Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Constantin Necula: Preotii nu au ce cauta in politica de partid, dar nici nu pot ingadui unor partide sa fure imaginea Bisericii

Părintele Constantin Necula susține în cadrul răspunsurilor la cele trei întrebări propuse de cititorii Turnul Sfatului că Biserica Ortodoxă nu beneficiază în media de prezentarea acțiunilor sale cu caracter social. ”Un exemplu simplu. S-a tot strigat despre implicarea redusă a Bisericii Ortodoxe în asistența socială iar când în Raportul pe 2014 al Patriarhiei Române s-a consemnat cifra de 19,3 milioane de euro la rubrica asistență socială,  toată presa a tăcut. De ce?”, se întreabă părintele Necula.
 
Întrebările și răspunsurile le puteți citi aici:
 
Întrebarea 1: Biserica ortodoxă face politică?
Constantin Necula: Da. Politică socială, educațională, relațională și refuză să reducă politica doar la sprijinul politicienilor, așa cum cred unii că ar trebui să se comporte. Un exemplu simplu. S-a tot strigat despre implicarea redusă a Bisericii Ortodoxe în asistența socială iar când în Raportul pe 2014 al Patriarhiei Române s-a consemnat cifra de 19,3 milioane de euro la rubrica asistență socială,  toată presa a tăcut. De ce? Pentru că, ni s-a spus, Biserica nu are o politică financiară transparentă. Și sunt bani băgați numai în proiecte de asistență socială propriu-zisă. La valul anticlerical și anticreștin la care este supusă societatea românească este vizibil că Biserica trebuie să se implice politic, altfel cine-i va reprezenta interesele morale, educaționale ori naționale în structurile Statului? Adică să-și crească politicienii și oamenii de cultură politică. Personal cred că preoții nu au ce căuta în politica de partid, dar nici nu pot îngădui unor partide să fure imaginea Bisericii ca să-și pavoazeze campaniile. Ultima, la prezidențiale, ar merita analizată profesionist și s-ar vedea că lucrurile nu stau chiar așa cum le-a prezentat presa „de partide”, imflamată pe știri insulare, uitând că biserica este mai amplă decât unul sau altul dintre ierarhi, unul sau altul dintre preoți. E important de asemenea de subliniat că Biserica Ortodoxă nu înseamnă numai clericii săi, ci și laicii care o alcătuiesc. Ori, sper că suntem realiști, ortodocși avem în toate partidele. Biserica, oricât de mult nu le va conveni comentatorilor de pripas, este un factor decisiv de echilibru. 
 
Întrebarea 2: Ce preferați dumneavoastră ca om, ”consumationismul” catolic al vestului sau ortodoxismul ”cu cizma pe gât” de tip rusesc?
Constantin Necula: Nici consumismul nu este specific catolicismului și nici „cizma pe gât” nu este un sistem  specific ortodoxiei ruse. Ele se manifestă, din nefericire, în spații mult mai largi și personal nu cred că pot prefera ceva între rău și rău. Catolicismul se impune prin alte valori decât ale consumismului, iar ortodoxia rusă este valoroasă prin cu totul alte valori, decât prin momentul acesta de criză legat de prea marea apropiere a politicului de aria de slujire a Bisericii. Să nu uităm că și Biserica Ortodoxă Rusă iese după un gulag prelungit, că exercițiul implicării ei în aria democraticului a fost un intermezzo istoric de doar 10 ani (1982-1992), cu mult mai puțin decât în cazul BOR. Prefer libertatea de a fi ortodox român, în respect față de toate ale Ortodoxiei și admirând reușitele pastorale ale celorlalte fațete ale creștinismului, fără invidie și ură. Cu decență și muncind mai mult.
 
Întrebarea 3: Ce-i lipsește ortodoxismului românesc, ca să fie punct de reper, eventual și punct de inspirație pentru alte culte? Apusene ori răsăritene...
Constantin Necula: Să fie cunoscut de către români. Inclusiv întrebarea denotă o puțină cunoaștere a realității relațiilor dintre Ortodoxia românească, nu ortodoxism- care este un curent literar ori filosofic legat de Ortodoxie, dar nu Ortodoxia, și celelalte culte creștine. Ortodoxia românească inspiră în iconografie, viață monahală, cercetare teologică de calitate, calitatea factorului uman implicat în pastorație. Ortodoxia românească la o lectură corectă și coerentă, așa cum o practică cercetătorii altor culte ri religii, este impresionantă prin particiarea credincioșilor la Liturghie, prin calitatea învățământului confesional- și aici mă refer inclusiv la ora de religie. Și prin calitatea ecumenică reală a demersurilor sale. Nu am văzut un rând în presa românească cu privire la exercițiul ecumenic al alegerii unui președinte de altă confesiune decât ortodoxă și dintr-o minoritate națională și nici despre faptul că în 92,6 % din susținătorii prezenței orei de religie în școală aproape 6, 9% sunt de altă confesiune decât ortodoxă. Nu. Interpretarea corectă a Ortodoxiei nu se poate face jignind, manipulând și umilind la nesfârșit munca unor oameni. Inclusiv rezistența la tăvălugul comunist și la incongruenta acțiune a pseudo-umaniștilor de azi este prilej, știu ce zic, de inspirație pentru mulți dintre confrații noștri de alte confesiuni. Cred că cea mai mare greșeală a ortodocșilor este că nu vorbim mai mult despre ceea ce facem și îngăduim prea mult să fim tratați ca un produs de interese și nu ca un fundament al libertății de a fi creștini. Ortodoxia nu este un produs second hand al culturii naționale, ci fundamentul ei. Lipsa de cunoaștere a Ortodoxiei vine din lipsa de cultură națională a combatanților pe frontul mediocrizării informației, manelizării conceptelor și virusării cu fals a realității. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

merde

Acum 7 ani

Asta-i propagandistul masonilor deghizat in popa. Face propaganda pentru ecumenism si pentru protestantul Iohannis.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 7 ani

Celor care au adresat alte intrebari,neacceptate in finala,le recomand site-ul Secretariatului de Stat Pentru Culte:***www.culte.gov.ro/detaliu-noutati/vrs/IDnews/15 , unde ar putea gasi raspunsuri.Rog \'\'corectorii\'\' TS sa nu cenzureze adresa web,este oficiala,a unei structuri a Guvernului Romaniei.
Raspunde

credincios

Acum 7 ani

BOR ar trebui sa faca un cinema multiplex, nu politica!!
Raspunde

Johannis

Acum 7 ani

Unele dintre urgiile moderne, sunt: RELIGIA si POLITICA, indiferent de cult/partid...
Raspunde

bebe

Acum 7 ani

Acuma am inteles, de ce primarul Maricuta a primit distincţia “Crucea şaguniană pentru mireni” . primarul lea dat pamant,pamantul a fost despagubit de CNARD,sa facut o nou biserica ,unde merg mai multi enoriasi si maricuta reales. ce bine ca biserica a fost pusa in posesie pe calea cea pietroasa pentru centura sibiului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus