Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Legenda celor doua spade

În curtea interioară a Primăriei Sibiu stă de mai mulți ani o vitrină în care sunt expuse două spade înfipte într-o piatră. Exponatele nu sunt însoțite de vreo explicație, iar cei mai mulți dintre cei care trec pe lângă vitrină nu știu care este simbolul celor două spade. 
Spadele amintesc de venirea saşilor, perioada de întemeiere a Pământului Crăiesc (Fundus Regius) şi a Sibiului și sunt reprezente și pe stema orașului. ”În secolul al XII-lea, în jurul lui 1150, odată cu primii coloniști (hospites flandrenses et teutonici) legenda spune că doi dintre conducătorii acestora, ajunși în zona Sibiului, au împlântat în pământ, două spade încrucișate jurând să apere acest teritoriu, fiind urmați în legământul făcut de toți conducătorii coloniștilor. Cele două spade au fost trimise să marcheze limitele teritoriale ale pământului oferit de regalitatea maghiară una la apus, la Orăștie, și cealaltă la răsărit, la Baraolt-Drăuşeni. Cu toate că cele două spade originale s-au pierdut în timp, în corul bisericii evanghelice de la Drăușeni s-a păstrat până la finele celui de-Al Doilea Război Mondial o spadă medievală târzie, ca simbol al jurământului făcut de primii coloniști germani ajunși în sudul Transilvaniei”, spune dr. Anca Nițoi, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal. 
Cele două spade încrucișate cu vârful în jos, cu mânerul și garda de aur și cu lamele de argint a devenit în timp unul dintre cele mai puternice simboluri ale Sibiului şi a lumii saxone din Transilvania. Ele au fost preluate de către comunitatea sibiană pe propriul blazon, simbol ce rezistă până astăzi şi se poate regăsi pe stema oraşului. Cea mai veche formă a stemei sibiene, de la 1323, surprinde doar aceste două spade, ulterior adăugându-se coroana şi cele două frunze de nufăr. Transilvania a fost reprezentată pentru o perioadă de timp, în secolul al XVI-lea, de blazonul sibian şi evident cele două spade. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus