Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

"Daca omul chiar nu doreste sa munceasca, ce poti sa-i faci?"

Șomajul în municipiul Sibiu este sub unu la sută, ceea ce nu este neapărat bine pentru că marile companii nu prea mai găsesc forță de muncă în orașul nostru. Despre această problemă și multe altele am stat de vorbă cu directorul Agenției Județene pentru  Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, Mircea Crețu.

Reporter: Există companii mari, noi, interesate să vină în județul Sibiu anul acesta? Ce semnale aveți din piață?

Mircea Crețu: Există o companie, al cărei nume îmi scapă acum și cred că nici nu ar fi bine să spun, care a început construcția unei noi fabrici pe drumul care pornește din Șoseaua Alba Iulia către Ocna Sibiului. Este singura companie despre care avem cunoștință în momentul de față. Ei ar urma să angajeze undeva în jur de 150 de angajați. Dar referitor la acest aspect vreau să menționez că avem o fluctuație foarte mare de personal, multă lume pleacă de la o companie la alta. Chiar și companiile în sine sunt într-o căutare permanentă de personal, pe tot parcursul anului.

Rep.: Mai fură una de la alta angajați?

M. C.: Exact. Acum deja începe să fie o problemă cu forța de muncă în județul Sibiu.

Rep.: De ce? Nu mai sunt oameni dispuși să muncească?

M. C.: În momentul de față avem înregistrați puțin peste 7.900 de șomeri, dintre care doar două mii și ceva sunt șomeri indemnizați, adică au avut un loc de muncă și au devenit din anumite motive șomeri. Dar nu pentru o lungă perioadă. Ceilalți, în număr de aproape 6.000 sunt, cei mai mulți dintre ei sunt, beneficiari ai venitului minim garantat. Nu au studii, unii chiar nu știu să scrie sau să citească, este foarte greu să-i putem angaja. Spre exemplu, este greu și să organizăm pentru ei un curs de formare profesională, nu putem să le căutăm un loc de muncă dacă ei nici nu vor să lucreze. Ca să fiu sincer, acesta este adevărul. Chiar am avut un proiect pe fonduri europene, alături de colegii de la AJOFM Botoșani și o agenție similară din Spania și spuneau colegii de acolo că noi suntem la dispoziția celor care vor să lucreze, nu și a celor care nu-și doresc. Dacă omul chiar nu dorește să muncească, ce poți să-i faci? Mai ales că în perioada aceasta sunt foarte multe cursuri de formare profesională, pe lângă cele pe care le organizăm noi.

Rep.: Este mit sau e adevăr că în municipiul Sibiu numai cine nu dorește nu muncește?

M. C.: Probabil că este adevărat.

Rep.: Șomajul în municipiu tinde spre zero?

M. C.: Gândiți-vă că la ce populație are Sibiul, există vreo 800 și ceva de șomeri. Deci este foarte mic. Dar noi trebuie să avem în vedere pe toată lumea, gândiți-vă că pentru cei care au trecut de o anumită vârstă este chiar o problemă să-și găsească un loc de muncă.

Rep.: Conform datelor prezentate de dumneavoastră la prefectură, predomină șomerii de peste 40 de ani, cei care au doar școală profesională sau studii neterminate, majoritatea muncitori...

M. C.: După o anumită vârstă, cum știm foarte bine, orice angajator dacă poate să aleagă va alege tineri.

Rep.: Și atunci, pentru ei ce puteți face?

M. C.: Pentru ei organizăm cursuri, există reconversie profesională, acordăm subvenții acelor angajatori care-i angajează...

Rep.: Ca să fim sinceri și ei așteaptă doar să atingă vârsta pensionării...

M. C.: Unii da, dar nu putem generaliza. 40-50 de ani nu este o vârstă atât de înaintată, ba chiar mai ai niște ani buni până la pensie. Este mai greu pentru ei, dar nu imposibil.

Rep.: Sunt anunțate disponibilizări în perioada următoare la vreo companie?

M. C.: Au fost anunțate disponibilizări la o societate din Mediaș, pentru perioada următoare, o companie din domeniul gazului metan.

Rep.: Romgaz sau Transgaz?

M. C.: Nu, este cu capital privat.

Rep.: Dafora...

M. C.: Și ne-au anunțat că au primit recent niște contracte noi și au renunțat la măsurile programate. Mai pot să vă spun că ultima societate care a închis cu totul producția a fost Vitrometan Mediaș. În cazul lor, vreo 140-150 de persoane au devenit șomeri.

Rep.: Dar în Mediaș există Kromberg&Schubert care angajează masiv în această perioadă.

M. C.: Mai trebuie doar să se și potrivească profilul personalului cu cel al companiei.

Rep.: Dacă zona Mediașului și Copșa Mică își mai revine, ce se întâmplă cu zone precum Agnita, Dumbrăveni sau Miercurea Sibiului? Recuperează ele decalajul?

M. C.: Clar că nu. Și dacă o fac, le va fi foarte greu. Politica pentru astfel de zone trebuie să fie națională, nu locală. La fel cum avem în județ zone mai dezvoltate și zone rămase în urmă, așa avem și regiuni în țară. Se știe foarte bine că din anumite zone, cum este Agnita, foarte multă lume a plecat în străinătate. Au mai rămas doar cei necalificați sau în vârstă. Oricine ar face acolo o investiție, i-ar fi foarte greu să-și găsească oameni. Asta și din cauză că, repet, foarte mulți nu doresc. Sunt persoane care ce zic, vine vara, mergem la cules de fructe de pădure, nu am eu timp să mă angajez...

Rep.: Pe de altă parte, zone precum municipiul Sibiu și localitățile mărginașe atrag tot mai mulți oameni, inclusiv din alte județe.

M. C.: O dovadă o reprezintă construcțiile imobiliare noi, mai ales ce se întâmplă între municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr, iar cei mai mulți vin din județul Vâlcea. Dar acesta nu este un lucru rău pentru Sibiu.

Rep.: În cifrele AJOFM apar înregistrați cei care vin din alte județe?

M. C.: Nu prea pentru că nu mai ești obligat, ca altă dată, să-ți schimbi domiciliul obligatoriu. Acum poți să ai zece proprietăți în România și doar pe una anume să ai actul de identitate. Așa se ajunge la situații precum cea prezentată de domnul Torok de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, avem o populație stabilă, conform surselor și indicatorilor de la statistică de vreo 420 de mii, iar conform cifrelor ITM de vreo 460 de mii. Într-o parte apar și cei sosiți din alte județe, dar care nu au domiciliul aici. Situația este similară cu ce s-a întâmplat la recensământ.

Rep.: Ca să tragem o concluzie, care sunt perspectivele pe piața muncii din Sibiu pentru anul 2015?

M. C.: Avem un șomaj înregistrat scăzut, mult sub media pe țară și nu pot să spun mare lucru despre șomajul cel neînregistrat. Astfel, avem o rată a șomajului de 4,13 la sută și nici n-ar fi bine să mai scadă cu mult pentru că atunci niciun investitor n-ar mai fi interesat să vină la Sibiu. Perspectivele deocamdată sunt bune. Depindem însă foarte mult de piețele europene și globale, despre care nu știu să vorbesc, nu sunt finanțist.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 697

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

marginean

Acum 6 ani

un interviu cu un om echilibrat, afli ceva, poti urmari un fir, bravo! Din pacate fenomenul migrarii de la o firma la alta pentru 20 de euro salar in plus e f. raspandit in Ro. Corporate identity nu se prea poarta la nivelul de calificare medie spre inferioara. Inca predomina mentalitatea \"socialista\" ca patronul e exploatator si angajatii sunt exploatatii care nu au nici un fel de obligatii fata de firma.
Raspunde

ss

Acum 6 ani

Primul lucru pt ca investițiile sa se facă si in județ , nu numai langa Sibiu , sunt drumurile , dar cele județene sunt jalnice - pline de petice si denivelări....,s- a făcut acum câțiva ani SB-Agnita si din 2012 , de cand la conducerea CJ avem un posibil infractor cercetat penal pt trafic de influența....Jud,Sibiu primește tot mai putini bani de la centru , in cond.in care municipiul plătește tot mai mulți bani la centru....unde dispar acești bani ?.......a ...uitasem , la conducerea tării avem tot un posibil infractor , cercetat penal
Raspunde

eu

Acum 6 ani

Se poate aproxima care este numarul de someri care nu beneficiaza de niciun ajutor-aceia care au iesit din plata indemnizatiei sau care nu au beneficiat niciodata de aceasta? Acesta ar trebui luat in calcul. Cat despre angajare ce sa mai zicem oferte de genul -in 3 schimburi cu salariul minim pe economie-suna \"incurajator\" pentru tineri mai ales cand se gandesc sa intemeieze o familie. Nici oamenii strazii nu percuteaza la asemenea oferte.
Raspunde

cico

Acum 6 ani

de unde legea asta domnule marginean ca angajatul are vreo obligatie fata de firma angajatoare??Obligatiile contractuale intre doua parti sant cele luate in cunostinta de cauza si intr-un mod cu totul voluntar.Trebuie sa inteleaga toata lumea ca forta de munca nu-i altceva decat o marfa.Adica o resursa limitata in spatiu si timp si care fluctueaza atat ca valoare cat si calitativ.
Raspunde

@cico

Acum 6 ani

Comunist mai ești prietene... Auzi, obligații luate la cunoștință în mod voluntar. Mă îngrozesc când văd ce monștrii naște zilnic mama proștilor cea mereu gestantă. Că nu ai noțiuni legislative, treacă de la mine, dar să scoți asemenea aberații... Brrrrr.... e de-a dreptul șocant să vezi cne are acces la internet...și ce aere are...brrrr
Raspunde

cico

Acum 6 ani

Bai asta care ma injuri citeste naibii idiotule ce am scris si apoi sa comentezi .Retardatule.Eu sant de dreapta bovina si ultraliberal dar ce vina am eu daca tu citesti si nu esti capabil sa intelegi.
Raspunde

@cico

Acum 6 ani

Am recitit aberațiile tale. Mi-a fost greu să-mi forțez din nou neuronii. Îmi păstrez părerea. Sunt aberații fără număr. Oricum habar n-ai despre ce vorbești. Nici nu știi care ți-e dreapta sau stânga. Obligații voluntare..... Nu te-am înjurat, dar pot să o facdacă te simți bine.
Raspunde

@5

Acum 6 ani

Esti un agramat. Monstrii?
Raspunde

@8

Acum 6 ani

Dacă a greși o vocală, înseamnă că sunt agramat, atunci nătângu\' este profesor doctor în gramatică!!!! Dar nu mă mir de reacția unora ca tine. Argumente n-avem pentru a purta o discuție civilizată și atunci apelăm la sofisme. Preferatul unora este ad personae... Succesuri, specialistule !!
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Aha, nu-ți place când ți se atrage atenția, dar fix asta faci tu, nu emiți absolut nicio idee, nicio opinie legată de subiect, doar îi dai în cap ăluia că nu scrie corect, drept dovadă că nici în comentariul de mai sus nu te-ai putut abține. Aș înțelege dacă tu ai fi perfecțiunea întruchipată.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Și chiar așa, unde-i sofismul în ce-a zis ăla de la 8, că eu îl tot caut și nu-l găsesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus