După o noapte în care muncitorii de la Impregilo SpA au mai lucrat la marcaje, parapete și gardul de protecție al lotului III al autostrăzii Sibiu – Orăștie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a venit în inspecție și a ”decis” în fața camerelor: să se deschidă traficul. De permis, mașinilor le-a fost permis să intre pe cei 22,11 km ai respectivei autostrăzi în jurul orei 15:30, după ce a mai fost gonit un câine care bântuia la capătul viaductului de la Aciliu, asemenea unui cioban care – doi kilometri mai încolo - s-a apropiat de asfalt cu tot cu turma lui de mioare, profitând de o porțiune lipsă de gard.
Limită de viteză, 80 de km la oră
Pe cele câteva sute de metri de autostradă străjuite de ”dealul tăiat în două” înainte de viaductul de la Aciliu, circulația a fost deschisă de la bun început cu restricții de viteză. Pe ambele sensuri de mers, în această zonă, a fost impusă o limită de viteză, temporară, de 80 de km pe oră. Mai departe, pe viaductul lung de un kilometru, viteza maximă permisă este de 100 de km pe oră.
”Atâta timp cât alunecările de teren nu afectează siguranța circulației, nu avem nicio altă problemă. Dar nu face niciun sens, cred, să nu dăm drumul la circulație atâta timp cât se poate lucra fără ca traficul să fie afectat. Și nu va fi, au fost făcute drumuri tehnologice laterale, se va lucra în afara coridorului autostrăzii”, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
Senzori de mișcare pentru alunecările de teren
Zona debleului de la Aciliu este – alături de zona kilometrului 60 al lotului de autostradă – locul în care șoferii vor vedea mult timp de acum încolo mașini la lucru. Aici terenul nu este stabilizat, iar soluțiile care să fie implementate nu sunt încă stabilite. Directorul CNADNR, Narcis Neaga, i-a povestit ministrului, înaintea deschiderii traficului, faptul că asupra versanților dealului tăiat la Aciliu urmează să fie efectuată o nouă expertiză. Aceasta ar urma să ofere soluția definitivă pentru consolidarea dealului de o parte și de alta a autostrăzii. Nu este exclus ca pentru soluția finală să fie alocați bani suplimentari, pentru un contract separat, a cărui atribuire și implementare să fie executată separat.
Până atunci, a arătat însă Neaga, pe cele două maluri de pământ dinaintea viaductului de la Aciliu vor fi montați senzori de mișcare. ”Nu vor veni peste… e deja a treia iarnă și profesorii universitari cu care am stat de vorbă mi-au zis că nu, nu vine la vale, dealul este deja stabilizat, pe structura canalului Dunăre – Marea Neagră. Mai vin bucăți, dar nu vine tot… teoretic se poate, dar practic nu se poate așa ceva. Vom lua măsuri: în permanență va fi un utilaj aici, în caz că începe să alunece, pentru evacuare. Monitorizarea va fi realizată 24 din 24 de ore, prin camere video, prin senzori, astfel încât să nu avem niciun fel de surpriză pentru trafic. Așa am stabilit aseară, așa va fi. Asta fiind o zonă periculoasă, monitorizarea va fi 24 din 24 de ore. Practic, eliminăm orice risc. Traficul nu va fi influențat sub nicio formă”, a garantat Neaga în fața ministrului Rus. Ministrul a declarat că orice fel de alunecare de teren va fi remediată pe cheltuiala constructorului.
Premierul nu a mai oprit să taie panglica
”Vine sau nu vine?”, a fost întrebarea referitoare la premierul și candidatul Victor Ponta la care nimeni nu a avut niciun răspuns până în jurul orei 13:00, a zilei de vineri. Deja ministrul Transporturilor dăduse două ture pe lotul de autostradă și se pregătea să plece mai departe, înspre Sebeș, unde urmau a fi semnate contractele de execuție pentru loturile 1 și 2 (din patru) ale autostrăzii Sebeș – Turda. ”Vine”, s-a auzit în stația unuia dintre polițiști și toată atmosfera a devenit mai agitată. Panglica era pregătită pentru a fi întinsă de-a lungul autostrăzii în zona viaductului, iar dinspre Sibiu, pe autostrada închisă a apărut un autocar al unei companii de transport persoane. Din primul rând, din spatele șoferului, Victor Ponta face cu mâna presei. Autocarul deschide ușa, urcă ministrul Rus și directorul Neaga, ușa se închide și – prin culoarul deschis de polițiști – autocarul pornește spre Sebeș. Panglica rămâne netăiată. Corespondenții TV încep să se enerveze: România TV și Antena3 transmit în direct declarații din autocare referitoare la deschiderea autostrăzii.
”Am făcut o vizită cu domnul prim-ministru pe întreg traseul, i-am explicat și dumnealui întreaga situație, faptul că autostrada poate fi deschisă și – în consecință – am să rog CNADNR-ul și Poliția să ia toate măsurile necesare pentru deschiderea traficului”, a declarat ministrul Rus jumătate de oră mai târziu, după ce s-a întors cu o altă mașină decât autocarul cu care a plecat alături de premier.
Cifre și date: milioane de metri cubi de excavații
Prin deschiderea traficului pe lotul III, cel dintre Săliște și Cunța, este funcțională o porțiune de autostradă lungă de 132 de km, între Sibiu (inclusiv centura) și Deva. Pentru acest lot III, la care italienii de la Impregilo SpA au început lucru în vara lui 2011, au fost construite un viaduct lung de 1,01 km (și 74 de metri înălțime în punctul maxim), patru poduri, un pasaj, un pasaj CF, 19 podețe casetate și 29 de podețe metalice. Potrivit datelor furnizate de constructor, au fost realizate excavații în cantitate de peste 6,86 milioane de metri cubi, au fost aduse umpluturi de peste 3,1 milioane de metri cubi și au fost așternute 270.000 de tone de asfalt. Pentru același lot III au fost folosiți alți 112.600 de mc de balast stabilizat, 176.800 de mc de fundație de balast și 126.500 de mc de beton.
Lucrări până în vara anului viitor
Muncitorii de la Impregilo SpA mai au mult de lucru, chiar dacă traficul a fost deschis. Conducerea executivă a șantierului este optimistă și speră ca până în vara anului viitor să termine. Asta în condițiile în care cantitățile de excavat pentru oprirea alunecărilor de teren încă sunt mari, iar pentru lucrări de anvergură încă nu a fost emisă autorizația de construire.
Declarațiile făcute înaintea deschiderii traficului pe autostradă
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 701
Ultimele comentarii
Acum 14 minute
Till Eulenspiegel
Acum 23 minute
Gheo
Acum 50 minute
Bogdan
Acum 54 minute
Kukuruku
Acum 1 oră
Till Eulenspiegel