Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Cum a scăpat SC Apă-Canal SA de un fals pentru care DNA a reținut cinci persoane

Cum a scăpat SC Apă-Canal SA de un fals pentru care DNA a reținut cinci persoane

Cinci persoane au fost reținute marți de procurorii DNA într-un dosar de corupție și fraude europene, al căror principali actori sunt oameni de afaceri din Cluj și notari din Brașov.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de DNA, o firmă de construcții din Cluj Napoca a câștigat contractul de proiectare și execuție a stației de epurare din Ocna Sibiului în baza unor acte false. Contractul a fost licitat de SC Apă Canal SA în 2012, iar atribuirea acestuia a avut loc în martie 2013 către SC De Construcții Napoca SA pentru suma de 6,02 milioane de lei, fără TVA (fonduri asigurate din proiectul cu finanțare europeană derulat de SC Apă Canal SA). Oferta clujenilor a fost aleasă dintr-un total de șase oferte depuse, dintre care doar două (printre care și cea a SC De Construcții Napoca SA) au fost considerate admisibile. ”Pentru calificare, în ceea ce privește procedura licitației, agenții economici trebuiau să demonstreze, sub sancțiunea excluderii, faptul că au o «experiență similară», respectiv că: «în ultimii 5 ani au dus la bun sfârșit lucrări de execuție a cel puțin unei stații de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE», în cadrul unor contracte de proiectare și execuție. La licitația organizată în data de 4 decembrie 2012, s-a prezentat și SC De Construcții Napoca SA care a și câștigat licitația, dovedind «experiența similară» prin susținerea acordată, în condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de către un terț susținător, societate comercială înregistrată în Liban”, se arată în comunicatul publicat marți seara de către DNA. Odată atribuit contractul, cei de la Apă-Canal SA au emis ordinul de începere a lucrărilor și așteptau realizarea proiectului. Cum acest proiect nu a fost realizat, conducerea SC Apă-Canal SA s-a adresat societății din Liban, declarată susținătoare, pentru a interveni în continuarea lucrării care înregistra întârzieri. ”Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli și întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societății susținătoare, în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale. La acea solicitare, firma respectivă a răspuns că procura de reprezentare este falsă și că ei înțeleg să nu-și îndeplinească obligațiile din contract”, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupție. Pe 31 decembrie 2013, conducerea SC Apă Canal SA a reziliat contractul cu firma clujeană.

Cine sunt vinovații?

Potrivit procurorilor DNA, de documentația prin intermediul căreia a fost câștigată lucrarea de la Ocna Sibiului s-a ocupat o anume Cristina Tudorache, iar autenticitatea falsurilor a fost ”asigurată” de două notărițe publice din Brașov: Daniela Georgeta Bechia și Valeria Doina Buzea. ”De documentația respectivă, întocmită în fals, s-a ocupat un presupus reprezentant al terțului susținător împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înțelegerii cu reprezentanții SC De Construcții Napoca SA. Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea Valeria Doina și Beșchia Georgeta Daniela, care și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte”, se arată în comunicatul DNA.

Care au fost pagubele?

Pentru Apă-Canal SA, contractul încheiat cu firma clujeană nu a produs pagube materiale. Doar decalaje mari de timp. Pentru că odată reziliat contractul cu SC De Construcții Napoca SA, cei de la Apă Canal au fost nevoiți să reia toate procedurile, dar sub presiunea timpului: fiind un proiect finanțat din POS Mediu 2007 – 2013, toate lucrările trebuie încheiate și achitate până la 31 decembrie 2015. Cei de la SC Apă Canal SA au reușit să atribuie un nou contract de proiectare și execuție a stației de epurare de la Ocna Sibiului în 29 august, anul trecut. Firma care a câștigat contractul în urma unei noi licitații publice este SC UTI Grup SA București, valoarea fiind de 6,7 milioane de lei, fără TVA.

Lista urmăriților penal. Și mai sunt și alții

Dosarul instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia urmărește o situație similară petrecută în Prahova unde, la fel, o firmă din Cluj a câștigat o licitație pentru lucrări de apă și canalizare în baza unor acte false, care dovedeau același ”sprijin” al societății din Liban. În urma cercetărilor, procurorii DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia au deschis procedura de urmărire penală și i-au reținut timp de 24 de ore pe Cristina Tudorache, pe notarii publici Daniela-Georgeta Beșchia și Doina Valeria Buzea, precum și pe Simona Mariana Luther și pe Mihail Iordache, reprezentanți ai firmelor implicate în ”afacerea din Prahova”. Pentru contractul de la Sibiu, DNA a decis punerea sub control judiciar a lui Ștefan Florea Dimitriu, administratorul SC De Construcții Napoca SA. Dimitriu este și președintele Camerei de comerț Cluj. ”În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI Sibiu”, se arată în comunicatul DNA.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus