Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
4°C

Contrast

Cu cât trece timpul și se umplu toate spațiile disponibile pentru construcții din orașul nostru, cu atât se mărește decalajul valoric între ceea ce s-a construit aici până în 1940 și tot restul !! Probabil că pentru mulți dintre sibieni acest decalaj nu înseamnă un mare deranj – deși el se referă și la aspecte fizice-plastice (de estetică urbană, să spunem), dar și la aspecte de psihologie socială, cu respectivele conotații antropologice (legătura între mediul construit și viața comunității, apoi la solidaritatea și coeziunea vecinătăților, în toate cartierele!)

Se poate evalua acest contrast (mai degrabă decepționant decât fertil...) pentru că există o serie de invarianți în aprecierea inserțiilor imobiliare și o serie de criterii estetice și urbanistice după care se judecă orice construcție nouă, amplasată într-un mediu existent. Orice construcție (anfiladă de obiecte, un imobil singular, un simplu mobilier urban, etc.) posedă o valoare intrinsecă (arhitectonică sau ca obiect de design) și o valoare relațională  - deci o rezultantă a dialogului cu locul în care a fost introdusă (contextul urbanistic).

Și toate astea indiferent de momentul istoric al realizării acelei construcții: observăm ușor imobile și ansambluri valoroase care au 700 / 400 / 110 ani, după cum se pot vedea cu ochiul liber (și cu cel al minții !!) obiecte urbane extrem de nereușite, chiar nocive pentru oraș, ridicate acum 15 / 10 / 3 ani....

Sigur că se pot face sondaje în rândul locuitorilor (vechi sau mai recenți) ai orașului, în rândul vizitatorilor, dar și al specialiștilor (urbaniști, arhitecți, universitari în sociologie-antropologie, constructori și manageri urbani) și lucrurile vor părea scăldate într-un relativism deconcertant ! Dar analiza poate porni totuși de la acei invarianți:

1. Volumetria, stilistica, adecvarea la momentul realizării (comanda socială/stadiul tehnologic/materialele).

2. Relația cu situl în care se inserează obiectul de arhitectură, ansamblul de obiecte, obiectul de mobilier urban minor – relații de scară/proporții/finisaje, culori, signalectică/ relația cu Spiritul Locului, FENOMEN DINAMIC DE ORDIN CULTURAL-IDENTITAR !!

3. Modul în care acțiunile contemporane (demolări/restructurări/inserții) păstrează corect moștenirea urbană – aceasta se constituie din CONSTRUCȚII ISTORICE, SPAȚII URBANE LIBERE (STRĂZI, PIEȚE, PASAJE), LOCURI ALE MEMORIEI, RELAȚIA CU SPIRITUL LOCULUI ! Prea multă lume, și prea grăbită adeseori, uită că în așezările umane nu este important doar gradul de confort edilitar și ecologic !! Aceste așezări înseamnă o chimie subtilă ce se creează istoricește între cadrul construit, așezat pe un anume relief, și comunitatea locuitorilor !!

 Comunitate care a parcurs un ITINERAR SPIRITUAL de sute de ani, în care lideri politici și culturali au marcat momente sau etape hotărâtoare, în care unele vecinătăți/grupuri sociale au acționat ca vectori coerenți de dezvoltare și au imprimat o direcție economic-culturală cu ecouri regionale și chiar naționale!

Iată deci că actul de a greva o parte sau alta din organismul urban nu înseamnă doar acțiune mecanică, în care se dizlocă materiale și se implică tehnologii... De aceea este importantă responsabilitatea comanditarilor, a administratorilor și actorilor politici, a proiectanților și constructorilor, dar și a celor implicați în educarea/formarea cetățenilor – de la cele mai mici vârste (vedeți demersul foarte lăudabil numit „De-a arhitectura”, pornit cu copiii din clasele a III-a și a IV-a, în marile orașe ale țării).

Pentru că vedem doar în ultimii 20 de ani, la nivelul Sibiului, dar și în multe dintre comunele mai apropiate sau mai îndepărtate, acest grotesc mod de a construi, fără a ține seama de alte aspecte înafara câștigului financiar sau al rezolvării pe orizont scurt al unor probleme singulare – uitând de lanțul de probleme care se deschide inerent și care grevează asupra vecinilor, asupra fluxurilor normale din oraș, asupra comunității în general !!

Exemplele sunt atât de numeroase încât e greu să alegi – așa-zisul „urbanism topografic” (aruncarea de case pe câte un lot îngust și lung, specific parcelelor agricole extravilane)/ cvartale de blocuri (câmpul Șelimbărului) fără nici un spațiu de folos comunitar / înșiruiri de locuințe în câmp sau paralel cu șoseaua ce duce la Cisnădie / străzi noi de 2,5 m. fără trotuare/ lipsa spațiilor urbane de rezervă, pentru dotări necesare unor comunități de mii de oameni sau pentru funcțiuni viitoare încă nebănuite / lipsa unor axe firești de circulație între cvartale și a spațiilor verzi.

Pe lângă prea slaba intervenție a celor ce lasă să se întâmple asemenea grozăvii, constatăm o teribilă continuitate a gafelor urbanistice de dinainte de 1990 – semn că și noile generații de proiectanți au integrat respectivele metehne comuniste – între care obediența la comanda clientului, în disprețul legilor, care azi sunt totuși mai europene...

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1447

Comentarii

2 comentarii

...

Acum 7 ani

Foarte bine punctate aceste puncte slabe ale urbanismului sibian. Sper sa aibe ecou si in urechile celor ce pot schimba ceva pe directia asta, fie si acum, in al doisprezecelea ceas. Va rog pe aceasta cale sa porniti daca se poate o miscare de constientizare a opiniei publice dar mai ales a factorilor de decizie.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Nu va face nimeni nimic ... ies bani deci e ok! Oamenii ar trebui să se respecte pe ei, munca pe care o depun pentru a plăti împrumuturile ipotecare și deci bani pe care își cheltuie. Să cumpere informați să se gândească că achiziționează ceva ce are un impact major asupra vieții lor și a copiilor lor, nu e vorba doar de a ne ascunde de ploaie și de vânt.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus