Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cum a scapat SC Apa-Canal SA de un fals pentru care DNA a retinut cinci persoane

Cinci persoane au fost reținute marți de procurorii DNA într-un dosar de corupție și fraude europene, al căror principali actori sunt oameni de afaceri din Cluj și notari din Brașov. Astfel, potrivit unui comunicat emis de DNA, o firmă de construcții din Cluj Napoca a câștigat contractul de proiectare și execuție a stației de epurare din Ocna Sibiului în baza unor acte false. Contractul a fost licitat de SC Apă Canal SA în 2012, iar atribuirea acestuia a avut loc în martie 2013 către SC De Construcții Napoca SA pentru suma de 6,02 milioane de lei, fără TVA (fonduri asigurate din proiectul cu finanțare europeană derulat de SC Apă Canal SA).
Oferta clujenilor a fost aleasă dintr-un total de șase oferte depuse, dintre care doar două (printre care și cea a SC De Construcții Napoca SA) au fost considerate admisibile.
”Pentru calificare, în ceea ce privește procedura licitației, agenții economici trebuiau să demonstreze, sub sancțiunea excluderii, faptul că au o «experiență similară», respectiv că: «în ultimii 5 ani au dus la bun sfârșit lucrări de execuție a cel puțin unei stații de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE», în cadrul unor contracte de proiectare și execuție. La licitația organizată în data de 4 decembrie 2012, s-a prezentat și SC De Construcții Napoca SA care a și câștigat licitația, dovedind «experiența similară» prin susținerea acordată, în condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de către un terț susținător, societate comercială înregistrată în Liban”, se arată în comunicatul publicat marți seara de către DNA.
Odată atribuit contractul, cei de la Apă-Canal SA au emis ordinul de începere a lucrărilor și așteptau realizarea proiectului. Cum acest proiect nu a fost realizat, conducerea SC Apă-Canal SA s-a adresat societății din Liban, declarată susținătoare, pentru a interveni în continuarea lucrării care înregistra întârzieri. ”Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli și întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societății susținătoare, în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale. La acea solicitare, firma respectivă a răspuns că procura de reprezentare este falsă și că ei înțeleg să nu-și îndeplinească obligațiile din contract”, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupție. Pe 31 decembrie 2013, conducerea SC Apă Canal SA a reziliat contractul cu firma clujeană.

Cine sunt vinovații?

Potrivit procurorilor DNA, de documentația prin intermediul căreia a fost câștigată lucrarea de la Ocna Sibiului s-a ocupat o anume Cristina Tudorache, iar autenticitatea falsurilor a fost ”asigurată” de două notărițe publice din Brașov: Daniela Georgeta Bechia și Valeria Doina Buzea.
”De documentația respectivă, întocmită în fals, s-a ocupat un presupus reprezentant al terțului susținător împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înțelegerii cu reprezentanții SC De Construcții Napoca SA. Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea Valeria Doina și Beșchia Georgeta Daniela, care și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte”, se arată în comunicatul DNA.

Care au fost pagubele?

Pentru Apă-Canal SA, contractul încheiat cu firma clujeană nu a produs pagube materiale. Doar decalaje mari de timp. Pentru că odată reziliat contractul cu SC De Construcții Napoca SA, cei de la Apă Canal au fost nevoiți să reia toate procedurile, dar sub presiunea timpului: fiind un proiect finanțat din POS Mediu 2007 – 2013, toate lucrările trebuie încheiate și achitate până la 31 decembrie 2015.
Cei de la SC Apă Canal SA au reușit să atribuie un nou contract de proiectare și execuție a stației de epurare de la Ocna Sibiului în 29 august, anul trecut. Firma care a câștigat contractul în urma unei noi licitații publice este SC UTI Grup SA București, valoarea fiind de 6,7 milioane de lei, fără TVA.

Lista urmăriților penal. Și mai sunt și alții

Dosarul instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia urmărește o situație similară petrecută în Prahova unde, la fel, o firmă din Cluj a câștigat o licitație pentru lucrări de apă și canalizare în baza unor acte false, care dovedeau același ”sprijin” al societății din Liban. În urma cercetărilor, procurorii DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia au deschis procedura de urmărire penală și i-au reținut timp de 24 de ore pe Cristina Tudorache, pe notarii publici Daniela-Georgeta Beșchia și Doina Valeria Buzea, precum și pe Simona Mariana Luther și pe Mihail Iordache, reprezentanți ai firmelor implicate în ”afacerea din Prahova”. Pentru contractul de la Sibiu, DNA a decis punerea sub control judiciar a lui Ștefan Florea Dimitriu, administratorul SC De Construcții Napoca SA. Dimitriu este și președintele Camerei de comerț Cluj. ”În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI Sibiu”, se arată în comunicatul DNA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Observator

Acum 9 ani

Toate atacurile au pornit de la Sebastian Ghita- Romania TV, Ghita insusi fiind anchetat de deturnare de fonduri. Apa Canal a picat la mijloc si s-a folosit de aceasta pt a-l ataca pe Iohannis. S-a dovedit, inca o data ca nu mor caii cand vor cainii (miticii)
Raspunde

a1

Acum 9 ani

gura maz(s)ii de notari nu-i mai satura Dumnezeu!
Raspunde

elena

Acum 9 ani

***urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este *** sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul \"Info\" la ***: [email protected]
Raspunde

unu

Acum 9 ani

e normal sa-l atace permanent pe johannis ,acest post dupa denigrari de tot felu in campanie ,s-au nu se vede ce clocioala nationala a fost la mitici toti erau legati precum caracatita italiana ,bai simplu cum crzi ca s-a finantat echipele de fotbal ,baschet etc ,cu bani din contracte nerealizate ,si in loc de ,modenizari ,canalizari si alte utilitati ,tinem o echipa cumparam jucatori din ligile inferioare si ne trezim ca nu acem de nimica ,s-au terenurile si parcurile facute pe la tara au acut scopu de a deturna fonduri ue ,ca ce si-au spus ai nostri corupti ,nu vine aia de ue ,prin satele noastre ,ca s-a ajunga acolo le trebuie nasini de safari in ce hal arata infrastuctura +satele dezgolite de oameni ,mai sunt citiva batrini neputinciosi la care numai de alergat dupa copca nu le mai arde si in loc de apa la robinet ,canalizare ,buda in fundu gradini si la portita mamei mele ,bai cum au asociat stirea cu cazu penal a familiei ,ponta cu johannis asta este o facatura cripto comunista ca s-a se dea un caracter general de coruptie ,un nou fis marca ghita ,tv ,johannis destructureaza mafia ,ai acolo o claca de mafioti legati uni de alti ,acum se vede de ce toata campania electorala cu apariti de candidati care au adunat semnaturi [400 000] au scos scoruri de nici 50 000 de alegaturi ,scopu a fost s-a nu ajunga unu [johannis ] din afara sistemului lor de increngaturi mafiote ,noroc cu diaspora ca acum is-i spalau rufele intre ei
Raspunde

@unu analfabet

Acum 9 ani

Tu le zici binisor insa mai intai pune mana pe carte si incearca sa scrii corect,foloseste virgula,cratima etc...pana atunci lasa internetul ca ne faci grav de ras..NB...si sa nu uiti sa-ti iei xanaxul si pastilele colorate!
Raspunde

altu

Acum 9 ani

De cind scriu ca exista un sabotaj national in cirdasie unii cu altii indreptat impotriva Sibiului. Pe cind controale DNA la primariile din cluj si brasov unde sau mincat vagoane de bani publici dati cu dedicatie? Iar asta cu pastilele si xanaxul , vezi sa nu le iei tu impreuna cu toata gasca ta de comentatori la Jilava, ca tare am impresia ca faci parte din sistemul mafiot.
Raspunde

bleah

Acum 9 ani

Nătângu\', sula, prefectura, primăria, Ghita, televiziunea, sabotaje, atacuri, paranoia, Johannis... De unde naiba scoateti atâtea scenarii??? Mai bine v-ați vedea de treabă că sunteți deja patetici... Jalnici ați fost de mult!
Raspunde

sebastian ghita prostu

Acum 9 ani

cea mai proasta si infecta televiziune,romania tvsi antena -3-eu as fi deacord ca toti cei de la aceste televiziuni sa-i pupe in***pe toti romanii deci peste 15-milioane.Creciuleasca si citacu zis si ciuta sunt cei mai infectati cronici plini de puroi ce sa facem nu mai exista remediu pentru acesti prosti.
Raspunde

@8

Acum 9 ani

Pe ce criterii ai stabilit adevărurile mărețe pe care le emiți cu atâta vulgaritate?
Raspunde

mihai gadea

Acum 9 ani

De ce oare toti moderatorii antenei TV romania si Ant-3-au ajuns niste infectii ordinare pentru romania.De ce nu sunteti impartiali si ii condamnati pe toti hotii indiferent de partide fie chiar si a prostului de Ghita Sebastian.Trebuia ca sunteti moldoveni ca ei intotdeauna au dat dovada de prostie.Ce sa facem asta este romania noi cetatenii romaniei ar trebui sa scuipam pe toti moderatorii acestor televiziuni infectate cu boli incurabile un fel de cancer nevindecabil.Creciuleasca si ciutacu sunt cei care ii infecteaza si pe ceilalti ,ei nu sunt prosti ci sunt foarte prosti.Am o rugaminte,toti moderatorii acestor televiziuni sa-i pupe pe toti basistii in CUR.
Raspunde

@10

Acum 9 ani

Ești cam incoerent. Așa se întâmplă când ideile se mișcă liber într-un spațiu foarte mare. Pentru tie au fost inventate: Taraf TV, Manele TV, Etno, etc. Discovery si National Geographic nu ti le recomand. Te vor stresa si depășești doza de xanax recomandată. Ai grijă de tine... Poți să te calmezi și cu Duck TV. Oricum la ce copilărie se pare că ai avut.........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus