Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

”O oboseala cronica exista in tot personalul, asta v-o spun clar”

Știați că s-a înmulțit numărul infarcturilor în rândul tinerilor sibieni? Sau că un medic pe ambulanță se apropie de o mie de kilometri parcurși într-o zi de muncă? Sau că salariul mediu în Ambulanță este mai mic decât media pe județ? Despre acestea și multe altele vorbește Ovidiu Rafa, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Sibiu.
 
Reporter: Care este impresia generală cu care rămân angajații când maganerul general al Ambulanței alege să plece la muncă în Germania și renunță la funcție?
O. R.: Acum, date fiind realitățile concrete în care trăim, și mă refer aici inclusiv la deschiderea aceasta europeană și la dorința societății românești de integrare europeană, au am avut mai multe cazuri de oameni care au plecat de la noi, atât asistenți cât și medici, care au plecat să muncească în străinătate. Dacă au obținut un contract avantajos, sau pur și simplu au căutat un alt standard la care să își facă meseria, nu văd de ce ar lăsa o impresie proastă. Avem un fost coleg care acum lucrează într-un mare spital din Londra. Avem și asistenți care au plecat și lucrează fie pe vapor, fie în țări din Uniunea Europeană. Din ceea ce știu eu, că nu lucram atunci, managerul la care faceți referire a fost plecat la muncă în străinătate, în Germania. S-a întors, a lucrat ca medic stomatolog, a ajuns în funcția în care a ajuns, și apoi, probabil s-a gândit că își face altfel meseria acolo. El s-a dus ca stomatolog, nu ca manager de ceva. Probabil că d-asta a plecat, are alte posibilități de a evolua pe plan medical.
 
Rep.: Dar asta nu-i demoralizează pe colegii care rămân aici, în Sibiu?
O. R.: Eu nu știu dacă-i demoralizează sau îi ambiționează. Ținând cont că unii dintre ei oricum au ceva experiență prin străinătate, poate așa văd că se poate, că și la nivel mai înalt se pleacă. În primul rând pentru a se dezvolta profesional, nu neapărat pentru traiul mai bun.
 
Rep.: Asta înseamnă că aici nu se pot dezvolta ca medici?
O. R.: Ba da, te poți, dar aici ai anumite bariere. Și, în cele din urmă, se ajunge la discuția despre bani. Nu sunt bani să faci anumite chestii, nu sunt bani să aduci o substanță, nu ai bani să cumperi aparate moderne... pe de altă parte nici pacienții nu au bani să plătească tratamente mai sumpe. Un bun exemplu legat de acest aspect îl dau cei de la Polisano. Am văzut și la televizor că au acum mai mulți doctori care au lucrat prin străinătate și au venit să facă ceva pentru țară. Deși sunt foarte buni, ei au ales să se întoarcă în România. Pe ei nu i-a interesat neapărat câștigul. Mai sunt și alții care au plecat cu gândul de a se întoarce, nu vor să rămână acolo. Vor să stea o perioadă, să adune niște bani și apoi să revină.
 
Rep.: În contextul acesta, care este situația posturilor în Serviciul de Ambulață Sibiu? Aveți destui oameni, găsiți oameni noi să angajați?
O. R.: Adevărul este că la volumul mare de muncă de care avem parte în fiecare zi, avem încă nevoie și de medici și de asistenți. S-au tot făcut demersuri, posturile au fost blocate o bună perioadă de timp, după aceea s-au deblocat, am organizat concurs, au venit doi medici în luna decembrie, dar tot ne confruntăm cu un număr insuficient de cadre. Suntem descoperiți și la asistenți.
 
Rep.: Dar când organizați concurs, se înghesuie lumea?
O. R.: În general oamenii se gândesc că este totuși o muncă mai stresantă. Să lucrezi pe ambulanță te solicită nu numai fizic ci și psihic. Obligatoriu ajungi să te confrunți cu ture suplimentare și poate unii sunt dezarmați și nu vor să se implice. Alții vin, stau o perioadă și pe urmă pleacă pentru că nu rezistă.
 
Rep.: Care este salariul mediu la Ambulanță?
O. R.: Depinde de fiecare în parte, dar aș spune că este sub media pe județ. Întotdeauna sanătatea și învățământul au fost subfinanțate. Au mai venit în ultima vreme cu tot felul de treburi, cu bonuri de masă incluse în salariu și așa mai departe. Inginerii contabilicești...
 
Rep.: Cu parcul auto cum stați?
O. R.: Am mai primit în ultimul timp mașini noi, cam în ultimul an așa s-a mai îmbunătățit situația. Nu am primit mașini de tip C, adică cele mai performante ca și dotări și dimensiuni, ci mașini de tip B, Volkswaggen, Citroen, unele patru ori patru. Ar fi încă nevoie de mașini în plus, dacă s-ar putea.
 
Rep.: Până la urmă, dacă Doamne ferește, mi se face rău acasă și sun la salvare, reușiți să ajungeți?
O. R.: Ne confruntăm în ultimul timp cu o avalanșă de telefoane, multe cazuri care se suprapun. Numai ieri (25 ianuarie n. r.) am plecat pe la 20:00 acasă deși trebuia să plec la 16:00. Am avut două infarcturi în același timp, trebuia să ajungem în două locuri diferite și să rămână o mașină aici în caz că apare altceva. Mi-am pus problema că trebuia să aduc un medic de acasă, pe cine pot să aduc, pe cine să rog să bage ore suplimentare? Iar situația se repetă și mâine, se repetă și poimâine, și așa mai departe. Se acumulează oboseala. O oboseală cronică există în tot personalul, asta v-o spun clar. Vă spun din experiență că până să fiu director medical, cu vreo doi ani înainte, am avut zile grele, cu două intervenții dimineața, pe urmă am plecat cu un infarct la Târgu Mureș, m-am întors seara și am rămas de gardă și am avut un caz de comă la Mârșa, am rezolvat cazul, ne-am întors, și tocmai ce mâncam ceva că ni s-a dat o cursă la București cu o persoană arsă. Am dus-o la Grivița și ne-am întors la Sibiu la 7:30 dimineața. Când parcam l-am întrebat pe cel de la volan: ”Câți kilometri am făcut astăzi?”. 890 de azi dimineață. Într-o zi. Și cu cazuri, nu ne-am plimbat. Și ziua următoare o iei de la capăt, nu există să nu poți da randament că nu te joci cu viețile oamenilor!
 
Rep.: Ce intervenții aveți cel mai des? Pentru ce sună sibienii?
O. R.: Bolnavii cardiaci sunt pe primul loc. În ultima vreme ne luptăm cu o mulțime de infarcturi și, din păcate, tot la vârste mai mici. Au apărut și în jurul vârstei de 30 de ani, am avut intervenție la un infarct și la 28 de ani. Realitatea este că sunt mai greu suportate de tineri și tot la tineri apar și cele mai grave. Cei care sunt mai în vârstă se pare că rezistă mai bine. Contează și cauza: fumatul, cafeaua, energizantele... Apoi, ca solicitări urmează accidentele. De obicei mergem cu colegii de la SMURD sau ne împărțim, depinde de fiecare situație în parte. În categoria aceasta intră politraumatismele. Iar ca număr de intervenții urmează transferurile, ne ocupă mult timp și acestea. Sunt o mulțime de consulturi inter-secții în Spitale. Te cheamă de la Urgență, trebuie să trimit mașina după un pacient, îl ia să-l ducă la TBC. Acolo îl vede și zice să-l ducem înapoi. Mașina nu pot s-o țin blocată cât stă pacientul la coadă. Pe urmă ne sună că trebuie să-l luăm înapoi să elibereze locul. Când ajunge la Urgențe îi spune că trebuie să treacă și pe la Psihiatrie, sau că e programat la computerul tomograf în altă parte, la o anumită oră, când vine medicul care face CT-ul sau RMN-ul. Cu astea ne confruntăm.
 
”Nu vreau să rămână lumea cu ideea că ce trist este la Salvare. Nu, deloc! Munca pe salvare are farmecul ei apare, te prinde și nu mai poți s-o lași. O fi adenalina, faptul că ești mereu gata de plecare, faptul că lupți pentru viața unui om, nu știu, dar cert este că are un farmec aparte!” – Ovidiu Rafa
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

modernizarea statului

Acum 9 ani

multumim lui boc tembelu\'
Raspunde

ioan

Acum 9 ani

Cautam Operatori calculator pentru publicarea de anunturi. Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - varsta minima 18 ani - rabdare - seriozitate Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time/acasa. Cere acum mai multe informatii la adresa de email : [email protected]
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 9 ani

Felicitari pentru faptul ca si in aceste conditii va faceti bine treaba!
Raspunde

mitzy

Acum 9 ani

Cotizo?! tu esti comentatorul nr 1?! :))))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus