Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Anul Educatiei la Biserica Evanghelica: "Noi credem ca invatamantul religios, potrivit Constitutiei, va ramane in scoli"

Învățământul la școlile cu limba de predare germană este strâns legat, începând cu Reforma, de istoria Bisericii Evanghelice C.A. din România şi pentru că se apropie jubileul Reformei din 2017, anul 2015 a fost declarat de Biserica Evanghelică ”Anul Educației”.

„Rolul Bisericii Evanghelice C.A. din România în domeniul educațional este deosebit de important și multilateral, incluzând grădinițe bisericești, activități extrașcolare, after school, internatul Bisericii, învățământul religios, Institutul teologic de la Universitatea Lucian Blaga, Institutul de Cercetare Ecumenică până la Academia Evanghelică Transilvania”, a declarat episcopul Reinhart Guib.

„Nu ne facem probleme că nu se va mai preda religia în şcoli”

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Evanghelice, în România sunt 23.000 de elevi care studiază în limba germană, iar 50% dintre aceştia aleg religia evenghelică şi participă la ore.

„Poziţia Bisericii Evanghelice este foarte clară: există o ofertă privind învăţământul religios în şcoli, nu e o ofertă condiţionată de ceva şi noi plecăm de la premisa că acest învăţământ religios, potrivit Constituţiei, va rămâne în şcoli. Pentru noi nu prezintă nicio noutate decizia Curţii Constituţionale, căci şi până acum ora de religie se făcea cu acordul părinţilor”, a declarat Friedrich Gunesch, secretarul general al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Evenimente și inițiative în 2015

Biserica generală, consistoriile districtuale, parohiile și instituțiile din preajma bisericii dedică ”Anului Educației” diverse proiecte. Centrul de Cultură și Întâlnire Friedrich Teutsch a inclus în programul său o expoziție despre învățători și educația din Transilvania din trecut și în prezent. O expoziție de fotografii sprijinită de Fundația Michael Schmidt a cunoscutului fotograf Martin Eichler, care a conceput și calendarul ilustrat al Bisericii Evanghelice C.A. din România 2015 pe tema Educație, prezintă imagini actuale din instituții educaționale. În cadrul Consistoriului districtual Mediaș tema educației este îmbinată cu aspecte sociale. Acolo se vor iniția în acest an diverse acțiuni de sprijinire a elevilor defavorizați pe plan social de la sate. Institutul de Cercetare Ecumenică organizează cu ocazia anului educației un ”semestru ecumenic Sibiu”. Aici studenților de teologie ortodoxă, respectiv protestantă din Germania și România li se va facilita studierea timp de un semestru în Germania, respectiv în România.

În toamna anului trecut Bundestag-ul Germaniei a decis să sprijine financiar învățământul în limba germană din România. Prin această măsură ar putea fi crescut numărul profesorilor care predau în limba germană.

Foto: basilica.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus