Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Tiberiu Ivancea, seful IPJ Sibiu: "Ma enerveaza soferii care fac flash-uri pentru a avertiza ca exista radar"

O discuție ca de la un simplu cetățean și șofer la șeful Poliției Sibiu, comisarul șef Tiberiu Ivancea.

Reporter: Dacă sunteți seara acasă și știți că un membru al familiei dumneavoastră trebuie să ajungă pe jos, stați liniștit? Este Sibiul un oraș sigur?
Tiberiu Ivancea: Sibiul este un oraș sigur, dar evident, ca orice părinte sau ca orice soț, totdeauna ai emoții dacă cineva întârzie și vine noaptea târziu acasă. Mi se pare ceva omenesc, nu ține neapărat de siguranța orașului. După părerea mea, Sibiul este unul dintre cele mai sigure orașe din țară.

Rep.: Dar dacă ies noapte să cumpăr o pâine prin cartierul Broscărie, Terezian sau Gușterița, garantați pentru siguranța mea?
T. I.: Dar de ce vă referiți la aceste cartiere?    

Rep.: Se spune despre ele că ar fi mai periculoase decât altele.
T. I.: Și în ce fel să garantez?

Rep.: Că nu se ia nimeni de mine, că nu pățesc nimic.
T. I.: Eu zic că puteți merge liniștit. Numai să și găsiți magazine deschise.

Rep.: Știu din buletinele de presă ale poliției că la marile evenimente din centrul orașului sau în aglomerații mai există mici găști care încearcă să fure. Dumneavoastră, când asistați la vreun concert sau spectacol, vă mai verificați din când în când portofelul?
T. I.: (râde n. r.) Nu, eu sincer nu fac asta. Chiar nu am emoții în privința asta.

Rep.: Dar nu considerați că este un fenomen îngrijorător în oraș?
T. I.: Nu este un fenomen, în condițiile în care, în Sibiu, din date statistice sunt peste două milioane de turiști anual, este normal să mai apară astfel de neplăceri. Hoții nu dorm și au de unde se îndestula, câteodată. Sigur, avem cu periodicitate reclamații de furt din buzunare, furt din poșetă, nu putem ascunde lucrul ăsta, dar asta nu înseamnă că este un fenomen. Nu cred că se fură mai mult decât în alte părți.

Rep.: Dar găștile care fură, majoritatea minori, nu sunt cunoscuți?
T. I.: Sunt o grămadă de minori necontrolați, din familii dezorganizate, din centre de copii, pe care îi avem permanent în atenție, pe mulți îi avem identificați ca autori de fapte, dar răspund în limita Codul Penal și a Codului de Procedură Penală. Cât răspund.

Rep.: Cred că mai circulați prin oraș cu mașina, în afara serviciului. Vă enervează traficul din Sibiu?
T. I.: Nu, pentru că evit să circul la ore de vârf (râde n. r.).

Rep.: Dar probabil că ați observat cum se circulă în sensurile giratorii, cum se intră pe o bandă și se iese pe alta...
T. I.: Am observat, dar din păcate sensurile giratorii din Sibiu sunt atipice. Marea majoritate nu respectă normele tehnice în domeniu. Ele au apărut și ca o soluție de compromis pentru fluidizare. Este greu să circuli prin ele dacă nu ești obișnuit cu sensurile giratorii. Sunt de înțeles și șoferii care mai schimbă benzile între ele, ies fără să se asigure...

Rep.: Dar pe de altă parte, cred că și Poliția a avut un cuvânt de spus când s-au făcut aceste sensuri.
T. I.: Normal că am avut un cuvânt de spus, însă avizul nostru este pur informal, consultativ, administratorul drumului face și fără avizul nostru.

Rep.: Sensurile sunt doar un exemplu, mai există și altele în oraș: opriri în drum cu avariile puse, taximetriști care nu au semnalizare etc.
T. I.: Există și acestea, dar din păcate instanțele iau în considerare în ultima perioadă doar probele video omologate. Este foarte greu să le sancționăm și chiar dacă sancționăm pierdem apoi în instanță.

Rep.: Mai urmăriți pe Trafictube filmări cu șoferii din Sibiu?
T. I.: Da, dar cum v-am spus, ele sunt utile doar în măsura în care au fost filmate cu aparate omologate.

Rep.: Și tot la capitolul trafic, am o curiozitate mai mult personală. Care este logica pentru care stau mașinile poliției dotate cu radar ascunse prin tufe sau după panouri, doar ca să prindă șoferii indisciplinați? Nu este mai logic să previi decât să amendezi?
T. I.: Eu vă întreb altceva: cum previi? Nu spun că facem treaba asta. Nu! Eu n-am mai văzut mașini în tufișuri de mult.

Rep.: Poate nu chiar în tufișuri, dar vă pot da multe exemple, cum este drumul spre Tălmaciu, cu mașina ascunsă după curbă.
T. I.: Se acționează acolo unde au fost evenimente grave, unde este linie continuă și doar ai impresia că ai vizibilitate. De regulă se acționează unde sunt puncte negre. Acolo, în pantă la Tălmaciu, există și indicator mare care atenționează că este punct negru, acolo au fost foarte multe accidente și mulți morți. Trebuie să acționăm în vreun fel, mai ales în condițiile în care infrastructura este așa cum este.

Rep.: Dar șoferi care fac flash-uri pentru a avertiza că este poliție ați văzut?
T. I.: Tot timpul.    

Rep.: Dumneavoastră nu faceți?
T. I.: Eu nu fac. Sincer, mă enervează șoferii care fac flash-uri. Dar este legală acum stația radio.    

Rep.: Da, dar e enervantă, te bruiază tot timpul.
T. I.: Într-adevăr, dar cei care circulă mult și țin la permisul lor folosesc stația.

Rep.: Polițiștii de Rutieră au target de amenzi?
T. I.: Nu. Ei își fac doar treaba. Sunt diverse acțiuni, săptămânal sau cel mult la două săptămâni, avem acțiuni dispuse de autoritatea europeană a poliției rutiere. Aceste acțiuni vin pe diferite problematici, viteză, centuri, depășiri...

Rep.: Pe acordare de prioritate la trecerile de pietoni nu vin? Sunt multe accidente în Sibiu din această cauză.
T. I.: Da, problema cea mai mare în municipiul Sibiu o reprezintă trecerile de pietoni. Am avut o perioadă în care am zis că am reușit să stopăm, după care iar au apărut. În ultima lună sau în ultimele luni, a fost accidentul de la Metro, cu doi morți, au fost și altele. Este o problematică și, din păcate, nu prea putem face mai multe. Avem tot timpul oameni pe teren și nu poți spune că aici se stă la pândă, se acționează în punctele unde au fost accidente. Este singurul mod în care putem preveni. Și culmea este că tot sibienii comit accidente, nu vin șoferi din alte părți. Nu ne învățăm odată minte că la trecerile de pietoni reduci viteza. În ciuda faptului că de ani de zile se iau permise. Dacă stai în permanență la două, trei treceri de pietoni din Sibiu iei 20-30 de permise pe zi. Nu avem normă, acolo sunt problemele. Mai acționăm și pentru viteză, pe Milea sau pe alte zone, acolo unde sunt două benzi.

Rep.: Pe Râului, în benzinărie, m-au oprit pe mine.
T. I.: Da, și pe Râului (râde n. r.). Și pe Alba-Iulia, sus, la Aeroport. Acolo au și fost probleme că  sunt trecerile acelea de pietoni pe drum cu patru benzi, trebuie să vorbim cu primăria să le presemnalizăm mai bine. Acolo trebuie să-i determinăm pe șoferi să reducă viteza.

Rep.: Ține tot de șoferi.
T. I.: Chiar nu putem să păzim trecerile de pietoni 24 de ore din 24.

Rep.: Închei cu o altă curiozitate personală. Este adevărat, așa cum am auzit prin diverse primării din județ, că dacă aveți vreun polițist care calcă pe bec îl pedepsiți trimițându-l câteva luni în vreun sat?
T. I.: Asta nu se mai face de ceva ani de zile pentru că nu poți să sancționezi pe cineva în modul ăsta. Nu ai posibilitatea legală să faci asta. Maxim două luni să-l detașezi în altă parte. Iar ca sancțiune disciplinară nu există prevăzută mutarea de la oraș la țară sau invers.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

31 comentarii

x

Acum 9 ani

Sa mi fie cu iertare dar eu o sa continui sa fac flashuri celor din trafic. Nu mi permit sa scot legitimatia de membru al ministerului de interne si sa sara toti agentii drepti ca in cazul dvs. Sincer eu inca mai vad echipaje ascunse prin boscheti. Chiar si la treceri nu fac altceva decat sa sanctioneze soferul. Poate o sa realizati ca in acest mod nu veti reduce accidentele, ci pornind cu o educare a copiilor din scoli asupra modului de traversare a strazii. Si inca ceva, aroganta de care dati dovada cel putin in poza (si nu cred ca nu ar fi si in realitatea asa) imi intareste ideea ca politia ar trebui reformata total din toate punctele de vedere.
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Sa te asiguri cand iesi din sens? Sper ca glumeste. (ok e logic sa te asiguri pentru siguranta ta si a masinii dar se merge pe principiul iti continui drumul pentru ca ai prioritate .... ah si sper ca domnul sa ii educe pe cei de la rutiera si sa ii puna sa citeasca codul rutier pentru ca am avut carnetul suspendat aiurea pentru ca politistul habar n-avea codul rutier si cand l-am corectat s-a umflat tot in pene)
Raspunde

cico

Acum 9 ani

Dar cu banii \'\' incasati\" de la soferii straini ce facem?
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Pe mine mă enervează șoferii care clazonează ca niște apucați și polițiști care stau la pândă la 2 zile după ce au instalat un nou semn de circulație intr-un loc unde nu era până atunci...
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

de ce nu va energeaza aia care merg cu viteza si \"fac falsh-uri\" sa le faci loc...de ce nu ne enerveaza aia care intra pe sens unic, de ce nu ne enerveaza cei care nu respecta regulile de circulatie si politia trece si intoarce capul, etc. etc.
Raspunde

Pieton

Acum 9 ani

Trecerile pentru pietoni sunt o problema, mai ales pe bulevardele cu 2 benzi pe sens. In multe locuri ar fi utila montarea unor semafoare pentru pietoni cu buton de solicitare a trecerii si timpi de rezonabili de asteptare pentru toti cei implicati in trafic.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

@un sibian: tu daca vrei sa folosesti acest nume, pune mana si termina clasa a 6-a!!! Sa-ti fie rusine cu expresiile tale de balta si gramatica aia de 2 lei!! Semnat: \"Un sibian\" adevarat.
Raspunde

b

Acum 9 ani

Cand auzi din gura sefului Politiei cuvinte ca \"Sunt de înțeles și șoferii care mai schimbă benzile între ele, ies fără să se asigure...\" chiar nu mai ai ce sa ceri.
Raspunde

mircea

Acum 9 ani

sincer nu isi merita bani stau doar la panda cu radare mai bine sa se plimbe prin trafic sa observe infranctiunile unde sunt cei de la rutiera semafoarele au disparut in giratori la orele de varf sunt blocaje in trafic sau la putinele semafoare care mai sunt nesimtiti incurca traficul daca este portocaliu sau chiar verde si vede ca intersectia este blocata ei intra de ex acolo ar trebui sa fie un politist sa sanctioneze pe acel care incurca circulatia sincer avem nevoie de politisti atat pentru siguranta cetateanului cat si la circulatie prin cartiere nu vedem nici o patrula seara lipsec peste tot si stiti de ce pentru ca nu avem oameni capabili care se numesc politisti ei la cel mai mic scandal isi iau coada intre picioare si dispar sau mai rau apar dupa incident dar sa revin avem nevoie de politisti cinstiti educati si sa isi faca treaba bine sa nu poata fii cumparati adica corupti oare avem nu cred puterea banului e mai mare la noi in politie sa facut angajari si pe la jandarmerie pe pile si calitatea ceea mai mare este sa fii mare si prost
Raspunde

xyz

Acum 9 ani

Pai decat sa puneti un echipaj care sa stea la panda 24 de ore/zi, nu mai bine faceti un loc de refugiu langa trecerea de la Mcdonalds???? Trec zilnic pe acolo si vad echipajul cum sta.... Si cum se blocheaza giratoriul din cauza ca trece tot cate un pieton. pana ajunge pe partea cealalta, hop mai traverseaza inca unul....si uite asa stai acolo si cate 3,4 minute pana treci....
Raspunde

ana

Acum 9 ani

poate ne spune dl Ivancea ce este cu acea strutocamila de pe dumbravii cu mihai viteazul. o trcere de pietoni care incepe in parcarea de masini si tu nu sti cand sa consideri catrebuie sa opresti. acolo trebuia sa fie un refugiu trasat pe carosabil (ca inteleg ca altfel nu se poate. altfel acea trecere e facuta doar sa iti ia banii. nu e normal ca masinile sa astepte ca pietonul sa traverseze parcarea. e pur si simplu o bataie de joc. nu cred ca o asemenea trecere de pietoni e legal trasata.
Raspunde

politist

Acum 9 ani

Adevarul este ca stam ascunsi in boscheti sa prindem ceva...
Raspunde

gyr

Acum 9 ani

@8 Bine punctat. Am remarcat si eu. Fac pariu ca nici seful politiei nu stie sa circule in giratoriu. Cica avem giratorii \"atipice\". Pai sa propuna atunci introducerea in regulamentul rutier de \"norme de conducere in giratoriile atipice\" :-)) Pina una alta decit sa mai stea cu radaru in boscheti in zone in care de fapt depasirea vitezei nu e niciun pericol (la iesire din Sibiu, pe Riului, etc) mai bine ar tempera soferii care merg ca nebunii pe strazile orasului, acolo unde sint pietoni, case in care oamenii nu pot dormi noaptea, in apropierea giratoriilor unde e limita de 30 km/h dar smecherii intra in forta, la intimidare. Si poate mai da cite o amenda si pentru neacordarea de prioritate sau nesemnalizarea la iesire din giratoriu, ca legea asa prevede. Da e muuuult mai confortabil sa stai in boscheti, mereu si mereu in aceleasi locuri, nu?
Raspunde

ilie

Acum 9 ani

se sta la pinda ca lunetisti mai ales pe dn 14 unde ai limita 50 la ora va sfatuiesc sa faceti flesuri cat timp stau si ei la panda
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Nu inteleg un lucru: militia nu pune radare in locuri periculoase pentru ca soferii sa fie educati sa reduca viteza? Pai, daca se fac \"flash-uri\", nu tocmai asta se obtine, incetinirea masinilor? V-ati atins scopul, fiti multumiti. Sau altu-i scopul radarelor?
Raspunde

dann

Acum 9 ani

in sibiu in zona centrala se claxoneaza,se parcheaza deampulea,pe trouar pe.... si agentii de politie trec nepasatori. ei nu vede nu aude -ca e paltiti dimn banii nostrii nu stiu cum e in zone din cartiere rog scrieti toti si aratati indolenta politistilor trimiteti mailuri la politia rutiera sibiu aia ce afc dorm?
Raspunde

Alania

Acum 9 ani

Politia este o institutie profund corupta, ramasa in vremuri de mult apuse. Ce pretentii sa ai de la niste indivizi care, atunci cand e vorba sa isi promoveze propriile examene, apeleaza invariabil la pile si relatii?... Niste rebuturi pe care uniforma nu-i face mai cinstiti.
Raspunde

@7

Acum 9 ani

ceva e gresit rau cu tine...poate mai e speranta cu ceva medicamente...desi sa fiu sincer nu cred.
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

Raspunsuri de \"profesionist\" roman. E chintesenta unui slujbas al statului balcanic. Il enerveaza flashurile dar este tolerant cu fenomenul infractional care ne afecteaza pe noi sau cu soferii tampiti care nu iau in considerare benzile in giratorii. Putini se mai fac politisti din spirit de dreptate. Vor sa fie jupani si ei, sa ia un salariu bunicel si cam atat.
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

Seful IPJ ne intreab pe noi \"cum previi???\" Cu echipaje civile tovarase, cam ca ca in Europe de vest si centrala. Adica echipaje acoperite, dotate cu o camera, mare lucru. Asta fac nemtii de exemplu. Echipajele la vedere sunt mai mult ca sa stie lumea ca politia n-a plecat acasa. totul se sprijina pe FLAGRANT tovarasu militian, flagrant filmat. Nu numai depasirea vitezei este contraventie. Cu o camera faci multe, previi inclusiv infractiuni. Intr-o societate normala, astia ca voi ar cara saci in gara iar cei mai capabili ar ajunge postasi !
Raspunde

Mesaj catre soferi

Acum 9 ani

Citez: \"Și culmea este că tot sibienii comit accidente, nu vin șoferi din alte părți. Nu ne învățăm odată minte că la trecerile de pietoni reduci viteza. În ciuda faptului că de ani de zile se iau permise.\" Sunt sigur ca multi vor arunca cu noroi, insa adevarul doare! Domnilor soferi, cand mergeti cu viteza si/sau nu acordati prioritate pietonilor, ganditi-va ca acel pieton este sotul/sotia, parintii sau copii dvs...v-ati schimba putin atitudinea fata de acestia?
Raspunde

6 magari

Acum 9 ani

Apai stai Tibi draghe ca noi nu facem flash-uri.... cand stau in boscheti 6 politisti frumosi...
Raspunde

ionut

Acum 9 ani

Dar pt pietonii care sar pe trecere si tu esti la 1 m si abia opresti .......ei fac bine oare nu se gandesc la viata lor? Io raman fara carnet....dar ei fara ce? S-au gandit ca masina e din metal mai dur ca si omul....
Raspunde

gelu

Acum 9 ani

Moaca de borfas.
Raspunde

chris

Acum 9 ani

WTF? am vazut ca stau cu radaru si dupa deschiderea autostrazii in apold si sacel, unde acum trec 10 masini pe ora.. atunci mai bine paziti o trecere de pietoni 24/24
Raspunde

neica

Acum 9 ani

Sincer, pe mine ma enerveaza MILITIENII, care nu port centura de siguranta si vorbesc la telefon in timpul MERSULUI !
Raspunde

cici

Acum 9 ani

dar totuși, ce facem cu cei care încasează cașcavalul de la șoferii străini?!
Raspunde

andrei

Acum 9 ani

Calu\' rau trabe schimbat. Domnule militian sef te rog doar sa citesti si comentariile la acest articol, poate iti vei da seama si de ofurile noastre si sa iti dai seama cum vedem noi problema.
Raspunde

6 magari

Acum 9 ani

Sa citeasca?!? Vrei sa faca entorsa la creierul mic, ala care, la el, este pe post de creier mare?!?
Raspunde

Gandul

Acum 8 ani

Dar stimata dumneavoastră soție nu va enervează când plecați de la club dimineața la volan " obosita" de la alcool. Și mai e oprita și de către un agent de circulație care nu are curajul sa o testeze.
Raspunde

Un cunoscut

Acum 7 ani

Despre doamna Iv. I. C. Care este sotia domnului căruia nuni.plac falshurile ar putea spune foarte multe domnul profesor Cindrea...El este profesor în toate cele.... Unii cu luminile alții cu întunericul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus