Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

"Miracol de Craciun" de Victor Costache

Mă numesc Victor Costache. Va scriu în această minunată seară de Crăciun pentru a va spune o poveste. O poveste adevărată, de viaţă. Meseria mea nu este de scriitor sau de ziarist. Eu sunt medic, chirurg cardiovascular şi toracic, şi simt nevoia să împărtăşesc cu voi această întâmplare.

În ajun de Crăciun, într-o frumoasă dimineaţă de decembrie, îmi vedeam de rutina mea zilnică de la Spitalul European Polisano din Sibiu, unde lucrez. Făcusem vizita de dimineaţă, eram mulţumit. Pacienţii noştri erau foarte bine, mă simţeam uşurat, după zece zile tensionate în care operasem numeroase cazuri dificile, cu pacienţi veniţi la noi din toată ţara. Am avut chiar puţin timp să mă uit la Munţii Făgăraşului, semeţi şi sălbatici, parcă făcuţi să dea forţă şi putere celor care îi admira. Oraş frumos şi plăcut Sibiul, mă gândesc, aproape cu voce tare. Ca doctor ce am profesat atâţia ani în Franţa, aveam nostalgia unui oraş ca Grenoble, înconjurat de Alpi, dar cel mai mult îmi era dor de Iaşul meu natal.

Mă uităm la ceas, deoarece în acea dimineaţă îmi amânasem plecarea în concediu pentru a face o scurtă intervenţie de rutină, un anevrism de arteră humerală. Tocmai o terminasem şi aşteptăm că pacienta să se stabilizeze, pentru a putea pleca într-o scurtă vacanţă, după zece luni de activitate neîntreruptă.

Deodată sună telefonul. Sunt anunţat că un cetăţean străin, venit în vizită la noi în spitalul Polisano, şi-a pierdut cunoştinţă, iar diagnosticul pus în urgenţă de colegii mei cardiologi din Heart Team este unul dramatic: o disecţie a întregii aorte, de la ieşirea din inima şi până la arterele membrelor inferioare. Computerul tomograf realizat în următoarele minute confirmă teribilul diagnostic. Suntem în faţă celei mai mari urgenţe din medicină, în care artera principală din organism este sfâşiată de sus până jos, iar şansa de supravieţuire a pacientului în absenţa unei intervenţii chirurgicale complexe realizată în mare urgenţă este zero.

Bineînţeles că am intrat imediat în sala de operaţie. Când ai un caz atât de grav, orice gând legat de sărbători dispare imediat. În momentele dinaintea unei astfel de intervenţii cifrele reci ale statisticilor medicale te covârșesc: chiar realizată în cele mai bune condiţii, mortalitatea citată de registrul internaţional al disecţiilor de aorta este de 30%. Dar am mare încredere în echipa mea, de excelenţi profesionişti, cu care operez de mai bine de un an şi cu care am realizat peste 160 de intervenţii pe cord deschis, cu o mortalitate de sub 1%. Îmi dă încredere şi experienţă mea în domeniul chirurgiei aortei, dobândită după atâţia ani de muncă asiduă la Spitalul Universitar din Grenoble, unul din cele mai mari centre medicale din Europa.

De asemenea, ştiu că din 2009 nu am mai pierdut nici un pacient pe care l-am operat pentru o disecţie de aortă, în Franţa, Canada sau la Sibiu. Ştiu şi că ar putea veni o zi când statisticile reci şi această boală necruţătoare mă vor învinge. Dar mă rog să nu fie astăzi. Au urmat cinci ore epuizante de lucru contra cronometru. Într-o coordonare perfectă am reparat ruptura aortei, a valvei şi a radăcinei aortice, am înlocuit întreaga aortă ascendentă, o mare parte a crosei, în hipotermie profundă (temperatura pacientului a fost coborâtă la 26 grade) cu un protocol complex de perfuzie şi protecţie a creierului şi a inimii.

Operaţia dificilă a decurs foarte bine şi pacientul a fost trezit în câteva ore. După ce am finalizat intervenţia, am reuşit să o încurajez pe soţia pacientului şi pe restul familiei. Ei şi-au pus unele întrebări la care nu mă gândisem şi la care nu am găsit răspunsuri:

- Cum de s-a întâmplat ca pacientul să se afle în vizită la singurul spital din regiunea centru care are profesioniştii şi dotarea pentru efectuarea unei operaţii de asemenea anvergură, iar eu, singurul chirurg care poate să realizeze această intervenţie în Sibiu, să fiu prezent în acel moment, ştiind că orice întârziere ar fi fost fatală?

- Nu pot să nu mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reuşit să mă împiedice să lucrez în România cei care timp de opt luni au blocat în 2013 procesul de recunoaştere al diplomelor mele din Franţa (ce ar fi trebuit să dureze opt minute în cazul meu – cu examenele de specialitate şi de primariat date la Paris cu unii din cei mai reputaţi profesori din Europa)?

Oare câţi pacienţi au norocul acelui pacient? Domnul respectiv a avut şansa unei asigurări de sănătate de stat, europeană, care acoperă automat costurile aferente oricărei urgenţe medicale, fără a se face diferenţa între un spital privat sau public.

Oare de ce în România legea asigurărilor de sănătate este în continuare blocată? Oare de ce nu primim fonduri pe chirurgie cardiovasculară pentru a trata toţi pacienţii din regiune, în condiţiile în care Spitalul European Polisano este singurul din judeţele Sibiu, Alba, Vâlcea, Hunedoara unde se realizează chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională?

Din păcate bolnavii sunt trimişi cu elicopterele şi salvările la multe ore distanţă, cu risc suplimentar de accidente, scăzându-se dramatic şansele lor de supravieţuire, în ciuda memoriilor făcute de instituţia noastră de mai bine de un an tuturor instanţelor răspunzătoare de finanţarea sistemului sanitar.

Oare să fi fost noroc? Eu consider, dragii mei, că a fost o minune. Este o minune de Crăciun. E foarte greu ca atâţia factori să fi concurat fără intervenţia Divină. De aceea, ar fi bine să ne rugăm în acest sfârşit de an pentru sănătatea tuturor şi să ne dorim ca toate aceste urgenţe nefericite să se termine la fel de bine. Să ne rugăm pentru personalul medical care îşi face permanent datoria şi pentru toţi pacienţii aflaţi în suferinţă! Şi nu uitaţi să credeţi în miracole!

V-a scris, din România, Victor Costache, un medic fericit

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

17 comentarii

irlbacher

Acum 9 ani

felicitari domnule doctor ,stiu ca practicati medicina cu multa pasiune si dragoste fata de oameni.Sarbatori fericite !
Raspunde

Maria

Acum 9 ani

Toata stima pentru ceea ce faceti domnule doctor! Un an bun s-avem cu totii!
Raspunde

irlbacher

Acum 9 ani

Felicitari POLISANO !Cred ca Dr.Vonica este foarte fericit acolo in ceruri ca echipa de medici (Dr. Costache, Dr. Florescu, Dr. Gligor, Dr matei , si altii) ii continua visul !
Raspunde

sb52

Acum 9 ani

Impresionant, se vede ca e chirurg, clar, concis, emotional. mai nasc la Moldova oameni! fiindca nu mai traiesc in tara de 30 de ani, as vra sa stiu cam cat castiga un astfel de medic...aici, in Germania, cel putin 10 mii de euro....
Raspunde

Stelian Gherghel

Acum 9 ani

Felicitari Domnule doctor Victor Costache. Am avut onoarea sa va cunosc in calitate de pacient. Va multumesc Dvs., Doamnei doctor Gabriela Cristina Moisei si intregului Colectiv. Este foarte important pentru mine, sibian fiind, sa stiu ca in orice moment pot beneficia de profesionalismul Dvs. Va doresc un An Nou cu sanatate si dorinte implinite.
Raspunde

tot eu

Acum 9 ani

Daca sunteti ziar serios si nu fituica aservita, trebuie sa publicati toate comenteriile. In cazul de fata faceti o reclama disperata si penibila.
Raspunde

@6

Acum 9 ani

Reclama???? La ce se face reclamă??? N-am văzut nici oale, nici pistoale de urechi, nici televizoare sau aparate de scos pete de pe creierele frustrate si fără circumvoluțiuni. Este o poveste care prezintă și lucruri bune întâmplate lângă noi. Dacă era vreo crimă, vreun viol sau sinucidere, te simteai mai bine???
Raspunde

@6

Acum 9 ani

Tot tu, intr-adevar, acelasi dobitoc din postarile care au ca subiect performantele Plisano (deh, IP-ul, \'tu-i mama lui...). Cat de idiot trebuie sa fii pentru a aparea cu acel comentariu intr-o astfel de situatie? Asta numesti tu reclama disperata si penibila, imbecilule? O viata salvata in conditii critice, cu voia lui Dumnezeu si cu profesionalismul unei echipe chirurgicale, inseamna reclama disperata si penibila? Felicitari, dr. Costache, sper pentru binele nostru, al tuturor ca, pe masura trecerii timpului, veti indragi tot mai mult Sibiul si sibienii. Sa va dea Dumnezeu sanatate, bucurii si putere de munca. Si sa ne dea Dumnezeu tutror un sistem de asigurari de sanatate corect si real. La Multi. Ani!!!
Raspunde

Subscriu

Acum 9 ani

Inteligenta reclama pentru \"ocolirea\" sirianului! Si noi am fost salvati de un sibian, ca daca stateam dupa sirian , muream cu zile! Intr-0 buna zi o sa se lamureasca lumea cu priire la mitul \"salvatorului\"...
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

penibil...cam toata lumea stie de ce sunt in stare cei de la Polisano si in general care sunt nivelul doctorilor si a serviciilor medicale in Sibiu...nu ne mai aburiti cu tampeniile astea!
Raspunde

@10

Acum 9 ani

Iti doresc ca in noul an sa nu ai nevoie de interventia medicilor de la nici un spital din Sibiu. Din păcate nesimtirea oricum nu se tratează nicăieri. Cat despre ignoranta ta izvorata din lipsa educatiei sau datorata unor frustrari grave, desi prezinta forme patologice, aceasta este o stare care va putea fi depasita niciodată. Nici cu pastile si nici cu lobotomie. Fericiti cei săraci cu duhul...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

11, Costache, fii zen!
Raspunde

x

Acum 9 ani

o fosta pacienta a d-voastra care traieste normal azi dupa operatia din 13.11.2013 va ureaza la multi ani multa sanatate si cat mai multe reusite profesionale.
Raspunde

x

Acum 9 ani

reformulez:cat mai multe operatii reusite nu ptr.statistica ptr.viata oamenilor.
Raspunde

pentru un sibian PENIBIL

Acum 9 ani

Ca sa poti evalua in mod corect si obiectiv un fenomen, indiferent care, ai nevoie de inteligenta, instruire si cultura. Prin postul tau, demonstrezi ca esti departe de aceste deziderate. Ma refer la dezacordul cras din fraza ta, pe care imi permit sa-l aduc \"pe calea cea buna\": CARE ESTE NIVELUL DOCTORILOR SI AL SERVICIILOR MEDICALE DIN SIBIU\". Iti recomand sa te instruiesti, sa citesti foarte mult, dar nu doar TS, poate reusesti sa-ti mai dezvolti limbajul. Inteligenta nu intra-n discutie, acolo-i de vina gena. Pacat.
Raspunde

coca

Acum 9 ani

Penibil si abuziv in reclama! Mai multe fapte ca atunci vor veni si bolnavii! Ne-ati intoxicat cu acest doctor! Bolnavii cu stenturi cu sau fara indicatie, pacienti cu cancer pulmonar operati fara a avea cea mai mica indicatie, nici macar la limita, cursuri cu studentii alandala..... Despre ce vorbim?????
Raspunde

@16

Acum 9 ani

Același lucru te întreb și eu: despre ce vorbești ? Wake-up !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus