Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Tara de nebuni

Ani de zile Fiscul a frecat duda. Bă, dar într-un stil complet miserupist. Paradis fiscal mai ceva ca în Cipru. Puteai cumpăra facturi la orice colț de stradă, șmenarii cunoscători cu cifrele erau adevărați belferi. Controalele se încheiau cu clasicul „trebuie neapărat să vă dăm o amendă” sau cu șpăguța de rigoare și Doamne-Ajută. Problemele se rezolvau din pix și toată lumea trăia fericită, inspectorii fiscali își sorbeau liniștiți cafeaua de la 8 la 4 și aia era. La un moment dat s-a închis robinetul bucuriei colective și a început strechea.

Sub un nou set de reglementări Fiscul a trecut de la dolce far niente la cealaltă parte a baricadei, cea în care taie în carne vie. Fără comentarii, fără drept de apel, fără reglementare.

Cea mai imbecilă măsură luată vreodată în fiscalitatea românească asta mi se pare. Să închizi o firmă instantaneu, cu lacăt pe ușă și poster de „suntem șmecheri, i-am închis” lipit pe geam. E măsura din care nimeni, dar absolut nimeni nu are de câștigat. În 30 de zile cât e standardul închiderii orice firmă din lumea asta poate da faliment. Pe angajați nu îi interesează că firma e închisă, pe furnizori îi doare în cot, încasări nu mai poți face, plățile te vor sugruma și afacerea ta s-a dus pe apa sâmbetei. Să te judeci? Cine e nebun să își piardă trei ani prin tribunale? Iar fiscul ce câștigă? Încasează amenda invariabilă și apoi...? Taxele încasate pe luna respectivă s-au dus, șansele ca firma să nu se redeschidă sunt mari, toată lumea are numai și numai de pierdut. Da, e foarte adevărat că fenomenul ăsta trebuia stârpit. E la fel de adevărat că de când s-a zvonit prin târg că se închid firme toată lumea a început să tragă de tine ca să îți dea bonul. Dar, pe de altă parte, nu am nici cea mai mică urmă de încredere că acest abuz de autoritate nu va fi dus la extrem. Pentru că angajații români cu cel mai mic iz de control în fișa postului au tendința să se creadă mici Dumnezei. E chiar atât de greu să găsim la un moment dat în țara asta și un echilibru? 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 394

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

10 comentarii

Anaf

Acum 9 ani

Ba, Bogdane! Esti un mare dobitic. Pai daca esti in regula de ce sa-ti fie frica? Sa inchida oe toti care nu respecta kegea
Raspunde

Sebastian

Acum 9 ani

Prietene, Bogdan vorbeste de echilibru. De aceea sunt amenzi. Inchizi un magazin, firma , ce o fi, cand dai peste probleme mari, nu ca a dat diferenta in casa de 40-50 lei. Da-i amenda, daca se repeta, creste amenda, daca se repeta iar, inchide-l, dar ceea ce aud zielel astea e mai rau ca in vestul salbatic.
Raspunde

pacient

Acum 9 ani

Vreau sa vad primele cabinete medicale, stomatologice, laboratoare de analize INCHISE!!!! 90% nu dau bonuri fiscale!!!!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Trebuie să fii tâmpit rău să-ți omori vaca care îți dă lapte.
Raspunde

@3

Acum 9 ani

ai mare dreptate!!! nu mai vorbim de frizerii, etc.
Raspunde

LaFlemme

Acum 9 ani

@3@5 nu mai vorbim de cabinete stomatologice, PFA-uri si cei care vand legume la colt de strada.
Raspunde

Je

Acum 9 ani

@1 . eu fac afaceri in alimentatie publica si pot sa te asigur ca e imposibil sa indeplinesti conditiile legii asteia tampite,asa ca Bogdan nu e dobitoc deloc cand spune ca-i e frica! intra si tu in afaceri lasa bla bla-urile si mai vorbim
Raspunde

@je

Acum 9 ani

@je. Imi dau seama ce fel de afceri faci... Black. Nu mai poti fura. Ce e asa de greu sa ai casa de marcat cu scaner? Cu jurnal electronic? Vrei sa soui ca cei de la Auchan nu au aceiasi problema? Sunt convins ca la acele magazine de care ziceti voi, bonurile sunt date din cand in cand.
Raspunde

@je

Acum 9 ani

Nu poți să respecți condițiile legale, înseamnă că nu e pentru tine afacerea. E simplu. Nu putem cu toții să ne facem legile așa cum ne convine. De aceea sun reguli, să le respecte toți. Cei șmecheri...la revedere, sau la sapă.
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Pai daca ai o afacere, cum draq sa dai bon fiscal daca 75% din marfa care ai adus-o in magazin e fara acte...chiar asa tampit nu poti sa fii!Aici e buba si de aceea se acceptau pana acum amenzile care erau mai mici decat valoarea evaziunii fiscale...acum se schimba totul..nu stiu insa cat dureaza acest mic razboi ca si depozitele financiare acumulate in timp de cei care controleaza sunt pe terminate!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus