Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Autostrada Saliste si Cunta: deschisa. Cu restrictii, un premier in trecere si senzori pentru alunecari de teren | Foto si video

După o noapte în care muncitorii de la Impregilo SpA au mai lucrat la marcaje, parapete și gardul de protecție al lotului III al autostrăzii Sibiu – Orăștie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a venit în inspecție și a ”decis” în fața camerelor: să se deschidă traficul. De permis, mașinilor le-a fost permis să intre pe cei 22,11 km ai respectivei autostrăzi în jurul orei 15:30, după ce a mai fost gonit un câine care bântuia la capătul viaductului de la Aciliu, asemenea unui cioban care – doi kilometri mai încolo - s-a apropiat de asfalt cu tot cu turma lui de mioare, profitând de o porțiune lipsă de gard.

Limită de viteză, 80 de km la oră

Pe cele câteva sute de metri de autostradă străjuite de ”dealul tăiat în două” înainte de viaductul de la Aciliu, circulația a fost deschisă de la bun început cu restricții de viteză. Pe ambele sensuri de mers, în această zonă, a fost impusă o limită de viteză, temporară, de 80 de km pe oră. Mai departe, pe viaductul lung de un kilometru, viteza maximă permisă este de 100 de km pe oră.
”Atâta timp cât alunecările de teren nu afectează siguranța circulației, nu avem nicio altă problemă. Dar nu face niciun sens, cred, să nu dăm drumul la circulație atâta timp cât se poate lucra fără ca traficul să fie afectat. Și nu va fi, au fost făcute drumuri tehnologice laterale, se va lucra în afara coridorului autostrăzii”, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Senzori de mișcare pentru alunecările de teren

Zona debleului de la Aciliu este – alături de zona kilometrului 60 al lotului de autostradă – locul în care șoferii vor vedea mult timp de acum încolo mașini la lucru. Aici terenul nu este stabilizat, iar soluțiile care să fie implementate nu sunt încă stabilite. Directorul CNADNR, Narcis Neaga, i-a povestit ministrului, înaintea deschiderii traficului, faptul că asupra versanților dealului tăiat la Aciliu urmează să fie efectuată o nouă expertiză. Aceasta ar urma să ofere soluția definitivă pentru consolidarea dealului de o parte și de alta a autostrăzii. Nu este exclus ca pentru soluția finală să fie alocați bani suplimentari, pentru un contract separat, a cărui atribuire și implementare să fie executată separat.
Până atunci, a arătat însă Neaga, pe cele două maluri de pământ dinaintea viaductului de la Aciliu vor fi montați senzori de mișcare. ”Nu vor veni peste… e deja a treia iarnă și profesorii universitari cu care am stat de vorbă mi-au zis că nu, nu vine la vale, dealul este deja stabilizat, pe structura canalului Dunăre – Marea Neagră. Mai vin bucăți, dar nu vine tot… teoretic se poate, dar practic nu se poate așa ceva. Vom lua măsuri: în permanență va fi un utilaj aici, în caz că începe să alunece, pentru evacuare. Monitorizarea va fi realizată 24 din 24 de ore, prin camere video, prin senzori, astfel încât să nu avem niciun fel de surpriză pentru trafic. Așa am stabilit aseară, așa va fi. Asta fiind o zonă periculoasă, monitorizarea va fi 24 din 24 de ore. Practic, eliminăm orice risc. Traficul nu va fi influențat sub nicio formă”, a garantat Neaga în fața ministrului Rus. Ministrul a declarat că orice fel de alunecare de teren va fi remediată pe cheltuiala constructorului.

Premierul nu a mai oprit să taie panglica

”Vine sau nu vine?”, a fost întrebarea referitoare la premierul și candidatul Victor Ponta la care nimeni nu a avut niciun răspuns până în jurul orei 13:00, a zilei de vineri. Deja ministrul Transporturilor dăduse două ture pe lotul de autostradă și se pregătea să plece mai departe, înspre Sebeș, unde urmau a fi semnate contractele de execuție pentru loturile 1 și 2 (din patru) ale autostrăzii Sebeș – Turda. ”Vine”, s-a auzit în stația unuia dintre polițiști și toată atmosfera a devenit mai agitată. Panglica era pregătită pentru a fi întinsă de-a lungul autostrăzii în zona viaductului, iar dinspre Sibiu, pe autostrada închisă a apărut un autocar al unei companii de transport persoane. Din primul rând, din spatele șoferului, Victor Ponta face cu mâna presei. Autocarul deschide ușa, urcă ministrul Rus și directorul Neaga, ușa se închide și – prin culoarul deschis de polițiști – autocarul pornește spre Sebeș. Panglica rămâne netăiată. Corespondenții TV încep să se enerveze: România TV și Antena3 transmit în direct declarații din autocare referitoare la deschiderea autostrăzii.
”Am făcut o vizită cu domnul prim-ministru pe întreg traseul, i-am explicat și dumnealui întreaga situație, faptul că autostrada poate fi deschisă și – în consecință – am să rog CNADNR-ul și Poliția să ia toate măsurile necesare pentru deschiderea traficului”, a declarat ministrul Rus jumătate de oră mai târziu, după ce s-a întors cu o altă mașină decât autocarul cu care a plecat alături de premier.

Cifre și date: milioane de metri cubi de excavații

Prin deschiderea traficului pe lotul III, cel dintre Săliște și Cunța, este funcțională o porțiune de autostradă lungă de 132 de km, între Sibiu (inclusiv centura) și Deva. Pentru acest lot III, la care italienii de la Impregilo SpA au început lucru în vara lui 2011, au fost construite un viaduct lung de 1,01 km (și 74 de metri înălțime în punctul maxim), patru poduri, un pasaj, un pasaj CF, 19 podețe casetate și 29 de podețe metalice. Potrivit datelor furnizate de constructor, au fost realizate excavații în cantitate de peste 6,86 milioane de metri cubi, au fost aduse umpluturi de peste 3,1 milioane de metri cubi și au fost așternute 270.000 de tone de asfalt. Pentru același lot III au fost folosiți alți 112.600 de mc de balast stabilizat, 176.800 de mc de fundație de balast și 126.500 de mc de beton.

Lucrări până în vara anului viitor

Muncitorii de la Impregilo SpA mai au mult de lucru, chiar dacă traficul a fost deschis. Conducerea executivă a șantierului este optimistă și speră ca până în vara anului viitor să termine. Asta în condițiile în care cantitățile de excavat pentru oprirea alunecărilor de teren încă sunt mari, iar pentru lucrări de anvergură încă nu a fost emisă autorizația de construire.

 

Declarațiile făcute înaintea deschiderii traficului pe autostradă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Luk

Acum 8 ani

\"teoretic se poate, dar practic nu se poate așa ceva\"-minunat,suntem mândri de Dvs domnule neagă
Raspunde

Oz

Acum 8 ani

pe langa minus 100.000 de locuri de munca din cele +1.000.000 promise, si pe langa cele +36 de taxe noi din cele pe care doar Ponta le-a scazut .. s-au mai deschis 0 km de autostrada! fabulosi ani de guvernare! o sa ne aducem aminte de ei cu placere! Romania va da duminica testul trecerii de la comunism la democratie alegand sau nu primul om cu adevarat de dreapta din tara dupa aproape 70 de ani de stanga!
Raspunde

ha ha

Acum 8 ani

sa mai inaugurat o bucata.bai psd isti pai voi taiati 1000 de panglici pana terminati o autostrada proiectata de altii si finantata de UE. rusine sarlatanilor.JOS PONTA si gasca lui de hoti.
Raspunde

iulia

Acum 8 ani

*** Va oferim pe loc contract legal! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi! Au fost acordate si primele plati! Avem dovada disponibila pentru toti! Oferim si cerem seriozitate maxima! *** *** care sa lucreze 3 ore pe zi, cu un castig de 300 dolari lunar. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: ***
Raspunde

sofer

Acum 8 ani

si uite asa a mai facut o poza de campanie mascata ,dupa ce si-a insusit datele si fuctia de prim -minstru +institutile statului[posta ] in campoanei pentru a da impresia ca este bine pregatirt ,bai copy -paste daca esti asa un bun prm-sinistru de ce vrei s-a fi presedinte ,ca marea problema a tari acolo este si este nevoie de unu foarte capabil ,s-au fugi de raspundere s-a pasezi pisica la alti ,sti aia cu da si fugi
Raspunde

Persoana satula de critici

Acum 8 ani

Orice se intampla bine in tara asata nu e de ajuns. Se gasesc indiviyi care sa critice! M+am saturat, Voi ce-n trasnet ati realiyat in viata voastra de ***, in afara de fumat, baut si ars gayu degeaba. Treceti la munca si nu va mai dati breji, dihoniilor!!!!!
Raspunde

razvan

Acum 8 ani

Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa!Asiguram din start contract legal!Deja sau facut primele plati!Multi oameni s-au convins e rindul dumneavoastra acum!NU este MLM!NU este joc piramidal!Cistigurile sunt garantate!*** care vor sa cistige cel putin 300 dolari lunar,cu o munca usoara de 3 ore pe zi!Pentru a va oferii detalii trimiteti textul \"Info\" la adresa de email:symy083@yahoo.it
Raspunde

arla

Acum 8 ani

ptr pers satula de critici esti un boschetar penaere ce esti nici nu sti sa scri dispari vis urat rapita ce esti
Raspunde

germanicus

Acum 8 ani

Pentru votantii PSD ! Sint sas plecat in \'90 din Romania din cauza lui ILIESCU si–a FSN–lui care–au promis ca ramin la putere doar pina la alegerile libere si de–aceea va rog sa–l alegeti ACUM pe PONTA. In \'90 ILIESCU i–a chemat pe oribilii de mineri din Valea Jiului sa faca dreptate ciomagindu–i cu bite si rangi de fier pe tineri si cei pro–vestici. Sinteti atit de orbiti de ,,mandria de–a fi ROMAN\" incit nu va pasa de viitorul tarii ! Va pleaca copii in strainatate ,,de bine\" ce le merge din cauza urmasilor FSN–isti. Dupa ,,revolutie\" multi au devenit atit de nationalisti, incit ma bucur c–am parasit Romania atunci si vin doar in concediu in tara. Sinteti marea majoritate saraci DAR ingimfati si dusmanosi cind vine vorba de Iohannis. PSD–ul dezbina tara in romani si cei impotriva lor. Iohannis ar avea sansa sa faca legaturi mai strinse cu occidentul si sa incurajeze investitorii sa vina in ROMANIA lui si–a voastra. Spre binele tinerilor, ca pensionarilor le promite PONTA marirea pensiilor si ei se amagesc cu asta. La anul ma voi bucura sa va aud vaicarindu–va de soarta voastra datorita dragului vostru conducator sudist: PONTA !!! Fiecare popor isi merita conducatorii si alegindu–i pe PSD–isti ii veti obliga pe cei din diaspora sa ramina straini, departe de tara lor iubita !!!
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

N-o vad pe Angela Merkel mergand voios sa taie panglica pentru 22 km Autostrada...Ar fi ciudat...Si inca cu MINISTRU FEDERAL (Bundesminister) de TRANSPORTURI..,Parca in Congo, cand au primit prima locomotiva cu aburi a fost SARBATOARE NATIONALA...E o realizare, cum o fi..dar pastrati proportiile...
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

in congo au primit prima locomotia diesel electrica in 1978-79 de la nea ceasca,facuta la craiova- pt 10 Georg
Raspunde

toto

Acum 8 ani

URAAA AVEM AUTOSTRADA PANA LA DEVA!!! UN LUCRU MINUNAT . NU ARE IMPORTANTA CINA A TAIAT PANGLICA.
Raspunde

Teodor

Acum 8 ani

Locuri de munca sigure si la indemana oricui! Cu vointa si seriozitate puteti face parte dintr-un sistem ( NU este JOC PIRAMIDAL, NU este MLM!) in care puteti castiga sigur 300 dolari lunar, ca operator on line, lucrand 3 ore pe zi. Totul este legal(oferim contract si facem davada platilor). Va vom invata cum puteti intra in acest sistem daca trimiteti textul”info” la adresa de email: ***
Raspunde

@Teodor

Acum 8 ani

OFERTA roxanei MI SE PARE MAI BUNA, ARE ALTA AROMA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus