Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-3°C

Colegiul Agricol, pe strazile orasului: "dovediti-va crestinatatea!". Directorul, din birou: "va trebui sa ne mutam" | Foto-video

Mai bine de 350 de elevi ai Colegiului Agricol din Sibiu, însoțiți de profesori și câțiva părinți, au participat joi după-amiaza la un marș de protest împotriva planurilor de mutare a sediului instituției de învățământ, aflat acum pe strada Banatului. Protestatarii au trecut doar pe lângă sediul Inspectoratului Școlar Județean, de unde s-au îndreptat către Primăria din Piața Mare. ”Nu ne comasați, nu ne desființați!”, ”Și noi suntem elevi!”, ”Agricol, în pericol!”, ”Nu discriminați!” și ”Opriți abuzul!” au fost printre lozincile strigate pe traseul care a inclus Parcul Cetății și strada Arhivelor. După puține minute petrecute în fața sediului Primăriei, coloana s-a îndreptat către sediul administrativ al Parohiei Evanghelice, care se află în Piața Huet. Aici, repertoriul protestatar a inclus și  ”Dovediți-vă creștinătatea!”, ”Nu ne dați afară” și, mai ales, ”Creștinii se ajută!”.
La fel ca și în fața Primăriei, planurile prevedeau petrecerea a doar câteva minute în Piața Huet. Lucrurile s-au schimbat, însă, deoarece în întâmpinarea protestatarilor a ieșit Kilian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice, care a invitat câțiva reprezentanți la discuții. Înainte de aceste discuții, unul dintre protestatari a ținut să îi prezinte prim-preotului și steagul pe care îl flutura. ”Este stema Casei Regale a României, care încă este activă și susține interesele României. Cu toții am suportat comunismul, care ne-a adus în situația asta”. De menționat că, alături de elevii Colegiului Agricol ”D.P. Barcianu” Sibiu s-a aflat și un grup de elevi francezi.

  • Protestul vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, profesorii Colegiului Agricol au aflat că, din vara acestui an, nu le va mai fi prelungit contractul de închiriere pentru clădirea în care funcționează. Aici ar urma să se mute Liceul de Artă, al cărui sediu de pe strada Alexandru Odobescu ar servi extinderii Colegiului ”Samuel von Brukenthal”, unde au loc ore și după-amiaza. Proprietar al tuturor celor trei clădiri este Parohia Evanghelică, ai cărui reprezentanți spun că discută despre această rocadă de câțiva ani și că au notificat autoritățile locale încă din iulie anul trecut asupra faptului că nu vor mai prelungi contractul pentru Colegiul Agricol.

”Gândesc proiecte prin care să implicăm Parohia Evanghelică”

Liderul protestatarilor, profesorul Ioan Daniel Toader, spune că marșul se vrea ”doar un semnal de alarmă” și vorbește despre proaspete planuri de viitor alături de reprezentanții Parohiei. ”Acest marș nu este gândit ca un obstacol între noi și părțile implicate în ceea ce se întâmplă la Colegiul Agricol. Este doar un semnal de alarmă. Dorim să atragem atenția asupra noastră. Sperăm într-o abordare evanghelică din partea Bisericii Evanghelice. Dorim să prelungim contractul cu Biserica Evanghelică. Ai mei colegi gândesc proiecte prin care să implicăm Parohia Evanghelică, ce nu este chemată doar să susțină existența Colegiului Agricol, ci este chemată de acum înainte să fie părtașă la dezvoltarea Colegiului Agricol”, declară Toader.
În schimb, elevii sunt categorici în declarații. ”Protestăm împotriva desființării și pentru că ne dau afară. Pentru că Biserica Evanghelică ne dă afară. Așa ne-au spus profesorii, așa am aflat din ziare, de peste tot. Și Primăria ne dă afară. Nouă aici ne place, aici vrem să ne continuăm studiile. Credem că vom avea succes”, au afirmat elevi chestionați de reprezentanții Turnul Sfatului.
Pe de altă parte, unii dintre profesori au recunoscut că protestul lor apare și pe fondul unei insuficiente comunicări din partea instituțiilor locale. ”Dorim să ne putem continua activitatea și nu o să mai avem unde. Se pune problema pierderii spațiului sau disipării claselor ceea ce mi se pare cel puțin incorect. Informații oficiale nu prea sunt. Adică ceva «vom vedea»…”.
În fine, profesorul Daniel Bădilă, tot de la Colegiul Agricol, speră în rezolvarea situație, în sensul ca acest Colegiu să nu fie nevoit să își mute sediul”. ”Problema a început în momentul în care cei de la Arte au intrat la noi în școală și au spus «noi o să ocupăm această clădire în 2-3 săptămâni, o lună». Nu am știut nimic, nu ne-a informat pe cale oficială nimeni și am zis «nu se poate». Înlocuiesc un elev cu un alt elev? Nu se poate! Fiecare avem aceleași drepturi, nu e mai presus un elev de la oricare alt liceu decât unul de la noi. Lucrurile acestea nu se pot întâmpla chiar așa”.

Directorul Colegiului Agricol: ”până la urmă, Colegiul va trebui să se mute”

Muguraș Popescu, directorul Colegiului Agricol, nu a făcut parte din cei care au protestat pe străzile orașului. ”Nu am fost, dar nu înseamnă că nu sunt de partea colegilor mei și nu le-am dat girul. Eu ca director al unei instituții aș fi avut o problemă: directorul reprezintă «patronatul», adică Inspectoratul Școlar. Sunt obligat să respect legea. Dar interesul meu este același ca al colegilor mei, și eu câștig, precum și eu pierd ca și ei”, a declarat Popescu.
În viziunea lui, rezolvarea pe moment a chestiunii ține, de fapt, de Liceul de Artă. Contractul de închiriere pentru acest spațiu are termenul final în vara lui 2017. ”Eu am încredere în declarația doamnei primar susținută în ședința de Consiliul Local, potrivită căreia nu consideră legal și normal ca o școală, respectiv Liceul de Arte, care are contract până în 2017 să fie mutată din locația pe care o ocupă. Automat, dacă ei nu sunt mutați, nu suntem mutați nici noi”.
Dar, mai arată directorul, în cele din urmă Colegiul Agricol tot va trebui să părăsească spațiul de pe strada Banatului.
”Da, consider că, până la urmă, Colegiul va trebui să se mute, nemaiavând contract și nemaifiind nici interes pentru prelungirea acestui contract. Poate, așa cum spunea doamna primar, dacă se va respecta acel contract încheiat pentru Liceul de Artă să beneficiem și noi. De un an de prelungire, de doi. Dar tot acolo va trebui să se ajungă, la găsirea unei locații de durată, în care noi să ne putem desfășura activitatea, nu așa, de azi pe mâine, cu sabia lui Damocles deasupra capului”.
Muguraș Popescu susține că a gândit variante pentru viitorul Colegiului. ”Vreau să solicit o discuție cu domnul inspector general școlar, în vederea găsirii unui spațiu. Eu am o soluție de rezervă - pe care o țin deocamdată pentru mine, dar am mai spus-o câtorva - pe care o să o prezint domnului inspector general”.

Nu se pune problema desființării

”Am fost în audiență la prefect și mi-a spus că nu se poate așa ceva. Nu se poate desființa așa o unitate de învățământ. Vreau să ajung și la Ministerul Educației, în audiență la unul dintre secretarii de stat, dacă se poate, pentru a se vedea cum se poate vorbi despre desființarea unei verigi din lanțul agricol național”, mai afirmă directorul Colegiului.
Că nu va mai fi prelungit contractul de închiriere, Muguraș Popescu spune că a aflat recent. ”Am aflat acum aproximativ trei săptămâni, când domnul inspector general Firu ne-a convocat pe mine, pe doamna directoare a Liceului Carol, pe domnul director al Liceului de Arte și pe domnul director adjunct al Liceului Independența. Atunci am văzut singura hârtie oficială, emisă de Parohia Evanghelică înspre Liceul de Artă, prin care aceștia erau anunțați că se vor muta în spațiul ocupat acum de noi. Mai apoi, acum aproximativ zece zile – două săptămâni, am trimis Serviciului Școli din cadrul Primăriei o solicitare de prelungire a contractului de comodat pentru spațiul de pe Banatului, pentru că din 2009 noi avem un astfel de contract cu Serviciul Școli, care la rându-i are un contract de închiriere cu Parohia. Prin 20 și ceva am primit un răspuns că nu se mai dorește prelungirea acestui contract de închiriere”.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Noi...

Acum 6 ani

Biserica asta Evanghelica va trebui sa faca obiectul unei cercetari DNA, ceva gratii tot vor lustrui mai marii parohiei in curand... Asta nu e Biserica !!!
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Nu cred ca au ce sa lustruiasca pt ca cladirile si terenurile de sub l-i se cuvin istoric si in acte (ante 48). Oricine are putin habar de istoria orasului nu poate nega ! Cat despre de ce vor sa mute, ce vor sa faca....e alta dicutie. Ar fi mare pacat sa fie mutat Colegiul Bruk. din locatia istorica. Sper ca nu vor sa faca vreun hotel...
Raspunde

@3

Acum 6 ani

Nu vor face hotel. Ideea este ca Liceul Brukenthal, unul dintre cele mai bine cotate din Sibiu, are nevoie de spatiu, dar si de conditii mai bune. Astfel se doreste ca gimnaziul sa fie mutat in actualul Liceu de Arte iar Artele in locul Agricolului. Istoric vorbind aceste cladiri apartin Bisericii Evanghelice. Si atunci ei pot decide directia utilitatii acestor cladiri. Ele vor ramane scoli. Si nu vad unde e problema celor de la Agricol? Stiu ca voi fi injurat de unul din cel 500 de contestatari(elevi si parinti) dar acest liceu a fost intotdeauna mai slab cotat. E drept ca nu poti compara mere cu pere, dar nu vad unde ar fi problema daca s-ar folosi alte spatii nu neaparat cel de pe banatului?
Raspunde

v

Acum 6 ani

Vad ca sint multi, inclusiv dintre autoritati si sustinatori ai lui Ghiolbanis, care \"uita\", un lucru esential. In Sibiu si probabil in alte orase din Ardeal, sasii au avut diverse asociatii, care au avut diverse proprietati. Acestia in timpul razboiului s-au unit formind Grupul etnic german, care s-a aliat direct ci SS-ul german, nici macar cu armata lor. Dupa razboi, in toata Europa, ca pedeapsa fata de nemti li s-au confiscat niste bunuri ca prada de razboi. La noi in tara a fost promulgat un decret emis si semnat de Regele Mihai care prevedea, conform intelegerilor de dupa razboi, confiscarea de catre Statul Roman, a bunurilor Grupului Etnic german. Acuma aceste bunuri au fost restituite Bisericii Evanghelice care nu au fost proprietarul acestor bunuri si nici ai acestor asociatii. Acest lucru este cunoscut de o parte din autoritati, dar care il ignora. Deci proprietatile au fost confiscate de Romania sub semmatura Regelui Mihai, nu de comunisti.
Raspunde

regatean de sibiu

Acum 6 ani

mai lasane boi cu grupu etnic german si c ss ,nu mai bate cimpi ,fute la vilcea ca au ramas bloacele goale dupa ce va inchis ,holchimu ,acum ai posibilitate s-a vinzi apartamentu de la sasi si -s-a cumperi un cvartal de bloce din ostroveni ,o ti precum cucu cintecu ,gata s-a gatat campania prezidentiala a iesit cum va-ti dorit JOHANNIS PRESEDINTE ,pina in 2024 abtinete ca o data trece ,bai dac se inlocuieste o scoala cu alta scoala care este problema ,distanta este intre locati de maxim 1-2 km ,stau cladirile goale pe calea dumbravi ,oricum in ritmu care creste natalitatea in tara o s-a fie scoli goale cu sutele ma refer la toata tara ,orcum alesi neamului i-si trimite baizadelele la scoli in stainataturi ,s-au nu se observa ,asa ca grabestete ,dacos te asteapta ruta din spre sibiu -vilcea ,circula cam goala dute la anton pan
Raspunde

Morderas

Acum 6 ani

@5, Mi-ai inseninat ziua!
Raspunde

locatie

Acum 6 ani

Cind s-o mutat curtea de apel la alba s-o justificat ca nu avem cladiri, ba sunt cladiri goale ramase de la restructurarea armatei de putem baga sediul NATO in Romania, scolile si deconcentratele aduse inapoi.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Biserica Evanghelica nu are nici o vina in aceasta situatie. Vina o poarta guvernul romaniei care in loc sa finateze construtia de scoli si spitale finateaza constructia de stadioane.
Raspunde

@8

Acum 6 ani

Vina o porti tu sibiene! Nu guvernul trebuie sa va dea bani pentru scoli. Guvernul trebuie sa va dea bani pentru handicapati si va da din plin! Primaria ar fi trebuit sa aleaga , in loc sa ii dea bani lui Curuletz Chiriac pentru circul care il face sa fi cumparat cladirile pentru scoli si spitale. Sau sa fi folosit banii \"celor 600 000 de vizitatori zilnic\" a hoardelor de turisti bogati care vin in Sibiu ca sa cumpere locatiile. Dar in Sibiu \"kurul bate capul \" dupa cum stim , asa ca acum ca orice sluga care se respecta o sa stati la MILA Bisericii evanghelice , ceea ce si meritati. De la Guvern \"nema creitari\" ca a bagat Romania destul in fubdul Sibiului
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Ok, dacă nu mai dă bani, atunci să facă bine să cedeze absolut toate clădirile (tribunal, cazarme etc) pe care le deține în Sibiu. Și dacă guvernul are nevoie de vreuna, s-o închirieze de la Primărie. Puie Monta!
Raspunde

Bulibasha

Acum 6 ani

Fostul liceu Pedagogic de pe Magheru se degradeaza continuu si sta gol de atatia ani,fostul liceu CFR de pe Bach se degradeaza continuu si sta gol de cativa ani.Deci care e castigul?
Raspunde

@9

Acum 6 ani

Circul lui Chiriac, finantat in mare parte de noi Sibienii, spala imaginea Romaniei in Europa si atrage hoardele de turisti care aduc bani la bugetul statului.
Raspunde

@12

Acum 6 ani

Circul lui Chiriac e finantat din bugetul tarii, ( acum este chiar o ancheta in curs care nu o sa ii pice bine Chiriacului &Co dar ma rog asta e pbema DNA) . Cat priveste hoardele de turisti , probabilmca fac evaziune ca in statistici apar f putini ( mai putini decat in Mures si cam de trei ori mai putini decat in Brasov) si nici nu platesc impozite destule ( mult mai putin de judetul Mures , iar fata de Brasov nu exista comparatie) Asta spun cifrele prostane de Sibiu .. Daca tu citesti numai presa din Sibiu poti sa crezi ce vrei , ca esti mai vizitat decat Barcelona si mai puternic decat NewYork, dar copii tot fara sediu vor ramane , si din milogii sasilor o sa deveniti milogii Romaniei cu mana intinsa la mitici. Dar fuduli mari cu \"hoardele de turisti adusi de Chiriac\"
Raspunde

Vicent

Acum 6 ani

Oare cati din absolventii acestui liceu ajung sa vada coada vacii sau spicul de grau in lan. Alte idei ca astea sunt aiurea...............
Raspunde

HLOOOO complicitate !!!

Acum 6 ani

Prefectul, Presedintele Consiliului Judetean, Inspectorul Sef scolar DE CE NU SE SEPARĂ de ABUZURILE SI FALSURILE COMISE si de ce nu sesizează Parchetul ca să investigheze METODELE PRIN CARE A AJUNS BISERICA EVANGHLIECA PROPRIETARUL ACESTOR LICEE?????????????????? DE CE SE FAC (POATE SUNT ca USL-isiti!!!) complici ????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Directorul liceului nu are nici o putere pentru ca liceul este in adminsitrarea ISJ SIbiu .
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 6 ani

Apropo, de ce naiba sta goala cladirea fostului Liceu pedagogic ? Asa, de dragul retrocedarilor ?
Raspunde

vasiladi

Acum 6 ani

da inainte de bisi evanghelica cine o fost pe aici? nu cumva niste romani? rusine fdgr ANTIROMANI ca si bisi evanghelica
Raspunde

Ha,ha

Acum 6 ani

Si înainte de romani au fost niște neaderthali si înaintea lor niște dinozauri. Vasiladi, ești incurabil...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus