Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Asezarile de maine

Ca un exercițiu de vacanță, putem încerca să conturăm viitorul așezărilor noastre, orașe și sate, prin extrapolarea unor elemente existente azi, dar posibil de a ”expanda” spre alternative mai complexe.

Totul este prezentat în ipoteza păstrării statu-quo-ului european – adică fără războaie asimetrice, neconvenționale etc, fără demantelarea U.E. ș.a.m.d.

O a doua premisă se referă la schimbarea radicală a modului de a face politică și a conduce România – pentru care am votat în 16 nov. 2014! Adică eliminarea mafiei ”cleptocrate” de pe toate palierele administrației, care a devenit o contra administrație! Și deci, ulterior, posibilitatea ca la conducerea acestui stat să ajungă oamenii de valoare pe care o asemenea țară îi merită...

În același timp, considerăm fenomenul demografic românesc drept imposibil de ameliorat pe termen mediu,  păstrând cel mult nivelul actual al populației – deci acționând prin pârghii ale statului ca să nu scadă procentul populației active din totalul locuitorilor, fără a se încuraja imigrarea celor din alte culturi!

Paradigmele unei evoluții favorabile a localităților spre orizontul anului 2050:

 Economisirea resurselor – construcții pasive / restrângerea circulației intra-urbane a vehiculelor / utilizarea energiei regenerabile (apa de ploaie, soarele, deșeurile).

 Segregarea sistemului de HABITAT PAROHIAL, atât la oraș, cât și la sat – adică utilizarea anticului remediu spre solidarizarea comunităților umane, viabilizarea lor prin spirit și comuniune ! Vecinătățile pot porni de la mărimea de 50 de familii la țară, pentru a ajunge la 1000 de familii în orașe.

 Păstrarea diferențelor structurale între sat și oraș ! Ceea ce presupune alte premise de modernizare-eficientizare a vieții în zona rurală, pentru a păstra avantajele ritmurilor și economiei diferite față de oraș, și a nu importa dezavantajele specifice orașelor medii și mari... Ar fi trist (în sensul cel mai complet!) ca peste câteva decenii să ne trezim cu niște bazaconii de localități care au pierdut toate atuurile satului și n-au reușit decât să imite în zadar prerogativele urbanității...

 Amenajarea teritoriului – în primul rând ar fi de dorit să se elimine „explozia urbană” prin acapararea terenurilor agricole și silvice! În al doilea rând, ar fi foarte necesară dezvoltarea cooperării între localități, pe de o parte în SISTEM METROPOLITAN unde avem un nucleu urban de minim 100 000 locuitori / iar pe de altă parte, în SISTEME DE COMUNE rurale, cu sateliți care să susțină integrarea spațială a habitatului cu terenul muncii, terenurile pentru agro-zootehnie-silvicultură.

 Construcțiile se vor dezvolta în sistemul nucleu + expandare + funcțiune eco.

 Circulația va cunoaște o segregare accentuată: pe axele importante de transport vor fi prioritare trenurile pe infrastructură neconvențională, iar pe rutier va prevala transportul în comun / pe căile locale de circulație, se vor reinventa transportul fără tranzit, tipuri neconvenționale cu tracțiune animală și, evident, cele acționate de forța omului (având ca strămoși bicicleta, skate-boardul etc.). Automobilul ? – va fi mai rar prezent în cartiere, cu greutate foarte mică, aproape deloc poluant...

 Vegetația, azi aproape o cenușăreasă  în localitățile noastre, va deveni mult mai prezentă – în locuințe, curți interioare, pe fațade și acoperișuri etc. Se vor înmulți plantațiile funcționale intensive (în zonele peri-urbane pentru horticultură/ în zonele interstițiale pentru silvicultură, pepiniere etc.). Cred și sper că vom asista la revenirea unui regim strict și foarte sever al pădurilor și perdelelor forestiere de orice tip!

Îmi place să consider că, tocmai în acești ani, se nasc și își încep educația în familii normale tinerii care, și în România, vor transpune în realitate aceste tendințe! Doamne-Ajută!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 521

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus