Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

“Multumim, domn’ profesor". Elogiile si reactiile lumii baschetului sibian dupa retragerea omului sinonim cu istoria lui CSU Sibiu

S-au scurs 44 de ani de când a prins viaţă cea mai titrată echipă a oraşului, CSU Sibiu. 44 de ani în care jucătorii, antrenorii şi maseurii au preferat să migreze de la un club la altul. 44 de ani în care s-au schimbat generaţii şi au trecut pe la club jucători de toate originile, de la americani la sârbi pănă la croaţi şi lituanieni. Însă, un singur om a rămas neclintit în toţi aceşti ani, fie că a fost vreme bună, fie că a fost vreme rea. Mircea Vulc nu a îmbrăcat tricoul, treningul sau costumul altui club, ci a jucat şotronul vieţii, la cel mai înalt nivel, pentru o singură echipă, pentru un singur oraş, oraşul natal, oraşul de suflet, Sibiu. “Un om care era gata să sacrifice totul pentru o idee. Cu bune şi cu rele”, o spune chiar Flaviu Stoica, cel care a îndrăznit să creadă, acum 44 de ani, că un sport inventat de americani ar putea să aducă glorie Sibiului.

Unii l-au iubit pentru felul său de a fi, alţii pentru ceea ce a făcut pentru ei, iar unii nu l-au plăcut deloc. Dar nimeni nu va putea şterge cele două titluri de campion imprimate în analele baschetului sibian, singurele din istoria sporturilor de echipă din Sibiu, cât şi disputele cu C.F. Barcelona, Knnor Bologna sau Banka Osijek din cupele europene.

Joi, 12 martie 2015, Mircea Vulc decidea să se retragă de la clubul căruia i-a fost loial încă de la înfiinţare şi pentru care a strâns mereu din dinţi şi a mers mai departe. Un comunicat trimis de către club suna sec: “Mircea Vulc a decis să se retragă”. Timpul se oprea în loc şi parcă cei 44 de ani se derulau pe repede înapoi, cu viteza luminii. Se întâmpla a doua zi după ce echipa rata obiectivul propus înaintea sezonului, accederea în play-off. Vestea a surprins baschetul sibian, prin importanţă şi magnitudine. Deşi suporterii i-au cerut demisia de la conducerea clubului, cu o seară înainte, la sfârşitul meciului cu CS Gaz Metan Mediaş, şansele pentru un astfel de deznodământ erau destul de mici.

Turnul Sfatului vă prezintă, într-un material eveniment, opiniile unora dintre cei care au avut onoarea de a colabora cu omul de care se leagă întreaga istorie a lui CSU Sibiu şi reacţiile vizavi de decizia sa de a se retrage din activitate.

Flaviu Stoica, profesorul care a înfiinţat clubul, într-o perioadă în care totul era interzis, chiar şi visele, şi care i-a predat ştafeta imaginară lui Mircea Vulc, la finalul anului 1990, se arată mâhnit de ceea ce i se întâmplă fostului său elev.

“Păcat ca un om ca el să iasă pe uşa din dos. Nu e în regulă ceea ce i se întâmplă. În momentul în care am aflat, am vorbit cu el şi era foarte hotărât, era cu nervii la pământ şi nu mai rezista să planeze o activitate de foarte multă vreme. Omul acesta, chiar dacă nu a fost un jucător deosebit, a fost un sportiv loial Sibiului. L-am ales ca antrenor succesor pentru că era omul care era în stare să sacrifice orice pentru această activitate. N-am avut nevoie să las pe cineva care la primul zid care i se ridică, să zică că nu-l poate escalada şi să renunţe. Aveam nevoie de oameni luptători, foarte ambiţioşi, care să treacă prin zid, nu să se oprească. Acesta este Mircea Vulc, un luptător, un orgolios, într-un fel, dar aşa îi stă bine unui om care vrea să facă performanţă. Și a făcut: două titluri naţionale, antrenorul echipei naţionale, vicepreşedintele federaţiei, cetăţean de onoare al oraşului. El a cules cam tot ce se putea culege din performanţa sportivă şi s-a zbătut pentru partea financiară a clubului. Știu că a rămas cam singur şi s-a zbătut să rămână pe linia de plutire. Mircea Vulc a avut obligativitatea de a aduce jucători, dar ce vină să aibă el că tactic  nu se face aproape  nimic, în apărare se luptă când se vrea şi cum se vrea, că alţi jucători sunt supăraţi că nu intră minute în joc? Asta e vina tehnicianului. Perisic a avut măcar bunul simţ şi când a văzut că nu se poate a plecat. Dar ca totul să cadă în cârca lui e foarte urât.

Um om care să sacrifice totul, cum a fost Mircea Vulc, pentru o ideea, este greu de găsit. Cine vine în locul lui va da de greu, în momentul în care va da de greu oamenii sunt obişnuiţi să-şi ia geamantanul şi să plece. Va fi foarte complicat. Eu n-am înţeles cine şi de ce a vrut neapărat capul lui Mircea Vulc. E păcat. Foarte bine, nu l-au mai vrut antrenor, bine, s-a dus conducător. Dar, de aici, să asociezi toate relele din baschet cu Mircea Vulc este deja prea mult. Este foarte complicat de acum încolo. A fost cea mai proastă idee să-l omori pe omul acesta acum. Păcat, Mircea îşi are şi păcatele sale, însă mereu a vrut binele echipei”.

Darnell Clavon, fostul căpitan al lui CSU Sibiu, ce a evoluat între 2004-2008, şi fostul antrenor al echipei între 2009-2010: “A fost, este şi va rămâne un tată pentru mine. Tătăl meu român. M-a tratat cu respect când am venit să trăiesc într-o ţară străină şi a făcut pentru mine mai mult decât mă aşteptam. M-a făcut să mă simt precum fiul său şi m-a muştruluit părinteşte ori de câte ori meritam. A fost corect, şi-a iubit jucătorii şi jucătorii l-au iubit pe el. Toţi îşi doreau să câştige şi toţi luptau pentru el, pentru că merita asta. El a făcut foarte multe lucruri frumoase pentru mulţi oameni. Din afară, publicul, nu va şti niciodată ce persoană minunată este. Dar apropiaţii lui ştiu asta în fiecare zi. Generos, iertător, înţelegător şi amuzant. Este o ruşine că a fost nevoit să se retragă, pentru că voiam ca fiul meu, Davian, să joacă pentru el, peste patru ani, dar şi acum îmi doresc ca într-o zi să îmbrace tricoul lui CSU Sibiu. Însă, eu am fost binecuvântat ca Mircea Vulc să facă parte din viaţa mea. Este un om de pus la rană. O întâmplare care arată cât de minunat este a avut loc într-un meci de ziua mea. Când mi-a pregătit un moment de neuitat, cu artificii şi lumini în sală. Îi urez toate cele bune în viaţă”.

Octavian Popa Calotă, actualul jucător al lui CSU Sibiu şi fostul elev al lui Mircea Vulc: “Sincer să fiu, nu mă aşteptam la o asemenea decizie, în momentul de faţă, dar din câte am înţeles, domn’ profesor a avut tensiune foarte ridicată după meciul cu Mediaş, lucru care-i punea viaţa în pericol. Atunci înţeleg pe deplin decizia sa…Nu am multe informaţii, aşa că nu vreau să vorbesc prostii. Cert este că acest om a fost alături de echipă timp de 44 de ani, ceea ce mi se pare incredibil…Mi se pare aproape imposibil, dar totuşi a reuşit. A făcut istorie cu echipa aceasta, a ajutat baschetul românesc.

De la început mi s-a părut un om exigent, care nu se mulţumea decât cu perfecţiunea. Cu anii, am început să-l cunosc mai bine şi mi-am dat seama că este un om cu suflet mare şi mai important decât atât, un om de cuvânt. Nu pot să spun că mi-a făcut viaţa mai uşoară, ba din contră, el m-a călit ca să spun aşa. Nu îţi oferea nimic pe nemeritate, dar dacă el considera că meritai ceva, aveai tot sprijinul posibil. Un lucru ştiu sigur, echipa aceasta e viaţa lui. Cu siguranţă nu a fost o decizie uşoară din partea sa.

Momentele mele preferate cu dânsul au fost discuţiile lungi pe care le purtam, de obicei, la drumul de întoarcere din deplasări. După o victorie îmi spunea tot felul de poveşti şi îmi făcea plăcere să-l ascult. Cel mai important lucru de menţionat este că mă aflu în baschet datorită dumnealui şi pentru asta o să-i rămân întotdeauna recunoscător”.

Horaţiu Floca, fostul manager sportiv şi actualul preşedinte al clubului: “CSU Sibiu a fost, este şi va fi copilul de suflet al omului Mircea Vulc. Când petreci atâta timp în acest domeniu nu mai poţi spune că este job, atunci este pasiune, iubire, sacrificiu, dependenţă, este practic o viaţă de om. Am petrecut 12 ani alături de Mircea Vulc, au fost momente speciale, momente frumoase, momente dificile dar am trecut prin toate, fiecare moment ne-a facut mai puternici, ne-a apropiat şi mai mult, ne-a făcut să fim o echipă. Am învăţat multe lucruri de la domnia sa, atât despre fenomenul baschet, cât şi despre viaţă, dar mai ales despre CSU Sibiu. Cel mai elocvent lucru pe care l-am învăţat a fost că CSU Sibiu nu este şi nu poate fi doar un loc de muncă, CSU Sibiu este trăire, spirit, pasiune şi devotament!”.

Alexandru Rubint, campion cu CSU Sibiu în anul 1999: “Nu mă aşteptam să ia această decizie, am fost surprins. Nu este o situaţie plăcută şi îmi pare rău că s-a ajuns la această situaţie în care echipa nu a mers deloc bine anul acesta şi, ca după atâţia ani, să se retragă. Lotul părea că este bun, dar nu au confirmat jucătorii. Am avut o relaţie normală cu dumnealui, una de respect, fără probleme. Domnul Vulc este un luptător, o fire ambiţioasă, care s-a zbătut pentru binele echipei şi e neplăcut să fie nevoit să se retragă. Din păcate, nu tot timpul i-a ieşit cum a vrut. Cât timp am jucat sub comanda sa, ştia mereu să ne motiveze, să-şi facă echipa să dea totul pe teren, să ne bage în priză. Si reuşea, dovadă că au fost şi rezultate la echipă atunci. Cel mai frumos moment alături de domn’ profesor a fost când am câştigat titlul în 1999, exact în primul meu an la echipă, şi vreau să-i mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru clubul acesta”

Laurenţiu Buduleci, membru în Consiliul de Administraţie al lui CSU Sibiu “Nu trebuie să petreci mult timp în preajma lui Mircea Vulc pentru a ajunge să iubeşti baschetul. Omul acesta trăieşte pentru baschet şi a dat totul pentru acest sport. Baschetul sibian există şi azi, la 44 de ani de la înfiinţarea echipei, datorita lui. Oamenii de aici au înţeles frumuseţea baschetului datorită perseverenţei, încăpăţânării de a nu se da bătut niciodată, puterii de a se ridica după fiecare nerealizare şi insistenţelor sale neobosite. Mircea Vulc nu e doar un nume de referinţă în baschetul sibian, ci şi la nivel naţional. Să ne amintim de rezultatele notabile înregistrate cu echipa de seniori a României. Eu îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru baschet, sunt mândru că îl cunosc şi fericit că ne-a insuflat pasiunea lui atâtor oameni, şi mă refer aici la toţi cei care susţin echipa de baschet CSU Atlassib Sibiu. Trebuie să recunoastem cu toţii că Sibiul este un oras al baschetului datorită lui Mircea Vulc”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

7 comentarii

yyyyy

Acum 9 ani

bai nu piti s-a faci din *** bici si sa-si pocane ,omul asta [vulc] atrebuit s-a inventeze ca echipa s-a mai existe si a tinuto aproape 30 de ani in topu echipoelor fruntase ,s-a nu se intimple si cu baschetu ce s-a intimplat cu fotbalu ,handbalu ,volei ,rugby etc ,ba problema este banii si cum in sibiu si judet nu baga nimeni bani in sport e grav ,s-a nu ajungem in scurt timp sa-l regretam pe vulc cum regretam pe milucu ,,badean ,si multi alti care s-au zbatut pentru sportu de performanta in sibiu
Raspunde

Sasu

Acum 9 ani

Flaviu Stoica stie ce spune \"Păcat ca un om ca el să iasă pe uşa din dos \" din pacate si ziarul Dvs. a contribuit la asta.
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Ai lacune majore in exprimare. Topul echipelor fruntase inseamna locul 1, ce naiba noi in ultimii 16 ani ne-am chinuit, am ratat si playoff-ul si abia am ajuns intr-o amarata de semifinala intr-un an. Daca la tine asta inseamna sa fi intre echipele fruntase inseamna ca nu intelegi ce inseamna performanta.
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Brasovul e de vina fiindca saboteaza Sibiul prin deconcentrate! Nu -I asa analfabetule sportiv?
Raspunde

@4

Acum 9 ani

Cel de la 1 nu e analfabet sportiv...ci e un sas coclit betiv!
Raspunde

io

Acum 9 ani

Bai Clavoane, mosu ti-a facut cadou de ziua ta artificii si tort si toate celea an de an? Nu cumva suporterii din banii lor de buzunar au facut toata treaba asta? Sau asta tu nu sti,si-a luat bosorogu asupra lui si meritu asta...halal om... Dintre actuala conducere doar Laurentiu Buduleci ce eai breaz,in rest petarde.
Raspunde

varza

Acum 9 ani

Varza Vulc, varza turnul sfatului care scrie la comanda si varza ala de la 1 care nici liceul nu il are. Urmariti mai indeaproape forumul suporterilor de pe csufans.sibiul.ro. Acolo scriu si fostii mari jucatori si se stiu toate secretele echipei. Mai usor cu asa elogii desantate ca nu e cazul. Dar na cand se plateste se scriu ode.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus