Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

”Minunile” inspectorului de religie: elev cu 1.00 la BAC blagoslovit student

Inspectorul de religie al județului Sibiu, Sorin Joantă, a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a fost surprins cerând câteva sute de euro pentru a falsifica nota unui candidat la bacalaureat. Anchetatorii au descoperit că, de fapt, Joantă avea ”harul” de a ridica mult în sus notele dezastruoase obținute de unii elevi la Bac.
 
Acum mai bine de un an, numele lui Sorin Joantă – pe atunci inspector de religie al județului Sibiu și consilier pe probleme de învățământ al Arhiepiscopiei Sibiului – era legat de cel al administratorului cantinei Colegiului Independența, un anume Viorel Giupană. Legătura au făcut-o procurorii DNA, care cu sprijinul SRI au descoperit cum Giupană a cerut echivalentul a 500 de euro de la un tânăr care nu reușea ”să ia Bac-ul la română”. Din cei 500 de euro, 250 urmau să ajungă la Joantă, care fiind președintele Comisiei zonale de Bacalaureat 300 avea acces la catalogul electronic. În acest catalog, înainte de tipărire în vederea afișării, nota lui Toma-Ștefan Stancă a fost transformată de Joantă din 1.00 în 7,55. Joantă nu a mai apucat să își încaseze partea pentru această ”minune”, deoarece au intervenit autoritățile.
 
Celelalte ”minuni” ale lui Joantă
 
Ancheta demarată în cazul cuplului Joantă – Giupană a scos la iveală că inspectorul de religie avea la activ numeroase alte acte de corupție din aceeași categorie. Astfel, în aceeași sesiune de Bac, același Joantă a făcut ca un alt elev să aibă nota 6,90 la fizică în loc de 1,30 (cât a luat, de fapt) și nota 5,90 la matematică în loc de 1,00 – cu cât au evaluat ambii corectori lucrarea elevului respectiv. În urma acestor modificări făcute de Joantă în catalogul electronic, elevul a trecut Bac-ul cu nota 6,90. ”Ulterior i s-a eliberat diploma de bacalaureat, iar în prezent este student (…) în anul II de studii”, după cum se arată în sentința prin care Tribunalul Sibiu i-a condamnat pe Joantă și Giupană la închisoare.
Și la biologie Joantă a mai modificat o notă acordată în cadrul primei sesiuni a bacalaureatului din 2013: din 5,00, Joantă a ”făcut” 8,00. ”Cu nota astfel modificată, acest candidat a fost declarat admis cu media 6,03. Ulterior i s-a eliberat și diploma de bacalaureat, iar la acest moment este student la Sibiu în anul II de studii”, se arată în aceeași sentință.
Scenariul ”minunilor” lui Joantă continuă cu o notă de 1,40 transformată în 6,40 pentru un alt candidat cu probleme la română, cu un 1,00 transformat în 6,70 la matematică pentru o altă fată și cu alte astfel de exemple la materii diferite.
 
Joantă ar fi vrut doi ani
 
În urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între Ministerul Public și Sorin Joantă, acesta din urmă a fost condamnat la doi ani de închisoare în primăvara lui 2014, pentru ”participație improprie la fals intelectual” și ”fals informatic”. Procesul de corupție aflat pe rolul Tribunalului Sibiu s-a încheiat însă în toamna acestui an, iar judecătorii sibieni au mărit pedeapsa, condamnându-l pe Joantă la trei ani de închisoare și un an de pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi civile. Instanța a decis ca pedeapsa cu închisoarea să fie dată cu suspendare și a stabilit o perioadă de încercare de cinci ani. De cealaltă parte, intermediarul șpăgii – Viorel Giupană – a primit doi ani de închisoare cu suspendare.
Sorin Joantă, dar și procurorii DNA, au contestat sentința de la Sibiu. Primul termen al contestației a fost fixat la Curtea de Apel Alba, pentru 19 ianuarie.
 
Bun de consilier
 
Sorin Joantă a renunțat la funcția de inspector școlar pentru disciplina Religie în august anul trecut. Deținător al titlului de doctor, Joantă este în continuare consilier pe probleme de învățământ al Arhiepiscopului Sibiului. Potrivit ultimei declarații de avere completată de Joantă (în 2012), acesta deține câteva părți din două terenuri agricole, iar împreună cu soția are în proprietate un apartament de 69 de mp și o casă de 529 de mp, cumpărată în 2010. Are două mașini, un Ford Focus din 2007 și un Chevrolet Cruze, din 2010. Nu are conturi în bancă, iar la capitolul datorii arată că a împrumutat 15.000 de euro, în 2011, de la o persoană fizică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

vio

Acum 8 ani

Oferta lucru la domiciliu! Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat CONTRACT DE MUNCA legal si dovada platii! Primele plati au fost trimise! Seriozitatea noastra este absoluta! NU e vorba despre MLM sau despre ***! Lucrati 2/3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar! Pentru detalii, *** ”Info” la adresa de email: gijuviorel@yahoo.com
Raspunde

cristina

Acum 8 ani

Vezi ca inca se mai intampla minuni?
Raspunde

Andrei

Acum 8 ani

Acum este mare consilier la Mitropolie. Cine se aseamana, se aduna. Hotii....
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Mă mir ca dl. Joantă a acceptat o mită de 200 de euro. In declarația de avere la cap. venituri se arata ca avea un venit lunar de circa 5000. Să se fi murdărit pt. 200 de euro? Sau e vreo făcătură?
Raspunde

Corect

Acum 8 ani

Oare o declaratie a inspectorului nu se impune? Nu vorbim si cu el? O fi deontologic numai asa?
Raspunde

Caius

Acum 8 ani

Ar trebui biciuit in Piata Mare, scarbavnicul! Cum ajung oare toate rebuturile doctori?
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

Poate că elevul avea nota 10,00, că şi Nadia la Montreal a fost notată cu 1,00.
Raspunde

ioVvagPf8BU

Acum 8 ani

I would definitely vote for knpeieg the old buildings (of course, not every piece of junk, but those with a certain historical or cultural value)! They remind us where are we coming from and where are we going! They give us a flavor of our ancestors' culture! So I would say: keep the old, but important buildings!Sorin recently posted..
Raspunde

GJDlXdQowNc

Acum 8 ani

Azi dimineata cand m-am treizt, eu eram contabil si sotia mea directoare la CCS.Dupa ce "s-a apucat" Eftimie de noi, seara, eu am ajuns ziarist si membru al societatii civile iar sotia mea este suspectata ca fiind membru MISA.Promite-mi ca maine ma faci mogul de presa !!! )Te salut.
Raspunde

porunca 7

Acum 8 ani

un asemenea individ să predea religie copiilor mei??? bleah ...piei satană !
Raspunde

delgado

Acum 8 ani

Daca locul tau de munca te nemultumeste incearca ceva de rezerva. Poti lucra part-time. Ai nevoie doar de un calculator, internet, rabdare, perseverenta si seriozitate. Parcurgi gratuit un curs de cateva zile prin email si apoi hotarasti daca vrei sa continui sau nu. Cere informatii cu text “detalii” la adresa: delgeobvro***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus