Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Aeroportul concesioneaza teren pentru un depozit de carburanti de aviatie

Aeroportul Internațional Sibiu concesionează pe 15 ani suprafața necesară construirii unui depozit de carburanți de aviație. O facilitate care va permite Aeroportului sibian să oferteze companiile de zbor pentru curse mai lungi.

434 de metri pătrați este suprafața pe care conducerea Aeroportului sibian o oferă celor interesați de construirea și – mai apoi – exploatarea unui depozit de carburanți. Un astfel de depozit a fost prevăzut și în planurile de modernizare și extindere elaborate înainte de 2006. Din motive care nu au fost făcute publice nici în ziua de azi, depozitul respectiv nu a mai fost amenajat.

Conducerea actuală a AIS arată că o astfel de facilitate este gândită pentru dezvoltarea viitoare a traficului aerian. ”Aeroportul sibian are în target și cursele înspre Spania, de exemplu. Or, pentru astfel de curse mai lungi, operatorii aerieni vor fi obligați să alimenteze înainte de a decola. În plus, o astfel de investiție ține și de predictibilitate, dacă avem în vedere Masterplanul general de transport, care vorbește în cazul Sibiului de peste un milion de pasageri din perioada 2020 - 2025”, arată Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu.

Partea tehnică: depozit în două etape

Terenul de 434 de mp, situat în zona remizei de pompieri, este concesionat în urma unei proceduri de achiziție publică, al cărei termen de depunere și deschidere a ofertelor este 5 ianuarie. Procedura a mai fost lansată la finele anului trecut, dar a fost depusă o singură ofertă și – potrivit legii – procedura de achiziție a fost anulată. Dacă după trei licitații tot un singur ofertant se va prezenta, conducerea AIS va putea negocia cu acel ofertant. Potrivit caietului de sarcini, prețul de concesiune pornește de la 1,5 euro/mp pe lună, preț fără TVA.

Același caiet de sarcini mai prevede faptul că  în termen de 12 luni de la semnarea contractului trebuie ridicată construcția depozitului și amplasat cel puțin unul din cele două rezervoare cu o capacitate de minim 100 de metri cubi. ”În prima fază am solicitat amplasarea unui astfel de rezervor. Dacă cererea de combustibili o impune, ulterior ar urma amplasat și cel de-al doilea rezervor”, explică Marius Gîrdea.

Și pentru aeronavele ușoare

În prezent, capacitatea de stocare a carburanților în cadrul AIS este de 40 de metri cubi. În cea mai bună lună, consumul total de combustibil la Sibiu a fost de aproximativ 320 de tone. ”Am pornit și de la această cifră în elaborarea caietului de sarcini. Am cerut ofertanților să facă dovada faptului că furnizează cel puțin 320 de tone de combustibili pe aeroporturile din țară. În plus, viitorul concesionar trebuie să facă și dovada faptului că a trecut printr-un audit de calitate, făcut inclusiv de IATA, care este cea mai mare asociație de transportatori aerieni”, mai arată directorul AIS.

Potrivit lui, caietul de sarcini mai cere viitorului concesionar și amenajarea unui depozit de zece metri cubi, pentru carburanții Avgas, destinați aeronavelor ușoare.

Penalități de 1.000 de euro pe zi

În cazul în care depozitul de carburanți nu va fi pus în funcțiune în 12 luni de la semnarea contractului, conducerea AIS va avea dreptul să aplice penalități de 1.000 de euro pe zi de întârziere, într-un termen de trei luni. Dacă și după trecerea acestor trei luni, depozitul nu este pus în funcțiune, contractul de concesiune a terenului va fi reziliat. ”Este clar că cel care va investi în acest depozit își asumă acum un risc. Dar totodată, cred că acțiunile pe care Consiliul Județean și le-a asumat cu Aeroportul, prin susținerea acelor ajutoare de stat, alături de planurile asumate și de Consiliul de administrație și conducerea executivă pentru dezvoltarea părții de Cargo vor transmite un semnal puternic în piață în ceea ce privește evoluția de la Sibiu”, mai declară Marius Gîrdea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

un sibian

Acum 9 ani

aeroportul Sibiu ar trebui sa deschida banda de circulatie din fata usilor (asa cum e la orice aeroport) si sa darame vechea cladire a aeroportului..care-I urata si penibila..si ar mai fi destule de facut...la fel ca si prin Sibiu.
Raspunde

Sibian

Acum 9 ani

Asta e cu dedicatie de aceea doar unul a licitat. De ce nu apare licitatia si pe sit-ul aeroportului?
Raspunde

vasiladi

Acum 9 ani

aeroportul sibiu sa dea drumul la ica 2 curse de linie si 2 low costuri cu 200.000 de calatori sintem sub craiova!!!
Raspunde

ionel

Acum 9 ani

Aeroport frumos insa este mizerie in toalete si unde ne descalta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus