenea fotografii după imaginile din unele cărţi”, spune reprezentanta muzeului, Gabriella Zsigmond.

În expoziţie pot fi admirate şi lucrări inedite cum ar fi „Cartea despre poşta mondială” sau lucrările lui Emil Sigerus: „Prin Transilvania”, Sibiu, 1905, „Din timpuri trecute”, editată tot la Sibiu, şi „Oraşe şi biserici fortificate din Transilvania săsească”, Sibiu, 1901.

Vernisajul va avea loc joi, 6 noiembrie, de la ora 13:00, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus