Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Medicii sibieni revoltati de ineficienta sistemului de validare a cardurilor. "Se blocheaza continuu si ajungi sa faci o consultatie pe ora"

Utilitatea cardului de sănătate, obligatoriu din 1 mai, este o utopie, spun medicii de familie sibieni, după ce luni s-au trezit cu zeci de pacienţi nemulţumiţi de faptul că nu îţi puteau obţine reţeta. Problemele au apărut, spun ei, de la primele utilizări ale cardurilor, când sistemul s-a blocat şi „râmânea nefuncţional 20 de minute, apoi se debloca pentru cinci minute şi tot aşa”.

„Cu sistemul merge foarte greu, s-a blocat ieri continuu şi dădea mereu eroare cu card invalid. Am avut ieri o pacientă, am reuşit să îi fac reţetă că a mers cardul, azi când a revenit cardul nu a mai putut folosit căci scria card invalid. Iar asta s-a întâmplat la cabinetele tuturor colegilor pe care i-am sunat. În plus nu ne-au dat instrucţiuni de folosire a cardului în sistem, ne-am sunam unii pe alţii şi ne dădeam cu părerea oare cum ar fi mai bine să facem. Până la urmă ne-am descurcat dar când să lucrăm sistemul era blocat. Ieri am reuşit să fac opt pacienţi în trei ore, deci e grav. Dar am avut colegi care au făcut de la 8:00 până la 10:00 doar doi pacienţi, deci unul pe oră. E jale, aşa nu se va putea lucra”, spune medicul de familie Ramona Bozan.

Medicii se plâng şi de faptul că procesul de întroducere a datelor în sistem este lung şi le scurtează considerabil timpul alocat direct pacientului.

„Am stat ieri cu ochii numai în calculator, să fac reţete, nici nu am ştiut că sunt medic, aveam impresia că sunt informatician. Ori eu vreau să fiu medic, asta e meseria mea, să consult pacienţi nu să râmân opt ore în faţa calculatorului. Şi când l-am văzut pe preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea declarând cu atâta lejeritate, la televizor, că e totul ok şi sistemul merge, m-au luat tot dracii. Păi îl învit să meargă la cabinetul unui medic de familie şi să vadă la faţa locului cât de bine merge, înainte să facă declaraţii”, a mai spus medicul sibian.

Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 906

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

Normal ca e ineficient sistemul de validare al cardurilor de sanatate daca nu avem un cinematograf multiplex in oras!
Raspunde

Dan

Acum 8 ani

Introducerea cardurilor este foarte necesara si singura modalitate de a face ordine in sistem. Eu sunt medic in Germania unde cardurile sunt introduse de multi ani. Si aici a fost haos la inceput dar cu timpul s-a rezolvat si acum functioneaza totul foarte bine, in conditiile in care reteaua de internet in Germania este mai slaba decat in Romania. Trebuie putina rabdare si buna vointa. Marea problema va fi cu plata medicilor in primele 2-3 luni pana v-a functiona sistemul. Ei vor consulta mai putini pacienti din cauza sistemului si automat vor primi mai putini bani. Cred ca problema se poate rezolva prin plata in sistem pausal al medicilor pana la rezolvarea problemelor de sistem.
Raspunde

Dudu

Acum 8 ani

Poate in Germania a fost ok, aici totul e o gluma proasta. La fel cum a fost si reteta electronica, la fel cum este si cardul de sanatate si la fel cum va fi si DES-ul. Ideea poate ca a fost una buna insa aplicarea ei a fost un esec rasunator. De cati ani a fost introdus SIUI-ul la casele de sanatate si inca nu e functional? CJAS-urile inca lucreaza cu vechile programe. Cati bani s-au pompat in SIVECO si probleme sunt uriase. Medicii au dreptate, datoria lor e aceea de medic nu de operator calculator.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus