Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Orasul nu ia vacanta!

Poate că unii consideră afirmația de mai sus atât de firească încât nu merită să ne preocupe prea mult... Dar tocmai graba cu care am constata plictisitoarele fenomene cotidiene, ca sa nu mai amintim de cele estivale, ne face să trecem cu vederea stări de fapte importante, ce ne influențează viața în oraș, ce-și pun amprente durabile pe bunul-mers al comunității!
Cu un minim efort meditativ, mai mulți dintre sibienii care își dau seama de valorile unui oraș multi-centenar, pot să contribuie la diseminarea acestor valori către tot mai mulți tineri sau proaspeți sibieni – mai ales într-o perioadă când pe canalele de certă influențare a populației se propagă false concepții și soluții despre viața comunitară și virtuțile grupurilor de solidaritate socială „virtuală” ... adică întâlniri fantomatice, contacte aparente și prietenii fără nici o bază sufletească...
Și în miezul verii, și în cea mai friguroasă iarnă, orașul nu poate lua vacanță:
• Nu există o secundă fără ca un locuitor al orașului să nu folosească una dintre milioanele de celule din care este alcătuit „orașul de piatră” – o încăpere, o instalație, o ușă sau fereastră, o suprafață de pavaj sau de terasă pe care să calce (cu piciorul sau cu mașina).
• Nu există un minut, din zi sau din noapte, în care cineva să nu pună în mișcare una dintre milioanele de piese mobile care intră în alcătuirea zecilor de mii de locuințe, locuri de muncă sau de relaxare dintr-un oraș. Sau să-și odihnească privirea pe vreun detaliu al clădirilor care a adunat în structura lui o istorie...
• Nu există oră în care mai multe persoane să nu ajungă în sau să plece din oraș, să trebuiască a se prezenta într-o locație sau alta, ori chiar să se nască aici, ori să plece din această lume...
Nici când se întrerupe curentul, sau apa, sau gazul, pe zone mari ale orașului, organismul urban nu se oprește în vreun fel ! Există acea inerție a corpului social, relaționat la corpul „imobil” al localității, prin care viața comunității prezintă o mișcare multidimensională, fără întreruperi, alimentată de voința oamenilor de a trăi mai confortabil, mai interesant, mai profitabil, într-o coagulare de tip urban – cauza, în fond, pentru care ne-am adunat la un loc în orașe!
Sigur că există anumite persoane mai atrase de viața într-o comunitate rurală, mai ales că în ultimele decenii, (cu toate efectele negative ale migrației spre orașe tot mai mari și tot mai îndepărtate), viața în sate a devenit și ea mai comodă, chiar mai eliberată de muncile imperioase din agrozootehnie... Dar tendința clară în ultimul secol, pe întreaga planetă, este de creștere a populației din orașe, de creștere a mărimii acestor așezări, cu toate consecințele negative ale fenomenului.
Se pare că o bună metodă de contracarare a aspectelor mai puțin plăcute ale vieții în orașe (tot mai aglomerate, mai întinse și mai neofertante în amenități), este tocmai frânarea unui mers accelerat spre elementele de CANTITATE/ PROFIT/ SĂRĂCIREA CONTACTULUI SOCIAL ! Această fugă spre domenii non-spirituale, spre anti-cultura spiritului comunitar, este un fenomen care poate destructura tot ce s-a clădit bun în istoria orașelor ! Am putea să intrăm, dacă nu avem grijă, în perioade de profundă insatisfacție de a trăi în comun în orașe dezlânate, la propriu și la figurat – vedeți experiența imenselor suburbii americane, unde, căutând concomitent îmbinarea avantajelor urbane cu cele ale spațiului rural, locuitorii le-au PIERDUT PE AMÂNDOUĂ în același timp!
Adică au pierdut legăturile sociale de vecinătate, solidaritatea parohiei religioase, strada comercială și evenimentul cultural legat de un spațiu urban și o dotare istoric-tradițională --  cu un TIMP SOCIAL SEGREGAT de mai multe generații!
De aceea cred că tot mai mulți orășeni ar trebui să consacre tot mai mult răgaz propriilor întrebări din forul interior, propriilor familii și prieteni, să fie mult mai atenți cu starea orașului – buna-cuviință, respectul între locuitori, curățenia exterioară ca oglindă a curățeniei sufletești ! Mai multă spiritualitate și înțelepciune! Pentru ca orașul să fie viabil, să rămână durabil! Ca să avem unde ne păstra visele și micile realizări de suflet!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 531

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus