Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Ce-ar fi fost dacă…? Sibiul, parte a Statelor Unite ale Austriei

 

28 iunie 1914. La Sarajevo moare arhiducele Franz Ferdinand și soția sa într-un atentat comis de naționaliștii sârbi. Atunci moare și marele proiect de federalizare a Imperiului Habsburgic și transformarea lui într-o federație ce ar fi urmat să acopere centrul continentului. După trei ani, în 1917 moare la Geneva și politicianul român Constantin Popovici, cel care a pus bazele proiectului denumit ”Statele Unite ale Austriei”. Popovici era văzut de apropiații arhiducelui cel mai în măsură să devină ”der Kanzler”, viitorul cancelar al Statelor Unite ale Austriei.

Proiectul îngropat definitiv odată cu moartea lui Franz Ferdinand urmărea reorganizarea Imperiului Habsburgic într-un stat federal, după modelul Statelor Unite ale Americii. Sibiul urma să facă parte, alături întreaga Transilvanie, din acest spațiu în care fiecare națiune avea teritoriul delimitat și urma să devină purtătoare de drepturi constituționale. Sibiul este dat exemplu de către Constantin Popovici, care vorbea despre utilitatea federalizării, descriind situația sașilor de aici. “Sașii din Ardeal, vreo 200.000 la număr trăiesc împrăștiați, așa încât în ținutul locuit de ei sunt mai mulți români decât sași. Astfel de pildă în județul Sibiu după recensământul din 1900 trăiesc cu totul 47.687 sași, alături de 108.413 români. Sașii suferă astăzi (n.r. în 1906, sub regimul dualist austro-ungar) persecuții politice; le este oprită limba natală, iar copiii sunt siliți, încă din școala primară, să învețe limba maghiară etc.”, scrie politicianul.

Dacă la început ideea a rezonat cu dorințele românilor din Transilvania de a primi mai multe drepturi în cadrul Imperiului Habsburgic, cu timpul elanul s-a micșorat. La fel ca și sârbii și celelalte popoare, și noi am ales cartea războiului. Cel mai cunoscut proiect românesc de federalizare a Imperiului Habsburgic și cu cel mai mare impact printre contemporani este cel elaborat de renumitul publicist, om politic și jurist A.C. Popovici, care, în 1906, publica la Leipzig celebra sa lucrare «Stat și națiune. Statele-Unite ale Austriei Mari». Printre personalitățile care au îmbrățișat ideile lui se numără Al. Vaida-Voevod, viitor prim-ministru al României Mari și Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Iar proiectul a fost însușit de arhiducele moștenitor Franz Ferdinand de Habsburg”, spune istoricul sibian Radu Racovițan.

Pregătirile pentru un stat federal care să înglobeze mai multe națiuni erau făcute inclusiv în Austria. Partidul Social Democrat din Austria scria în programul său electoral în anul 1899 transformarea Austro-Ungariei într-un stat federal, bazat pe respectul ființei etnice a tuturor naționalităților. ”Trăiesc și voi muri pentru federalism, este unica mântuire a monarhiei, dacă mai poate s-o mântuie ceva. Dualismul în zilele noastre e un regim cu totul învechit, el intră în categoria absurdităților, anomaliilor”, îi scria însuși Franz Ferdinand unui apropiat. Cei mai importanți oponenți ai ideii de federalizare erau maghiarii care se vedeau astfel înlăturați din administrația statelor. Una din ideile de bază ale federalizării era ca votul să fie liber, iar fiecare stat național își va hotărî limba națională. În plus, în parlamentul imperial, fiecare membru putea să întrebuințeze limba proprie. Legile, decretele și alte acte oficiale vor fi publicate în limba oficială a statului respectiv.

În lucrarea sa, A.C. Popovici propunea reorganizarea Imperiului Habsburgic ca un stat federal organizat pe baza delimitării națiunilor, modelele avute în vedere fiind Elveția, Belgia și S.U.A. Numărul statelor federației s-ar fi ridicat la 15, printre care Transilvania, împreună cu toate teritoriile locuite de românii din Ungaria și Bucovina. ”Cele 15 țări propuse urmau să reprezinte fiecare o individualitate națională, cu mult mai omogenă din punct de vedere național, decât majoritatea statelor europene. Fiecare naționalitate avea teritoriul astfel delimitat, urma să devină purtătoare de drepturi constituționale. La fel ca Statele Unite ale Americii”, sublinia Aurel C. Popovici. Trebuie să se plece de la idea fundamental că diferite națiuni ale imperiului au anumite interese și nevoi comune, care urmau să fie încredințase unui guvern central, se scria în planul formării Statelor Unite ale Austriei.

Deși la început a fost unul din susținătorii ideii, Take Ionescu, politicianul român ce avea să devină premierul României a devenit un adversar convins. ”Decât ministru de externe la Viena, cu intrarea României la Habsburgi, mai bine vroi să fiu chelner la Chicago!”, spunea politicianul devenit un susținător al intrării României în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

Ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi format marea federalizare? Nici un istoric nu poate aprecia. Cert este că la 101 ani de la momentul Sarajevo, Sibiul încă încearcă o conectare măcar rutieră cu Viena.

CASETĂ

Noile state propuse de Aurel C. Popovici:

Austria interioară germane – împreună cu teritoriile preponderant germane de la granița maghiară apuseană, din sud – estul Boemiei și sudul Moraviei;

Boemia germane – în partea de nord – vest a Boemiei, împreună cu ținutul Tratenau;

Moravia germane (Silezia), cuprinzând întreaga SIlezie germane și ținuturi germane din Moravia și SIlezia;

Galiția apuseană, locuită majoritar de polonezi;

Galiția răsăriteană, împreună cu comitatele rutene din Ungaria și Bucovina;

Transilvania, împreună cu teritoriile locuite de românii din Ungaria și Bucovina;

Croația, împreună cu Dalmațua, Istria croată, Fiumine și insula Mur;

Kraina, înglobând toate teritoriile Slovene;

Slovacia;

Woivodina, ținutul locuit majoritar de sârbi din Ungaria de Sud;

Ungaria;

Țara Secuilor, formată din comitatele ardelene Trei Scaune, Ciuc, Odorhei, cu teritorii maghiare învecinate din comitatul Mureș Turda;

Tirolul;

Trieste, împreună cu teritoriile italiene din jur.

CASETĂ

Constituția Statelor Unite ale Austriei

Forma de stat este monarhia, avându-l în frunte pe împăratul Francisc Iosif I

Fiecare cetățean al unui stat din federație era același timp cetățean austriac

Statele Unite ale Austriei formează o uniune vamală

Competența autorităților centrale urma să se întindă asupra listei civile a Coroanei, politica externă, inclusive reprezentanțele diplomatice și comerciale, armata, marina, legislația vamală, dreptul civil, penal și procedura, liniile de comunicații magistrale de tranzit și de apărare, legislația cetățeniei și a domiciliului, pașapoarte, controlul străinilor, poliția sanitară și veterinară, moneda și cursul de schimb, etc.

Guvernul federal se va compune din reprezentanții statelor naționale, șeful guvernului fiind cancelarul numit de împărat.

Organul legislative federal era parlamentul imperiului, bicameral, constituit din Camera Reprezentanților și Senat. Camera deputaților va fi formată din reprezentanți ai popoarelor întregii federații, aleși prinvotul universal, direct și secret. Senatul urma să fie format din membri ai Casei domnitoare prin nașere, membri de drept, membri aleși și membri numiți de către împărat.

Aurel C. Popovici propunea un guvern central format din 42 de membri delegați de către guvernele statelor naționale, proporțional cu numărul cetățenilor cu drept de vot din statele respective.

Fiecare stat național component al federației avea dreptul la o constituție proprie. În fruntea guvernului era numit de către împărat un guvernator care trebuia să fie cetățean al statului respective.

Limba oficială a imperiului, a comunicării între statele componente și în relațiile internaționale, era propusă a fi limba germane. Fiecare stat național își va hotărî limba națională. În parlamentul imperial, fiecare membru putea să întrebuințeze limba proprie. Legile, decretele și alte acte oficiale vor fi publicate în limba oficială a statului respective.

Capitala federal și orașul de reședință al împăratului era Viena.

Sursa: Mihai Racovița, ”Alexandru Vaida Voievod, între Memorandum și Trianon (1892-1920)”

George Ciorănescu, ”Românii și ideea federalistă”

Vasile Crișan. ”Centenarul unei celebre cărţi: Statele Unite ale Austriei Mari, de Aurel C. Popovici”, revista Transilvania

Sursa foto: Wikipedia

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Vicent

Acum 8 ani

Hai sictir! Si pe rumanul ala nu l-o palit nimeni in cap?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus