Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Hartile mentale

Într-una dintre deplasările cu mașina prin Transilvania, am luat, în sistemul „auto-stop”, dinspre Cluj spre Alba Iulia, un călugăr încărcat cu sacoșe mari cu cărți. Din discuția purtată pe diferite teme, a rezultat evident un fapt de care puțină lume știe: omul avea în bagajul său interior o hartă mentală absolut specială! Dintre toate aspectele geografice ale „țării de dincolo de păduri”, călugărul purtător de cărți religioase valoriza doar sediile Arhiepiscopiilor și episcopiilor, tipografiile Bisericii Ortodoxe, mănăstirile vechi și pe cele în construcție, și drumurile care unesc toate aceste locuri, drumuri presărate cu gazde bune unde poate poposi!
Harta mentală a celui așternut la drum cu misiune precisă era de o eficiență maximă ! Doar cei mai dăruiți meseriei și misiunii lor își fasonează azi asemenea instrumente de lucru – unii ajutați mai nou și de gadgeturi electronice, dar asta nu ne interesează acum.
Hărțile mentale sunt un dispozitiv care face parte din cea mai veche și elementară recuzită a omului înțelept, indiferent de scara temporală sau spațială în care a trăit sau trăiește. Până de curând (la scara istoriei - până acum un secol...) oamenii mai aveau răgazul necesar meditației, rugăciunii, calculelor folosind asemenea „dispozitive mentale” (cum ne prezenta deunăzi Horia-Patapievici într-o conferință), drept care exista o masă consistentă de indivizi ce echilibrau organismul social prin FORȚA MINȚII LOR, fără cârje și dispozitive exterioare. 
Trebuie mereu să ne oferim o pauza din agitația cotidiană (devenită obligatorie azi...) și să mai analizăm felul în care decurg relațiile noastre cu semenii / comunitatea de cunoscuți/ comunitatea mai mare a orașului, și relațiile noastre cu mediul pe care ni l-am construit și mediul natural pe care l-am ocupat – cam fără să-l „întrebăm” în prealabil !! Cum făceau cei vechi ca să întrebe așa ceva ? Păi aveau „instrumente de luat pulsul Creației”, tocmai din tradițiile pre-creștine și apoi creștine...
Iată câteva exemple din domeniul hărților mentale, la scara unui oraș mediu, cum ar fi Sibiul:
 Elevii, chiar din primele clase, își construiesc treptat, în mintea lor atît de avidă de cercetare, o asemenea hartă, care cuprinde – casa, casa bunicilor, școala, sala de sport, biserica parohiei lor... Ce bine și de mare ajutor le-ar fi ca părinții și profesorii să-i facă să conștientizeze aceste hărți, și punctele necesare creșterii lor sufletești, pentru a-i ajuta să pătrunde scara adevăratelor VALORI COMUNITARE!
 Orășenii își construiesc hărți mentale în funcție de meserie, de pasiuni, de cercurile de prieteni sau colegi; evident că aceste hărți se modifică în funcție de vârstă, dar gândiți-vă, ce revelații (uneori supărătoare) am avea dacă am cunoaște ce este mai important/mai frecventat în oraș pentru unii dintre cunoscuții noștri...
 Specialiștii, în cele mai diferite meserii și funcții, ar avea cele mai cuprinzătoare hărți mentale, pe domeniile lor (dar vedeți și ce surprize dezgustătoare ne oferă falșii profesioniști, eșuați în politică...)
Foarte interesantă este și migrarea unor puncte de pe propriile hărți mentale, în cazul sibienilor de exemplu, ca urmare a complexului de acțiuni ce a însoțit evenimentul Capitalei Culturale Europene ( între 2005-2010), sau pe termen și mai lung, Festivalul Internațional de Teatru ! Este evidentă migrarea majorității punctelor de interes urban spre zona centrală-istorică a orașului, dar tocmai în urma unor constatări de acest tip (sondaje, chestionare), s-ar putea reorienta unele evenimente culturale (serioase, nu de bâlci!) spre alte centre de cartier...
Din propriile observații, plus ale altora, consider că este decepționantă absența categoriei celor între 10 și 20 de ani la: biserică (măcar liturghia de fiecare duminică)/ muzee / biblioteci / spectacolele de bună ținută culturală ( nu cele care te omoară dacă stai aproape de boxe...).
Pentru că putem considera, din punctul de vedere al antropologiei sociale, că un oraș (sau un sat), este și SUMA HĂRȚILOR MENTALE din mintea și sufletul tuturor locuitorilor acelei așezări !! Este încă o dovadă a existenței „orașului spiritual” concomitent cu orașul fizic, „de piatră”.
Și avem astfel încă o modalitate de a acționa eficient asupra membrilor comunității, în scopul ridicării nivelului spiritual, deci al nivelului de solidaritate al organismului social-urban!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 876

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus