Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-7°C

Detalii despre noua carte a lui Iohannis, ”Primul Pas”: Sunt indicii puternice pentru un blat Ponta-Basescu

Preşedintele Klaus Iohannis scrie, în noua sa carte, ”Primul Pas”, despre campania electorală, despre atacurile din partea lui Victor Ponta şi Traian Băsescu, dar şi despre rolul pe care şi l-a asumat ca şef al statului şi despre rolul Primei Doamne. Pasaje din cartea președintelui au fost publicate de agenția Mediafax și arată temele principale abordate.
 
Campania electorală
 
Spuneam, în primele zile ale lui octombrie, că se anunţă o campanie infernală. Şi chiar aşa a fost. Estimasem corect, aşadar nu m-a uimit prea mult: nu a fost mai urâtă decât am apreciat atunci. Indicii existaseră de la început; imediat după ce mi-am anunţat intenţia de a candida, nu a durat mult până când să înceapă show-urile televizate şi avalanşa zilnică de presupoziţii derutante, ca să nu le spun de-a dreptul minciuni, lansate dinspre tabăra adversă. Nu doar Victor Ponta, ci inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu a emis despre mine afirmaţii care nu îl onorează, după cum, în general în timpul campaniei, a lansat afirmaţii care nu erau în niciun fel compatibile cu funcţia pe care o deţinea”, scrie Iohannis în noul volum.
Preşedintele mai afirmă că, ”deşi nu îl mai preocupă acum stratagemele incorecte elaborate în timpul campaniei, mai ales în condiţiile în care electoratul a sancţionat corect şi direct proporţional fiecare dintre acele mişcări, cu toate acestea există anumite episoade care merită poate un dram de atenţie, cu atat mai mult cu cât distanţa faţă de momentul la care s‑au petrecut asigură şi calmul necesar pentru a judeca fără părtinire”.
 
Despre Train Băsescu: "Nici în al doisprezecelea ceas nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie"
 
Despre Traian Băsescu, preşedintele spune că "ieşirile oraculare la rampă" pe care acesta le-a avut în timpul campaniei i-au arătat limpede că nici în al doisprezecelea ceas acesta nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie.
 
”Îmi amintesc că, la un moment dat, Traian Băsescu a afirmat că sunt un individ profund corupt, în timp ce PSD-ul derula, pe la diverse posturi TV, fel de fel de scenarii absurde, cu mine ca protagonist: casele pe care le deţin, aberaţiile despre traficul de copii, de care am tot fost acuzat, mafia retrocedărilor, pe care aş fi servit-o ca primar şi câte şi mai câte. Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr‑o parte, şi din cealaltă sunt indicii puternice pentru un blat Ponta-Băsescu, dar nu am nici până în ziua de astăzi o dovadă indubitabilă în acest sens”, afirmă în carte şeful statului.
El se declară convins în continuare că fostul preşedinte "nu avea ce căuta în campania electorală cu tot felul de aprecieri" la adresa sa şi a celorlaţi candidaţi: "În mod cu totul neaşteptat pentru o campanie în care preşedintele în exerciţiu nu trebuia să se implice, Traian Băsescu a emis tot felul de aluzii care au adus în prim-plan diferite scandaluri, unele dintre ele implicând serviciile secrete. O declaraţie care a declanşat o adevărată fervoare în spaţiul public viza informaţiile despre faptul că unul dintre candidaţii la Preşedinţie ar fi fost ofiţer al unor servicii secrete”.
Iohannis adaugă: ”Astfel de ieşiri la rampă oraculare, practicate de Traian Băsescu în timpul campaniei, mi-au arătat limpede că nici în al doisprezecelea ceas nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie. Consider, la fel cum am considerat şi atunci, că abordările lui Traian Băsescu au fost fundamental greşite. El nu trebuia să facă nimic în campanie, fiindcă nu el a candidat, ci doar a vrut să sprijine o candidată. Trebuia să aibă decenţa să se abţină de la a face făţiş campanie electorală. Întreaga abordare mi s-a părut nepotrivită”.
 
Despre prima vizită la Cotroceni
 
”Susţinerea pe care am primit-o şi toate eforturile realizate în toamna lui 2014 m-au ajutat să mă întorc la Palatul Cotroceni la 10 ani după ce călcasem pentru prima dată acolo, tot într-un birou prezidenţial. La Cotroceni am fost prima dată în decembrie 2004, cand Traian Băsescu mi-a propus să fiu ministrul Educaţiei. Guvernul s-a format, la vremea respectivă, între Crăciun şi Anul Nou. Am avut atunci o discuţie de câteva ore, la finalul căreia am refuzat propunerea”, scrie Klaus Iohannis în noua sa carte.
Şeful statului mai arată că şi-a dorit să facă din Sibiu o Capitală Culturală şi că, în acea perioadă, tocmai intrase în parcursul pentru statutul de Capitală Culturală. ”Începusem să elaborăm documentaţia pentru aplicaţie şi nu am vrut să abandonez acel proiect. Am spus nu propunerii fostului preşedinte şi nu mi-a părut niciodată rău. Iar Sibiul chiar a devenit Capitală Culturală, o imensă reuşită. La 10 ani după acea întâlnire, reveneam la Cotroceni, tot la final de decembrie, de data aceasta în calitate de preşedinte al ţării”, mai povesteşte Iohannis în noua carte.
Ultima confruntare televizată din campanie:  ”Lui Victor Ponta i-a jucat feste propria biografie politică”
 
Klaus Iohannis face referire în noua carte despre momentul ultimei confruntări televizate din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. ”În seara aceea, însă, când jocul politic intrase abrupt în ultima sa fază, spre finalul emisiunii adversarul meu a scos din mânecă un as uzat, cu care încerca să închidă discuţia: vechea poveste cu mine în rol de continuator al politicii lui Traian Băsescu. Victor Ponta uitase însă nişte detalii şi mai vechi: pe el îl numise Traian Băsescu premier, în vreme ce pe mine mă refuzase. Memoria ne joacă tuturor feste uneori. Lui Victor Ponta i-a jucat feste propria biografie politică”, scrie şeful statului.
 
Rolul său de președinte. ”Nu cred că există doi analişti care să vadă lucrurile identic”
 
Şeful statului scrie în ”Primul Pas” despre rolul său ca preşedinte, afirmând că şi-a asumat, din start, o abordare care să concilieze şi să integreze şi că îşi doreşte să fie ”un preşedinte care pune în practică o calitate esenţială: abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină, în contextul în care derapajele de la statul de drept o cer, dar şi când trebuie să nu se amestece in jocul politic”.
”Adevărul este că fiecare analist politic interpretează rolul preşedintelui într-o cheie proprie. Nu cred că există doi analişti care să vadă lucrurile identic. Evident că şi eu interpretez acest rol în manieră proprie. Mulţi nici nu îşi dau seama că, atunci când proiectează aşteptări despre prestaţia unui preşedinte, sunt, de fapt, influenţaţi de un model din trecut. Pentru că timp de 10 ani s-a exersat în forţă un anumit tip de înţelegere a funcţiei prezidenţiale, cu siguranţă că mulţi consideră firesc un asemenea model, probabil pentru că nu au cunoscut un altul. Se poate ca unii, chiar inconştient, să îşi dorească acelaşi model”, scrie Klaus Iohannis.
El mai arată că există foarte multe alte moduri de a fi preşedinte, permise de cadrul constituţional din România. ”Eu am asumat, din start, o abordare care să concilieze şi să integreze. Cu toate acestea, nu m-am grăbit să monopolizez o anumită cale. Într-o poziţie nouă şi de o asemenea amploare este mai înţelept să cauţi cu răbdare cele mai bune poziţionări. Nu există o şcoală pentru preşedinţi şi nu poţi să înveţi să fii preşedinte înainte chiar de a fi propriu-zis preşedinte. Aceasta este o altă poveste care s-a vehiculat în campanie”, mai spune actualul şef al statului. 
Klaus Iohannis scrie că şi-a dorit şi îşi doreşte să fie un preşedinte ”care pune în practică o calitate esenţială: abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină, în contextul în care derapajele de la statul de drept o cer, dar şi când trebuie să nu se amestece în jocul politic”.
 
Despre rolul Primei Doamne: Soţia mea nu va renunţa la învăţământ, o pasionează ceea ce face
 
Şeful statului povesteşte în noua carte şi despre soţia sa, despre decizia acesteia de a continua să predea în învăţământ, dar şi despre modul în care se implică în rolul de Primă Doamnă. ”Cred că este prima dată, după mulţi ani, când publicul pare să aibă aşteptări de la Prima Doamnă; acest lucru este, probabil, o consecinţă a deschiderii cu care am fost ales, dar i se datorează şi felului de a fi al soţiei mele. Nici evoluţia societăţii româneşti nu trebuie exclusă când discutăm despre acest subiect”, scrie Iohannis.
El afirmă că”simpatia cu care este primită Carmen peste tot pe unde mergem îi încurajează şi îi bucură nespus pe amândoi. ”Nu cred că Prima Doamnă trebuie să fie o anexă a preşedintelui, nici nu cred că îl poate înlocui pe acesta. Soţia mea poate să mă susţină însă în toate demersurile mele, să contribuie la o mai bună receptare a ideilor pe care le îmbrăţişăm, să creeze o legătură mai strânsă cu anumite segmente ale societăţii şi, de ce nu, să se implice, de exemplu, în diverse campanii educaţionale sau în sprijinirea tinerelor talente”, consideră preşedintele.
 
El spune că soţia sa are multe calităţi de persoană publică şi a luat parte împreună cu el la evenimente protocolare, dar continuă să predea limba şi literatura engleză la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr“ din Sibiu. ”A venit, însă, adeseori la Bucureşti. Când au avut loc evenimente la care a putut să participe, a venit şi a stat în Capitală, dar nu s-a mutat permanent. Predă în continuare, munca ei îi aduce multă bucurie. Este adevărat că după vacanţa intersemestrială şi-a redus norma la jumătate, ca să poată jongla mai uşor cu noile cerinţe, însă nu va renunţa la predat. Nu s-a pus niciodată această problemă şi niciunul dintre noi nu a fost de părere că trebuie să se despartă cu totul de şcoală. Nu vedem utilitatea unei astfel de decizii. Pe ea o pasionează ceea ce face şi vrea să rămână conectată cu munca de la catedră. Singurele aspecte mai solicitante sunt drumurile, de la Sibiu la Bucureşti şi înapoi. Nu ni se pare însă că posibilitatea de a preda la un liceu din Bucureşti este o variantă care poate fi luată în calcul”, mai scrie Iohannis.
 
Cartea preşedintelui României ”Primul pas" are aproape 300 de pagini şi apare săptămâna viitoare la Editura Curtea Veche.
Prima carte a lui Klaus Iohannis - "Pas cu pas" - a fost lansată în 19 noiembrie 2014, la trei zile după câstigarea alegerilor prezidenţiale. Volumul a fost vândut în peste 130.000 de exemplare, marcând mai multe recorduri editoriale.
 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

care carte???

Acum 6 ani

O concluzie asupra autorului: Mediocritatea, lauda de sine, minciuna si lacomia distrug Romania!!!
Raspunde

x

Acum 6 ani

sa speram ca o sa apara si partea a doua a cartii: \" primul pas spre un cinema multiplex\"
Raspunde

CABINETUL II in sondaje

Acum 6 ani

Acesta vrea si sugereaza un CABINET II . El ”scrie” si altii dirijeaza SONDAJE in care, ce sa vezi, românii vor o Elenă Ceusescu II si un cabinet II !!! hahaha .....un alt fel de propaganda ceusista !!! lucrul bine facut??
Raspunde

WWWW

Acum 6 ani

Pai mai mare blat ca cel dintre pontache si mutalaul sas nu exista...
Raspunde

B1 TV

Acum 6 ani

Ce-am mai ras de Banciu...tocmai a zis ca porecla lui iohannis nu mai e marele mut...ci PAMATUFUL!!!LOL:)_)))))))))HI HI HI!!!
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Pina acuma nu am vazut vreun program, o idee...doar baliverne si carti scrise de o calitate mediocra. ..lauda de sine. Pina acuma nu am vazut decit plimbari ale presedintelui cu prima doamna, masina cumparata de protocol, deci iesiri din buget, din banii contribuabililor, mai mult decit intrari. Deci suntem in minus, sehr geehrter Herr President si daca continuam tot asa, caci deocamdata suntem la inceput de mandat, o sa ajungem cam repede la sapa de lemn.
Raspunde

@ZORRO

Acum 6 ani

Sprichst du Deutsch???
Raspunde

@7

Acum 6 ani

Ja, ich spreche mehrere Sprachen, darunter auch Deutsch. Die Sprachen welche ich kenne, beherrsche ich gut in Wort und Schrift. Noch Fragen?
Raspunde

unu

Acum 6 ani

bai si te uiti la frustratu ala de banciu ala este un pacalici platit de lenuta de plescoi [udrea ] a esuat cu gogominile lui de mare stiutor a imprumutat un aer de pamfletar in rest ca omul cu leptopu [stan ] toata lumea se plictiseste si casca ,numai el ride si se veseleste ,bai adevarat ,PRESEDINTE JOHANNIS ,stie ce vorbeste si are propietatea cuvintelor ,numai voi din gasca lui ardei umplut [cirstoiu si alti mari frustrati ]vedetialtceva ,de banciu ce zici trage apa si gata mascarici de mures un ofticat si retardat facut noaptea pe intuneric ,azi miine il vezi cu jalba in protap pe la alt stapin tristameserie si-a ales de linge dosuri [banciu ]
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

In timpulacesta am impresia ca un diriginte recent intors de la Roma i -a dat Ailei G. cucreionul peste manicura ( si deranjandu -i extensia buclata) : discret aceasta a respins cererea luiberca de a se inscrie vice la noul PNL (care devenea isuportabil de mare) .Oricum e prea \"mare si nou \'.Pariu ca DNA il va tunde (in partile esentiale si noi) ? Stia Satanasie ceva la Bistrita...
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

In timpulacesta am impresia ca un diriginte recent intors de la Roma i -a dat Ailei G. cucreionul peste manicura ( si deranjandu -i extensia buclata) : discret aceasta a respins cererea luiberca de a se inscrie vice la noul PNL (care devenea isuportabil de mare) .Oricum e prea \"mare si nou \'.Pariu ca DNA il va tunde (in partile esentiale si noi) ? Stia Satanasie ceva la Bistrita...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus