Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

"Am doua mari proiecte"

Constantin Șovăială s-a întos la Consiliul Județean de aproape două luni. Prin pârghii politice. La început s-a plâns că nu prea are de lucru. Acum are program zilnic fixat la minut, în smartphone. A ținut să mi-l arate. Cu ce își ocupă timpul noul vicepreședinte al CJ Sibiu, aflați în rândurile următoare.
 
Reporter: Ce program de lucru aveați când lucrați ca avocat și mediator și ce program de lucru aveți acum, la CJ? 
 
C. Ș.: Vreau să precizez pentru cititorii ziarului dumneavoastră că sunt omul care este obişnuit cu un program dens, obişnuit chiar cu multă agitaţie. Consiliera de la cabinetul vicepreşedinţilor vă poate confirma că am zilnic o planificare a muncii (scoate un program zilnic pe ore, printat pe hârtie, care coincide cu cel din telefonul lui personal n. r.). Am pretenția să afirm despre mine că sunt o persoană organizată, căreia îi place ordinea și disciplina, cu finalitate lucrul bine făcut. Acest lucru l-am dobândit din fragedă copilărie, din armată. Programul de lucru este considerabil mai intens, mai încărcat la Consiliul Judeţean, în sensul că zilele lucrătoare sunt ocupate în totalitate, la care se adaugă activităţile culturale și alte activități care se desfăşoară sâmbăta sau duminica. 
 
Rep.: Este mai greu să lucrați pentru cetățeni decât pe cont propriu?
 
C. Ș.: Ambele domenii – avocatura, respectiv medierea, precum şi administraţia publică, prin funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean - presupun abordarea şi aplicarea legii, iar gradul de responsabilitate este la fel de mare. În prima categorie de profesii clienţii care erau beneficiarii serviciilor mele erau anumite persoane fizice sau societăţi comerciale, în cazul acesta spectrul problemelor de natură juridică nu este atât de larg. În cazul îndeplinirii unei funcții de răspundere în administraţia publică  îi vizează pe toţi cetăţenii judeţului.
 
Rep.: De ce ați lăsat o profesie liberală pentru munca la stat, ce v-a determinat? Multă lume fuge de administrația publică.
 
C. Ș.: Nu am abandonat avocatura, deşi momentan sunt suspendat din avocatură. Pregătirea, profesia de avocat, mă ajută foarte mult şi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Cu alte cuvinte, sub o altă formă, eu îmi continui cariera de avocat, în sensul că interpretez şi aplic legea în administraţia publică județeană.
 
Rep.: Vă folosiți abilitățile de mediator în Consiliul Județean? 
 
C. Ș.: Munca cu cetăţeanul, în folosul cetăţenilor, al comunităţii, este una provocatoare şi cu un grad ridicat de dificultate. Categoric, abilităţile mele de mediator sunt un atu şi le-am folosit în câteva situaţii cheie în interesul comunităţii. Aş evidenţia două exemple în acest sens. Primul vizează împărţirea, împreună cu domnul preşedinte, a atribuţiilor care îmi revin, demers pe care l-aș cataloga drept o mediere, o negociere. Al doilea exemplu este legat de Aeroportul Internaţional Sibiu, unde am contribuit, alături de o echipă din Consiliul Judeţean, la iniţierea unui protocol care poate avea drept consecinţă încheierea procesului care se află pe rol cu firma Max Boegl. Reprezentanţii firmei şi-au luat angajamentul să remedieze deficienţele la Aeroport pe cheltuială proprie, într-un timp determinat.
 
Rep.: Care ar fi acel timp? Problema această dăinuie de ani de zile.
 
C. Ș.: Am speranța că până la sfârșitul acestui an se va remedia deficiența la rambleul 09.
 
Rep.: Care sunt domeniile de activitate din cadrul CJ de care răspundeți și ce v-ați propus să realizați în acest mandat? Ați început spunând că nu prea aveți de lucru.
 
C. Ș.: Eu răspund de partea tehnică, de urbanism şi de investiţii. Prin Hotărârea nr. 22 din 29 ianuarie 2015 a Consiliului Judeţean, coroborată cu Dispoziţia Preşedintelui nr. 31 din 23 februarie, mi-au fost delegate atribuţii de coordonare a Direcţiei Arhitectului Şef şi Direcţiei Tehnice, Investiţii şi Patrimoniu din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean, iar dintre instituţiile arondate  Consiliului Judeţean, mi-au fost repartizat Spitalul de Pneumoftiziologie, Serviciul Public Judeţean Salvamont şi Serviciul Public „Sala Transilvania”. În acest context, la fel cum am procedat și în perioada 2009-2012, mi-am propus să am o colaborare excelentă cu toți colegii și managerii aflați în subordinea mea și împreună să realizăm ceea ce, ca și consilier județean, am susținut și am votat: proiectele de dezvoltare economică și socială a județului Sibiu.
 
Rep.: Mergeți des la Sala Transilvania, la meciurile de baschet? Faceți drumeții pe munte?
 
C. Ș.: Din când în când, nu foarte des, merg la meciuri. Uneori ajung și pe munte.
 
Rep.: Aveți vreun proiect, două, la care să țineți în mod deosebit și pe care v-ați propus să le implementați? Ceva concret.
 
C. Ș.: Am două mari proiecte. Primul se referă la reactivarea discuţiilor şi demersurilor privind construirea unui spital regional la Sibiu. Acest proiect este, as putea spune, vital pentru comunitatea sibiană. Cel de-al doilea, la fel de îndrăzneţ, este legat de construirea unui centru sportiv, social, cultural şi educaţional, la care să aibă acces toată lumea, indiferent de categoria socială din care provine. Sibiul, un oraş şi un judeţ cu pretenţii, nu are în prezent o sală polivalentă, cu terenuri impecabile de sport. Ştiu că este un proiect mare şi de aceea mă gândesc la o colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu pentru realizarea lui. Totodată, va fi nevoie, probabil, și de disponibilitate din partea comunelor limitrofe pentru identificarea celui mai bun amplasament.
 
Rep.: Proiectul spitalului este aproape de-a vârstă cu mine, cum intenționați să-l deblocați?
 
C. Ș.: Intenționez să aduc la aceeași masă persoane cu funcție din Consiliul Județean și din Consiliul Local, primăria Sibiu, în vederea stabilirii pașilor de urmat pentru a debloca acesta proiect. Cunosc proiectul, totul s-a blocat la schimbul de terenuri în Ministerul Apărării și administrația locală. Eu vreau o deblocare a lui.
 
Rep.: Și  centru sportiv sună frumos, dar unde poate el fi făcut?
 
C. Ș.: Nu în Sibiu. Trebuie căutate ternuri pe la Cristian, Poplaca, Şelimbăr... poate fi și la 5 kilometri de Sibiu, nu este aceasta o problemă.
 
Rep.: Vedeți funcția de vicepreședinte al CJ ca pe o rampă de lansare, poate pentru o funcție și mai mare în viitor?
 
C. Ș.: Orice este posibil, de aceea nu exclud această posibilitate. Realizez că funcția actuală de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu este o rampa de lansare, cum spuneți, atât în administrație, cât și în politică. Prima dată faptele să vorbească!
 
Rep.: Intenționați să candidați la primăria Sibiu?
 
C. Ș.: Nu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

un sibian

Acum 9 ani

inca un incompetent...ca si cum nu erau destui la CJ Sibiu!
Raspunde

vai

Acum 9 ani

mai ales pt k nu esti ales de alegatori ar fi mai bine sa ai proiecte de disparitie din politica impreuna cu seful tau cindrea...la parnaie cu voi incompetentilor..
Raspunde

eu sb

Acum 9 ani

Este acest articol \" martorul \" care , peste timp il va incrimina pe Sovaiala ... ce scuze va invoca atunci, mai bine isi propunea sa faca un canal navigabil Sibiu-Bucuresti ca oricum nu se va reaiza...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus