Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Avocatul celui negru…

Astăzi încercăm un exercițiu de poziționare în situația unui avocat al răului, relativ la situația în care a ajuns România: un teritoriu de spoliere, furt cu patalama oficială, zonă de spălare a unor bani murdari și interconexiuni cu mafii de toate genurile… Nici nu-i de mirare că dezvoltarea economiei subterane, a afacerilor cu totul dubioase a ajuns o caracteristică a vieții „economice” apărute în această țară în ultimele două decenii!

Semnalul cel mai prost în acest sens este faptul că majoritatea populației este de-a dreptul decuplată de acest tip de informații, habar nu are că/ și cum/ își pierde rapid dreptul de a trăi într-o țară normală, ai cărei conducători să fie atât de responsabili încât să nu renunțe la rezervele strategice de minerale subterane, la rezervele energetice (fosile și radioactive), la suprafețele forestiere ce asigură echilibrul climatic și cel al apelor, ca să nu mai vorbim de apele subterane potabile sau de fauna sălbatică, în același tip de echilibru fragil cu întreaga pătură bio-naturală ce ocrotește (încă) pământul României…

Ce ar susține, așadar, un asemenea avocat, pentru subminarea avantajelor naturale ale țării noastre:

 exploatarea (evident, intensivă) a lemnului să se facă mai ales din pădurile seculare aflate pe cumpăna apelor și perdelele de protejare a zonelor cu pericol de deșertificare – de ex. în sudul Olteniei și al Dobrogei

 explorarea și exploatarea gazelor de șist să înceapă mai ales în zonele cu subsol bogat în ape pure, minerale și medicinale, apoi în zonele stațiunilor balneo-climaterice. De ex. – litoralul Mării Negre, mai ales zona Costinești-Mangalia, unde există și izvoare cu ape medicinale mezo-termale și peșteri-unicate mondiale / zona bihoreană Felix-1 Mai și în general toată Câmpia de Vest care posedă zăcăminte de ape termale curative, probabil mai bune decât ale ungurilor de peste graniță…/ zona depresiunilor intramontane din estul Transilvaniei (izvoarele Mureșului și Oltului), zona aceea cu cca 2000 de izvoare de ape minerale care, majoritatea, se scurg nefolosite în cele două râuri…/ ar mai fi zonele Slănic Moldova (echivalentul moldovean al lui Karlovy Vary, dar acum 150 de ani !), Băile Herculane (mai bune decât toate cele de mai sus !), Băile Olănești, Sovata, Sângeorzul Bistriței și, de ce nu ?, Ocnele – Sibiului, Turzii, Mureșului, Șugatagului și toate celelalte…

 recunosc că nu m-am gândit și realitatea mi-a luat-o înainte – SITURILE UNESCO !!! Am aflat că în vara asta, pe furiș, fără tam-tam, s-au efectuat nenumărate explorări pentru gazele de șist în toată comuna Biertan (da, da, în județul nostru !!), inclusiv pe teritoriul de protecție mondială a Cetății medievale Biertan, fost centru episcopal… Bine, ar mai fi câteva asemenea situri pe lista Patrimoniului Mondial din România, timpul nu e pierdut, mai ales că se pot avea în vedere și numeroasele Rezervații Naturale, cu tot cortegiul lor de floră și faună unicat !!

             exploatarea „în carieră deschisă” a tuturor minereurilor rare pe care le mai dețin munții noștri, începând cu zonele cu cele mai valoroase peisaje, acolo unde populația ar putea trăi durabil din folosirea pentru turism, refacere fizică și spirituală, producerea de vegetale rare și nepoluate. Deci ar fi de preferat Munții Apuseni, Munții Maramureșului, lanțul vulcanic al Carpaților Răsăriteni și Munții Carașului… Desigur că, pentru a maximiza ștergerea urmelor de identitate națională, pot fi avute în vedere siturile cu monumente istorice-unicat, mărturiile cele mai valoroase pentru istoria și devenirea neamului românesc, cum ar fi așezările dacilor, romanilor, ale proto-românilor din zorii Evului Mediu și ale comunităților din „Țările” Făgărașului, Loviștei, Amnașului, Săcelelor, Mărginimea Sibiului și toate celelalte…

 ca niște bombonele pe colivă, se pot avea în vedere și niscai amplasări de parcuri eoliene, acele grupuri de moriști de vânt înalte de 150 de metri, care pot „încununa” cât mai multe creste de dealuri și munți, pentru a ne urmări în cele mai tainice locuri din natură cu „susurul” elicelor de până la 100 de decibeli (cam ca pe aeroport, când decolează Taromul sau Lufthansa…)

Orice asemănare cu realitatea în marș de prin țară este sau nu întâmplătoare! Vorba e, lumea noastră mai poate fi atentă la chestiunile astea? Că avocații răului taman pe asta se bazează…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1008

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus