Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Liderul revolutionarilor sibieni: "Intr-un fel, ca sa zic asa, s-a furat puterea. Mai ales la Sibiu"

Câți profitori sunt printre membrii asociațiilor de revoluționari din Sibiu? Câți ”revoluționari” chiar au fost pe străzile Sibiului în decembrie 1989? Cât de importantă este pentru ei indemnizația? A meritat? Doar câteva întrebări pe care le-am pregătit pentru Mircea Bucur, președintele Asociației Sibiu - Decembrie 1989. N-am aflat răspunsul la toate, dar am aflat de ce fiecare are versiunea lui despre ce s-a întâmplat în 1989.

Reporter: Încep cu o curiozitate personală. De ce există suspiciunea că printre membrii asociațiilor de revoluționari există foarte mulți profitori ascunși? Atât în Sibiu, cât și în restul țării.
Mircea Bucur: Ai foarte mare dreptate. Dar toată chestiunea asta a fost inițiată de persoanele, și sunt foarte multe, care nu au vrut ca acei oameni care au avut un curaj deosebit în decembrie 1989 să ajungă și la putere. Într-un fel, ca să zic așa, s-a furat puterea. Mai ales la Sibiu. Cei care au condus Revoluția din decembrie 1989 la Sibiu, în 25 decembrie au fost puși la zid, schimbați și puși alții în locul nostru.

Rep.: V-ați simțit nedreptățit? De către cine?
M. B.: Șocat, nu nedreptățit! Nu țineam în mod deosebit să fiu eu șef după sau alții care mi-au fost alături, dar culmea este că aici, la Sibiu, a fost o dictatură militară. Ceea ce Stănculescu spunea, acum câțiva ani, în câteva emisiuni TV, că îi pare rău că n-a făcut dictatură militară, deși s-a tot gândit la asta. Și acum mă întreb dacă nu era mai bine. Culmea este că aici, la Sibiu, chiar a fost dictatură militară. Nu cred că a fost un alt oraș în țară în care să fie dictatură militară. Să-ți explic de ce. Dragomir, comandantul garnizoanei, a fost impus la Sibiu ca să-l apere pe Nicu Ceaușescu. Sau să-l verifice, să nu facă prostii și altele. Dragomir îl cunoștea pe Nicu Ceaușescu și fusese șeful UTC-ului pe sistemul militar. După câte știu eu, au fost în același birou. Deci se cunoșteau. Între timp, el a trecut în paza lui Leana și Leana l-a trimis maior pe post de general la Sibiu, comandantul comenduirii garnizoanei Sibiu, deci tot ce exista în Sibiu. Și a mai trimis pe unul, dar ăla a fost un tip mai ca lumea, ca să spun așa. Nicu Silvestru a fost șeful miliției din Sibiu...

Rep.: Ca să revin totuși la zilele noastre, puteți spune cu mâna pe inimă că toți membrii din asociația pe care o conduceți au fost în stradă și au luptat la Revoluție?
M. B.: Toți au fost în stradă și toți au luptat la Revoluție. Că au avut merite ultra-deosebite sau cu rol determinant, asta-i altceva. Ca să luăm o altă chestie. Dacă în 21, nu în 22, dacă în 21 au fost atâția oameni pe stradă încât au umplut Bulevardul Mihai Viteazu... Poți realiza câtă lume a fost dacă tot bulevardul a fost plin dintr-un capăt într-altul, ocupând ambele sensuri de drum? Cam câți zici tu că intră?

Rep.: Estimez la vreo 20 de mii de oameni.
M. B.: Ei, în după-masa zilei de 21 atâția au fost la manifestare. Eu stăteam chiar pe bulevardul ăla și m-am uitat de la mine de la etajul 5 și de acolo am văzut toată panorama. Atunci a fost pentru prima oară, cum se zice, când am simțit în picioare o chestie deosebită, când am văzut atâta lume.

Rep.: Referitor la asta, dar foarte pe scurt, că putem povesti trei zile despre revoluție, dumneavoastră concret ce ați făcut în zilele alea?
M. B.: Păi, în 21 am participat la manifestația care a fost. Am fost în Piața Mare, acolo unde s-a ars Aro-ul poliției, am ajuns exact după ce a ars. Eu mi-am dus copiii la grădiniță, pe Constituției exista o grădiniță, unde este acum terenul ăla viran lângă Vonica (Clinica Polisano n. r.). Nevastă-mea era acolo administrator la grădiniță. Atunci am auzit împușcături. Se auzeau foarte bine din piață. Am urcat în piață și pe urmă am participat la toate manifestațiile care au fost. Pe urmă, în 22 mi-am dus copiii la maică-mea și am lăsat și mașina acolo. Am zis: ”Gata, de astăzi plec și nu știu dacă mă mai întorc!”.


Rep.: Ok, după ce ați trecut prin toate astea, cum vedeți deciziile recente ale guvernului de a limita numărul revoluționarilor la doar câteva orașe?
M. B.: Hai să-ți spun o chestie. Sibienii, în prima fază, n-au vrut să ia tinichele de la Iliescu. În ‘92 când s-a dat legea nu au fost luptători cu merite deosebite. În ‘90 au fost numai urmașii și răniții și în ‘92 luptătorii. Cel care răspundea atunci de asociație era un avocat, David, din Partidul Țărănist, și după ce s-a consultat cu oamenii a zis că nu ia tinichele de la Iliescu, ca să nu-l confirme că e ăla bun. Sibiul era oraș martir, avea morți și răniți, o sută de morți și 254 de răniți, dar n-avea niciun luptător. Eu din ‘94 sunt președintele asociației și lumea ne critica sau dădea vina pe București că suntem oraș martir, dar n-avem luptători. Sub presiunea oamenilor am luptat pentru modificarea legii. Am vrut să se redeschidă legea pentru orașele martire, unde din motive neimputabile oamenilor, nu au fost depuse dosarele la timp. Reprezentant era Tobă Francisc, din partea actualului PSD... (urmează o lungă înșiruire de legi și articole, nominalizate pe ani, guvernări și politicieni - n. r. ).

Rep.: Pentru ce este această bătaie? Ce primesc revoluționarii, în afară de recunoașterea morală?
M. B.: Dacă de la început se dădea o lege, un decret prezidențial, pentru o recunoaștere morală, eu cred că acum era mult mai bine. Dar ei au plătit, ne-au plătit, dintr-un punct de vedere corect pentru că cei care au fost lideri la Revoluție n-au tăcut când au văzut că nu se schimbă nimic și au cam fost dați afară de peste tot, adică trebuia la un moment dat să-i apărăm pe cei care au avut merite deosebite...

Rep.: Pentru ce era lupta asta? Ce beneficii erau atât de mari, câți bani primeau?
M. B.: Atunci, când a fost prima dată legea 42, un beneficiu era să nu te dea afară din întreprindere fără să fii implicat într-o chestiune ilegală. Sau nu plăteai impozit pe clădire. Înțelegi? Nu plăteai impozit pe salariu. Erau mai multe.

Rep.: Și acum, în 2015, ce a mai rămas?
M. B.: Din 2004, de când a fost dată legea, au rămas unele dintre ele, că nu plătești impozit pe locuință, că în funcție de terenuri poate să-ți dea zece mii de metri extravilan, dar în Sibiu niciun luptător n-are niciun metru de teren extravilan. Plus această indemnizație, că de aici ar fi scandalul. Aici e scandalul mare, că în 2004, după verificări, primeai o indemnizație care era echivalentul a 1,1 din salariul mediu pe economie. Ei, făcându-se afaceri la un moment dat cu certificatele de revoluționar, au apărut prea mulți. Înțelegi? Iar la un moment dat, Băsescu a vrut să-și facă gașcă de revoluționari...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Mircea,

Acum 9 ani

Te rog, la fiecare pahar de vodca( fie ea si saniuta), un pahar de apa,ca altfel zice lumea ca si reporterul e BEAT!
Raspunde

Mircea,

Acum 9 ani

Te rog, la fiecare pahar de vodca( fie ea si saniuta), un pahar de apa,ca altfel zice lumea ca si reporterul e BEAT!
Raspunde

Bulibasha

Acum 9 ani

Militianul tortionar Costel Cune are certificat de revolutionar.Ma intreb cine si de ce i l-a dat acestui nemernic.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Domnule Bucur, dați un exemplu și renunțați la toate foloasele materiale pe care le implică titlul de revoluționar. Până când nu veți face asta, ori că vreți, ori că nu vreți, veți fi considerat un oportunist de cea mai joasă speță.
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

In afara de famiile celor cazuti si ranitilor ramasi handicapati, nimeni nu merita foloase materiale numai penrtu faptul ca a participat la marea inghesuiala. In 21.12.1989, nici unul dintre cei iesiti in strada s-a gandit la vre-un titlu. Rusine!
Raspunde

ger

Acum 9 ani

Precum a scris si \"rosu\". SUBSCRIU ! Sunt persoane care au fost adevárati revolutionari ín acele zile la Sibiu si care nici páná azi, nu au cerut carnet / legitimatie sau alte foloase financiare !
Raspunde

alzara - participant activ

Acum 9 ani

din 21 dec ora 9 de la mag Dumbrava, N. Balcesu., P -ta Republicii (scos primul ranit -in umarul drept - din piata) -militie -ranit (decedat postop) -spital, samd. - fara certificat. Calificativul (si beneficiile) -o rusine pentru romani. Cum se poate ca 1000 de oameni sa dezrobeasca un popor? Desigur sunt victime (morti si raniti) .Restul -o mare porcarie fesenista. Mircea & Co., sa va fie rusine ! Inclusiv \"colegului liberal \" .
Raspunde

rosu@alzara

Acum 9 ani

Se pare ca am fost foarte aproape unul de celalat: pe baiatul ranit (impuscat) in umar am incercat sa-l bagam in vre-o masina, pe Mitropoliei. Si ma miram ca nimeni nu vroia sa opreasca...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus