Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Festivalul Internațional de Teatru, premiat la Tokyo

Festivalul Internațional de Teatru, premiat la Tokyo

Festivalul Internațional de Teatru primește, în luna octombrie, la Tokyo, Premiul Fundației Japonia, în cadrul unei ceremonii care are loc în prezența prințului moștenitor al Japoniei, Naruhito. "E marele premiu, pe care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îl ia în data de 19 octombrie, de la Tokyo. Este cel mai mare premiu care există în Japonia, este premiul Japonia și este pentru prima dată când cineva din România îl ia. Mai sunt doi din Europa care pe parcursul timpului l-au luat. Este un premiu extraordinar de important care va fi luat din mâna moștenitorului tronului imperial, iar a doua zi am șansa de a mă întâlni cu împăratul și cu toată Casa Imperială. Este un lucru excepțional, fără precedent", a afirmat Constantin Chiriac, conform Agerpres. De asemenea, el a amintit că în ultimii 20 de ani, Festivalul de Teatru de la Sibiu a adus în România nu mai puțin de 73 de companii de teatru din Japonia. Totodată, Constantin Chiriac a spus și că, după 1990, prima trupă de teatru din Japonia care a venit în România, la Sibiu și în alte șapte orașe, a fost adusă prin Fundația Casa Prietenului, înființată de el.

Momentul acordării acestui premiu se înscrie într-un turneu pe care Teatrul Național 'Radu Stanca' îl face în Japonia în această toamnă, în perioada 12-26 octombrie, în cadrul căruia au trei reprezentații ale spectacolului "Călătoriile lui Gulliver" și patru reprezentanții ale piesei "Oedip", la Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center. În cadrul turneului japonez al teatrului sibian au loc și unele conferințe susținute de Constantin Chiriac și Silviu Purcărete.

Pe de altă parte, Constantin Chiriac primește personal, pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor culturale româno-japoneze, Premiul Ministrului Afacerilor Externe, într-o ceremonie care are loc la reședința ambasadorului japonez de la București, pe 16 septembrie.

FITS este considerat unul dintre primele festivaluri internaționale de teatru la nivel mondial, fiind printre primele trei din Europa, alături de festivalurile de la Avignon și Edinburgh. Ediția din 2015, a 22-a, desfășurată între 12-21 iunie, a însemnat 427 de evenimente, susținute în 67 de spații de joc de către 2.500 de artiști de la 430 companii de teatru dintr-un număr record, de 70 de țări, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus