Marţi,
27.07.2021
Cer Senin
Acum
22°C

Ambient și-a cerut oficial insolvența. ”Piața autohtonă rămâne una dificilă”

Ambient și-a cerut oficial insolvența. ”Piața autohtonă rămâne una dificilă”

Compania de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii Ambient a depus la Tribunalul Sibiu o cerere de intrare în insolvenţă cu opţiunea de reorganizare.

"Modul în care a evoluat în ultimii ani sectorul construcţiilor şi al comerţului cu materiale de construcţii a arătat că piaţă autohtonă rămâne în continuare una dificilă, o piaţă în care doar firmele care în ultimii ani au adoptat măsuri de consolidare şi eficientizare a afacerii au reuşit să treacă peste dificultăţile acestei perioade", se arată într-un comunicat transmis de companie.

Ambient notează că în procesul de restructurare financiară şi reconturare a business-ului din ultimii patru ani, derulat sub coordonarea firmelor specializate de consultanţă, nu a reuşit atragerea fondurilor necesare finanţării capitalului de lucru.

"În acest context s-a reconsiderat posibilitatea continuării activităţii pe actuala structură a canalelor de vânzare ale companiei, respectiv canalul de retail în magazine proprii şi închiriate şi canalul clienţi profesionali reprezentat de dezvoltatori, constructori, dar şi recomercianti", notează Ambient.

Procedura reorganizării judiciare s-a demarat la cererea companiei, pentru protejarea patrimoniului societăţii prin implementarea unui cadru unitar şi eficient de derulare a activităţii şi având scopul în continuitatea afacerii prin menţinerea întregului portofoliu de clienţi.

Cifra de afaceri a Ambient a scăzut cu 20,7% anul trecut, de la 627,5 milioane lei în 2013 la 497,7 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane lei, comparativ cu un profit de 37,4 milioane lei în anul anterior, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Ambient a avut anul trecut un număr mediu de 1.276 angajaţi.

Compania concurează pe piaţa locală pe piaţa românească cu retaileri precum Kingfisher, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, Praktiker şi Leroy Merlin. Ambient operează o reţea de 12 unităţi, concentrată în zona Transilvaniei. Singura prezenţă în afara Transilvaniei este un depozit la Râmnicu Vâlcea.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

26 comentarii

a

Acum 5 ani

”Piața autohtonă rămâne una dificilă” - Pai normal, cand toata lumea merge pe ideea ca investitorii straini sunt salvatorii iar investitorii autohtoni sunt naspa, asa ajungi. Iti distrugi propria economie, punand presiune pe autohton si oferind o multime de avantaje pentru straini, avantaje care trebuie acoperite tot de cei din tara ca asa e cand esti practic o colonie.
Raspunde

Mishu

Acum 5 ani

Asta cu piata autohtona este una dificila nu tine. Sunt exemple de pe piata locala Unimat , UCM si altii de exemplu care cresc de la an la an si se adapteaza consumului. In 2005 Dedeman avea cateva magazinase in Moldova, acum......., este clar o problema de management, si nepotism in Ambient. Mi-e scarba de asemenea personaje, care se dau drept oameni de afaceri din Sibiu.
Raspunde

I know you

Acum 5 ani

Nu merge nimeni pe ideea ca "investitorii straini sunt salvatorii iar investitorii autohtoni sunt naspa"! Ce se intimpla cu Ambientu' se numeste "Capitalism" : te duci si cumperi de la cine are produsul cel mai bun, la cel mai mic pret, si unde serviciul the servire e cel mai bun. Vorbesti baliverne - Dedeman sunt romani autohtoni ba!! Sau te consideri si tu (ca si ciolan) "mai roman" decit ei ca esti ardelean de-a lu' ciolan??
Raspunde

Javier

Acum 5 ani

Nu cumpara nimeni din mila daca nu sunt avantaje si beneficii in a cumpara un produs .Lumea de azi este mai informata decat cred angazatii unei firme .Servirea si informatia ar fi trebuit sa fie pe primul loc iar in Ambient au fost pe ultimul si apoi calitate , pret. Nu am amintiri placute ca si cumparator de la Ambien chiar daca a fost un produs mic si fara valoare poate. Angajatul nu m-a convins deloc ca trebuie sa ii mai caut , asa ca am trecut de Ambient.Ar fi trebuit de mult sa isi schimbe politica de serive a clientiilor . Sa vanda online ar fi o solutie ,poate le merge mai bine .
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

nu-I piata de vina...managementul de la Ambient e de KK!!! nu ne mai aburiti cu piata autohtona...piata merge chiar ok!!!
Raspunde

joseph

Acum 5 ani

Asta cu Ambientul e vax, probabil că e urmarea lipsei investițiilor din sectorul de stat, unde dl Ciolan băga puternic. Subiect de presă ar fi ăsta, Evoluția profitului UCM începând cu 2009 când Trihenea a fost numit prefect și-și plasa singur lucrările, câteva cifre: 2009, cifră de afaceri 31mil,profit 1,9 mil; 2010 cifră de afaceri 27 mil, profit 1,05 mil; 2011, cifră de afaceri 28,5 mil,profit 0,94 mil, 2012, când pdl-ul a pierdut alegerile, cifră de afaceri 27,6, profit 0,5 mil, 2013, 2014 cifre asemănătoare. Deci, în anii când Trihenea a fost prefect profitul a fost de 4 ori mai mare!!!! Concluzia este clară: politica este cea mai profitabilă meserie! Oare DNA-ul ce părere are?
Raspunde

I know you

Acum 5 ani

Corect!
Raspunde

Zorro

Acum 5 ani

@joseph ,cam tot aceeasi parere pe care-o are si raportat la retrocedarile dubioase de pe timpul sasului si fdgr-ului de la Sibiu ,capisci?
Raspunde

joseph

Acum 5 ani

Băi, tu vorbești SF-uri, eu vorbesc pe cifre. Retrocedările dubioase sunt doar în capul tău, laolaltă cu omuleții verzi. Vino cu chestii concrete, dovedite și după aceea ai dreptul la cuvânt.
Raspunde

hai-hui

Acum 5 ani

In timp ce Dedeman (tot romanasi) s-au extins foarte puternic (si fara credite din ce am inteles) d-nul Ciolan spune ca de vina e contextuld e piata... Problema e la management nu la contextul de piata...
Raspunde

Zorro

Acum 5 ani

@joseph ,acelasi asa zis atotstiutor ,acelasi habarnist ,ce cifre ,bai ? habar n-ai despre ce vb iar dreptul la cuvant nu trebuie sa-l dea nimeni ,in niciun caz tu ,hai canta la alta masa!
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Managementul neperformant este vinovat.
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Lipsa de profesionalism. Cateva exemple minore, cand am vrut sa cumpar dale de pavaj am asteptat 45 de minute un consultant de vanzari, iar cand a venit m-a trimis la "gradini" sa-mi faca un plan pe computer, contracost evident. Cand am intrebat de unde pot cumpara mana curenta, mi-au spus sa intreb la electrice. Cand am vrut hidrofor, habar nu aveau de adancimea de la care ridica apa, inaltimea la care urca apa, presiune, debit, etc. Mi-au spus ca pot alege intre unul rosu si unul albastru. Ma mir ca au rezistat atat. Dar sa nu confundam insolventa cu falimentul. Practic acum se reorganizeaza si pot amana legal plata facturilor.
Raspunde

Santa

Acum 5 ani

Interesant!!! Banii imprumutati s-au dus la Aria. Ma interb, cum oare o firma in cadere libera ca si Ambient este patener la Festivalul International de Teatru, sustiut de Klaus Iohannis? Cam pute rau pe acolo.... Ar trebui sa se faca controale pe la primarie, Ambient pentru ca din ce stiu eu o firma care este pe pierdere nu prea poate sa faca "sponsorizari". Ciolane la pucarie cu nea' Ilie!!!
Raspunde

Asociatia Româna a Anteprenorilor din Constructii

Acum 5 ani

" Piata din Romania a constructiilor, una dintre cele mai afectate industrii pe timp de criza, si-a continuat declinul si anul trecut, înregistrând un minus de 10-15%, pâna la 8,2-8,6 miliarde de euro, arata datele Asociatiei Române a Anteprenorilor din Constructii (ARACO). "
Raspunde

hai-hui

Acum 5 ani

Draga Asociatie, pentru cine nu traieste in Sibiu (si in general in Ardeal unde are magazinele Ambient) nu e nici o criza. Pot sa infirm ce spui, e NEBUNIE in segmentul de constructii anul asta, cu greu mai gasesti un constructor sau mester (zugrav, instalator, electrician, etc) liber in perioada asta... Unii se dezvolta bine mersi (vine Hornbach, la Dedeman e plin) desi pretinsa asociatie spune ca e criza... La Ambient managementul e naspa rau, iar mai nou evit magazinul dupa ce am vazut ce produse de proasta calitate se pot gasi in ultima vreme...
Raspunde

hai-hui

Acum 5 ani

Si draga asociatie, au scazut afacerile in constructii doar la "alb"... Si asta pentru ca monser Ponta a redus drastic investitiile... Sa fim seriosi, piata proiectelor private e dominata de lucru la gri/negru, si da in clocot de cat e de lucru... Deci poate sa scada in statistici piata, ca de fapt la "total" (alb+gri+negru) e pe un mare plus... Asa ca pe crestere de piata ditamai Ambientul a luat-o la vale...
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

prostie grupa mare la Ambient...nu ne mai aburiti cu piata...piata merge ok...si daca nu credeti mergeti la Dedeman sa vedeti cat sunt de lungi cozile!!!
Raspunde

I know you

Acum 5 ani

Ciolan sa lansat prin 93 cand era mare cerere de faianta, gresie, etc, cand oamenii siau cumparat apt. La luat asociat atunci pe fiul unui director de la sanex cluj si asa sia asigurat "intrarea" si acces la merfa de la sanex. Avind acces la marfa ia momit pe toti patronii de magazine de profil din sibiu si imprejurimi sa le distribuie marfa sanex cu un adaos rezonabil , cu conditia sa ii permita sa le aduca si restul de marfa pe care acestia o vindeau si si o aduceau pe cont propriu. Asa a devenit principalul furnizor, aprovizionator pt toate magazinele de profil din sibiu. Dupa cativa ani sia consolidat pozitia si in secret a sembat contracte de unic distribuitor pe ardeal cu marii producatori. Urmatorul pas a fost sa si deschida magazine cu profil amplasate strategic , in imediata apropiere a magazinelor existente. Ca urmare aproape toate mag existente initial au dat faliment.... Ce a facut ambientul cu magazinele de ferometal de alta data face acum dedeman cu ambientul...
Raspunde

I know you

Acum 5 ani

E de la sine inteles ca pe fiul directorului de la Sanex l-a "scos" din firma dupa ce pozitia ambientului era deplin consolidata si nu mai era nevoie de "deschidere" la Sanex. Contracte de unic distribuitor pe xona ardealului au fost semnate cu multe firme de producatori precum Sanex cluj, URBIS bucuresti, etc. Dupa revolutie a fost o enorma cerere de materiale de constructie si amenajari interioare: o gramada de oameni au reusit atunci sa-si cumpere apartamentelee/locuintele care fusesera proprietati de stat, asa ca s-au trezit proprietari si ca urmare au inceput fiecare sa investeasca in reamenajari interioare, etc. Cererea de faianta, gresie si obiecte sanitare era enorma, marfa de la Sanex era mult rivnita, firmele asteptau cu zilele la portile fabricii ca sa reuseasca sa cumpere marfa de la sanex. Magazinele de tip ferometal depindeau in mare masura de marfa de la sanex pentru ca faianta si gresia aduceau clientii in magazine si implicit cresteau vinzarile adiacente. Greseeala domnului Ciolan a fost ca dintr-o mindrie exagerata si prosteasca a mizat pe cartea eronata: "Ardealu-i fruntea" si s-a incapatinat sa se limiteze cu afacerile lui in Ardeal. Speranta lui a fost ca va reusi sa semneze contracte de neagresiune cu ceilalti competitori (au fost tentative cu Dedeman acum citiva ani, nereusite...). A sperat ca Ardealul ii ramine lui iar Dedeman si ceilalti jucatori isi vor vedea de treaba lor in restul tarii. Un alt factor in declinul Ambient a fost ca s-au axat foarte mult pe afaceri cu firme de constructii, contracte de stat, etc, care depind in mare masura de factori de decizie pe linie politica, etc unde succesul este foarte ridicat dar riscul e foarte mare (depinde de cine-i la putere..) si s-au axat mai putin pe vinzarile cu amanuntul. Salarizarile si recunoasterea angajatilor nu a fost niciodata punctul forte al firmei ambient - asta a dus la deprecierea masiva a calitatii fortei de munca. Ca rezultat, au pierdut mult la capitolul "customer satisfaction". Daca ma intrebati pe mine, motto-ul firmei ambient n-ar trebui sa fie " Casa Casei Tale" ci mai degraba: "Prieteni, prieteni, da branza-i pe bani". Cam asta a fost atitudinea de lunga durata care a stat la baza firmei Ambient. Au fost multi angajati sufletisti, credinciosi si devotati firmei, mai mult sau mai putin talentati (talentul conteaza mult mai putin decit atitudinea si devotamentul...), si care au plecat de la firma frustrati si dezamagiti.
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

orice business are inaltare si decaderea lui. ce a fost aici, doar cei implicati stiu. Din respect ptr ce a fost Ambient in trecut si ptr. toti acei oameni care au mancat o paine de la el, ptr.primul magazin complex si profi din Sibiu, nu mai improscati cu noroi. Am fost un client pe care d-voastra personal l-ati indrumat cu profesionalism si modestie in magazin , care am revenit cu incredere de cate ori am avut ocazia. Succes pe viitor domnule Ciolan !
Raspunde

I know you

Acum 5 ani

Suna destul de familiar ce spui acolo: - "indrumat clienti personal cu profesionalism si modestie in magazin, facut favoare clientului prin reducerea adaosului comercial, facut client fericit, client plecat in al noualea cer". Problema e ca asa ceva e posibil cind ai un mic magazin sau depozit de marfa si te limitezi la Sibiu. Asa ceva nu mai e viabil cind te extinzi in tot Ardealu' si ai mii de clienti. Ce prostie spui acolo cu "mincat o paine de la el"!!! Esti angajat - lucrezi si primesti salariu , e la baza oricarui contract de munca intre angajat si angajator. Daca n-ar fi fost ambient, ar fi fost alte firme. Mai terminati odata cu atitudinea asta arhaica .."mancat paine de la el..." Trezirea! a venit capitalismu"!!!
Raspunde

I know you

Acum 5 ani

@ sibian - parca te adresezi lu' Ceausescu, A reusit sa te flateze ca "domnia sa" in persoana te-a indrumat sa-ti cumperi ceva din magazinul lui... Iti respect opinia, dar ma tem ca habar nu ai ce sta la baza ambientului, cum a ajuns firma unde a ajuns
Raspunde

hop

Acum 5 ani

acest om a dat salarii la mii de oameni Voi astia de criticati ,de sinteti ironici ce ati facut?
Raspunde

...

Acum 5 ani

...esti mancator de kkt...daca nu era ambientul, era altul care vindea materialele de constructii, etc..si tot asa trebuia sa aiba angajati care sa faca acelaeasi lucruri pe care le faceau (le fac) angajatii ambient..cererea de bunuri si servicii da de lucru oamenilor, nu ciolan, kraboolea si altii...asa ca termina cu oda tarii, conducatorului iubit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus